Πέμπτη 25 Μαΐου 2017

Συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου: 08/05/2017


 
Η Συνεδρίαση στις 8 Μαΐου 2017

Τη Δευτέρα 8 Μαΐου 2017 παρακολουθήσαμε την 8η τακτική συνεδρίαση του Δ.Σ. Δήμου Θεσ/νίκης. Τα θέματα της ημερήσιας διάταξης ήταν 55 στον αριθμό. Στη συνεδρίαση προηγήθηκαν ανακοινώσεις για θέματα εκτός ημερησίας διάταξης.

Θέματα εκτός ημερησίας διάταξης:
1. Συγκροτούνται επιτροπές για την  επίβλεψη των κοινόχρηστων χώρων με τη συμμετοχή εκπροσώπων της Κοινωνίας των Πολιτών. Η σύσταση της συγκεκριμένης Κοινωνίας των Πολιτών είναι τα   Επιμελητήρια της πόλης, δημοτικοί αστυνομικοί, η «Ένωση Πεζών», οι «ΘΕΣεπιΚΕΝΤΡΩ», σύλλογοι ΑΜΕΑ και η Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση (ΚΟΙΝΣΕΠ) «Πράσινες Διαδρομές». Οι οργανωμένοι πολίτες σε συλλόγους και άλλα συνεταιριστικά σχήματα θα συνεργαστούν για πρώτη φορά με δημοτικούς συμβούλους και θα επιβλέπουν, σαν ένα είδος  αστυνομικών, το δημόσιο χώρο. Ο σύλλογος των πολιτών του κέντρου «ΘΕΣ επί ΚΕΝΤΡΩ» απελπίστηκε, όπως δηλώνει στην ιστοσελίδα του, από την παραβατικότητα της περιοχής λόγω της πλημμελούς φύλαξής της από  αστυνομικούς, και σκέφτηκαν να κάνουν ένα σύλλογο για να βοηθήσουν το Δήμο και την Αστυνομία, δηλ. να πάρουν το νόμο στα χέρια τους. 
Η «Ένωση Πεζών» παλεύει για τα δικαιώματα των πεζών, η ΚΟΙΝΣΕΠ «Πράσινες διαδρομές» αγωνίζεται για τη διάδοση της μετακίνησης με το ποδήλατο μέσα στην πόλη και είναι ένθερμος οπαδός του ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+. Το πρόγραμμα αυτό,  με προϋπολογισμό 14,7 δισ. ευρώ, ενθαρρύνει τη μετακίνηση 4 εκατ. νέων στις χώρες της Ε.Ε. με σκοπό την εκπαίδευση και κατάρτιση, την  επιμόρφωση, την απόκτηση εμπειριών, τον αθλητισμό και την προσφορά εθελοντικής εργασίας.
Το γεγονός είναι πως κάθε μουσείο,   μνημείο, θέατρο, νοσοκομείο, πλατεία, γειτονιά, σε λίγο θα έχει και από ένα σύλλογο φίλων και υπερασπιστών που θα καταγγέλλει παραβατικές συμπεριφορές κατοίκων και άλλες παρανομίες. Ηδη συγκροτήθηκε ο σύλλογος φίλων Θεαγενείου και έπεται συνέχεια. 
Σ.σ: Με άλλα λόγια, μ’ αυτό τον τρόπο και το ρυθμό, σε λίγα χρόνια η Πολιτεία θα είναι  απαραίτητη μόνο για τη συλλογή των φόρων για τη χρηματοδότηση αυτών των συλλόγων, που θα έχουν αντικαταστήσει λειτουργίες του κράτους!      

2. Γίνεται πρόταση για διαμόρφωση των δημοτικών τελών ανάλογα με τις «ζώνες» του Δήμου. Η ζώνη σε μια πόλη, είναι κι αυτή μια καινούργια σχετικά λέξη και σημαίνει μια ορισμένη περιοχή με τα δικά της χαρακτηριστικά. Στη συγκεκριμένη ρύθμιση πρόκειται σαφώς για ζώνες που ξεχωρίζουν με βάση το κριτήριο πλούσιου και φτωχού κατοίκου. Στο πλαίσιο της «ισότητας» και της δίκαιης διοίκησης, δεν θα πληρώνουν όλες οι ζώνες τα ίδια δημοτικά τέλη. Θα μειωθούν για τους φτωχούς και θα αυξηθούν για τους πλουσιότερους.
Σ.σ: Η μήπως θα γίνει το αντίστροφο ; Το λέμε αυτό γιατί ζούμε σε τέτοιας λογής κράτος και καιρούς, όπου ο φτωχός πληρώνει για τον πλούσιο. Ακόμη και ξένα περιοδικά αναφέρονται στην τεράστια αδικία, οι φτωχοί να πληρώνουν την κρίση και οι πλούσιοι να ευημερούν και να αρπάζουν την περιουσία των φτωχών (όπως αναφέρει και το Focus online).

3. Από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση απορρίπτεται τοπογραφικό σχέδιο του Δήμου σχετικά με χωροταξικές επεμβάσεις επί των οδών Μακένζυ Κίνγκ  και Ικτίνου. Το συγκεκριμένο σχέδιο δεν ξεκαθάριζε με σαφήνεια αν υπάρχουν και σε ποια σημεία τα καθορισμένα 3,5 μέτρα ελεύθερης διάβασης για τους πεζούς.

4. Στις 5 Μαΐου 2017 έγιναν τα εγκαίνια του «Χώρου Μνήμης» για τους αγωνιστές του αντιδικτατορικού αγώνα από τον πρόεδρο της Βουλής Ν. Βούτση στο Πολεμικό Μουσείο. Ως χώρος μνήμης ορίστηκε αίθουσα του Πολεμικού Μουσείου, όπου επί δικτατορίας ήταν η έδρα της ΚΥΠ στη Θεσσαλονίκη. Ο χώρος όπου έγιναν φρικτά βασανιστήρια σε αγωνιστές βρισκόταν στην οδό Βαλαωρίτου, στο κτίριο της Εθνικής Ασφάλειας, όπου σήμερα λειτουργεί ιδιωτική σχολή. Επίσης, στο Κέντρο Ιστορίας πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση « Η σκοτεινή επταετία 67-74».

5. Έγινε και πάλι λόγος για το περιοδικό δρόμου «Σχεδία». Το νέο τεύχος περιλαμβάνει 5 περιόδους της ελληνικής ιστορίας, κατά τις οποίες πολλοί άνθρωποι έχασαν τα σπίτια τους. Συζητήθηκε ο κάθε δημοτικός σύμβουλος να παίρνει οπωσδήποτε ένα περιοδικό από κάθε πωλητή, που είναι είτε άστεγος είτε σε κατάσταση ακραίας φτώχειας… «Ασπιρίνες» για το βαριά  αρρωστημένο  σύστημα που καταπατά το βασικό ανθρώπινο δικαίωμα στην αξιοπρεπή διαβίωση.

6. Μεγάλο πρόβλημα δημιουργεί το κλειστό εδώ και οκτώ μήνες Ποσειδώνιο, όπου ασκούνταν στην κολύμβηση 20.000 άτομα. Οι αθλητές κολύμβησης δεν μπορούν να ασκηθούν. Δίνεται από το Δήμο το δικαίωμα σε 80 επίλεκτους αθλητές να χρησιμοποιούν  δύο διαδρομές της δεξαμενής στο κολυμβητήριο Τούμπας.

Συζήτηση και ψήφιση των εντός ημερησίας θεμάτων:
Από τα 55 θέματα αναφέρουμε αυτά που θεωρούμε σημαντικότερα.
1. Έγκριση εκτέλεσης παροχής υπηρεσίας από ιδιώτη εργολάβο για «Κλάδευση και Φύτευση δέντρων στα Δημοτικά πεζοδρόμια», για τα έτη 2018-2019-2020, προϋπολογισμού 3.190.000 ευρώ.
2. Έγκριση εκτέλεσης παροχής υπηρεσίας «Συντήρηση πάρκων και χώρων πρασίνου» από ιδιώτη εργολάβο για τα έτη 2018-2020 , προϋπολογισμού 1.800.000 ευρώ.
Για τα δύο αυτά θέματα αντιρρήσεις είχαν πολλοί δημοτικοί σύμβουλοι. Ο Δήμος ιδιωτικοποιείται σιγά-σιγά. Μετατρέπεται σε εργολαβικό. Δίνει εκατομμύρια σε εργολάβους, τη στιγμή που θα μπορούσαν δημοτικοί υπάλληλοι να εργαστούν στις υπηρεσίες αυτές με ελάχιστο κόστος.
3. Εγκρίνεται η διοργάνωση εκδήλωσης για την επιβράβευση των μικρών εθελοντών του νηπιαγωγείου του Κολλεγίου Ανατόλια, οι οποίοι συμπλήρωσαν το συλλογικό έργο τέχνης με τίτλο «Σχεδιάζοντας μαζί την πόλη - ένα παζλ για τη Θεσσαλονίκη». Στο πλαίσιο της δράσης Kids Art Attack τα παιδιά έκαναν εξόδους στην πόλη, με σκοπό να μάθουν να ξεχωρίζουν την τέχνη του γκράφιτι σε σύγκριση με τη  μουντζούρα. Παράλληλα θα βραβευτεί και η άλλη εθελοντική δράση «Διάβασέ μου» της λέσχης ανάγνωσης του συλλόγου Σ.Α.Α.Κ (Σύλλογος Αποφοίτων Αμερικανικού Κολλεγίου Ανατόλια). Οι εθελοντές απόφοιτοι του Κολλεγίου διάβασαν βιβλία σε τυφλούς και άλλους ηλικιωμένους των ΚΑΠΗ.
Σ.σ.: Κάποιοι βρίσκονται στον κόσμο τους όπως φαίνεται. Τι να σχεδιάσουν τα παιδιά για την πόλη, όταν το μόνο που ονειρεύονται είναι να τελειώσουν τις σπουδές εδώ και να σηκωθούν να φύγουν στο εξωτερικό;
4. Έγκριση δαπάνης 1.763.388 ευρώ για προμήθεια ειδών διατροφής και βρεφικών τροφών για τους παιδικούς σταθμούς του ΟΒΡΕΠΟΜ και του Δημοτικού Βρεφοκομείου «Αγιος Στυλιανός», κατόπιν ανοιχτού διεθνούς ηλεκτρονικού διαγωνισμού… Η παγκοσμιοποίηση αυτά έχει. Οι διαγωνισμοί είναι διεθνείς. Το οικονομικό μαράζι στην ενδοχώρα της Ελλαδικής περιοχής δεν μετράει.
5. Συγκρότηση τριμελούς επιτροπής παραλαβής για την προμήθεια ηλεκτρολογικού υλικού με απευθείας ανάθεση, προβλεπόμενης δαπάνης 3.149 ευρώ με ΦΠΑ  για το πρόγραμμα REACT. Για το ίδιο πρόγραμμα, που αφορά στέγαση, υγειονομική κάλυψη, σίτιση προσφύγων, εγκρίθηκε και η πρόσληψη με συμβάσεις μίσθωσης έργου ακόμη 5 ατόμων. Ακούστηκαν παράπονα για το θέμα των προσλήψεων που ανεβάζει τους απασχολούμενους από 19 σε 24, τη στιγμή που οι ωφελούμενοι πρόσφυγες είναι 360 – 370 στον αριθμό. 
6. Έγκριση: α) Έγκριση της συμμετοχής στην εκδήλωση “Εορτασμός των 30 χρόνων Erasmus+‘’, κόστους 400 ευρώ, β) υποστήριξη με τη διάθεση δωρεάν έντυπου πληροφοριακού και συνεδριακού υλικού σχετικά με την Ευρωπαϊκή Ενωση προς το σύλλογο αποφοίτων IAAS Thessaloniki (International  Association of students in Agricultural and Related Sciences) του ΑΠΘ. Τα έξοδα θα βαρύνουν τον προϋπολογισμό των δαπανών του κέντρου πληροφόρησης για την Ε.Ε. Europe Direct Δήμου Θεσσαλονίκης.
Οι νέοι πληροφορούνται σχετικά με  τις εργασιακές ευκαιρίες στην Ευρώπη, για προγράμματα ελαστικών μορφών εργασίας ή για απόκτηση εθελοντικής εμπειρίας σε ευρωπαϊκούς οργανισμούς και ιδρύματα.
Σύμφωνα με τη δημοτική παράταξη ‘’Μένουμε Θεσσαλονίκη’’, τα θέματα αυτά συνδέονται με τη διευκόλυνση της φυγής των νέων σπουδαστών και φοιτητών.
Μάλλον το πρόγραμμα Erasmus+ έπρεπε να ονομάζεται ‘’Φόρουμ Διαβατηρίων’’.
7. Ορισμός ημερομηνίας πραγματοποίησης των πέντε θεματικών αθλητικών υπαίθριων εκδηλώσεων για την προαγωγή του μαζικού αθλητισμού με τίτλο Now we move”.
Πρόκειται για αθλητικές εκδηλώσεις στη Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης , που περιλαμβάνουν παραδοσιακούς χορούς, ζούμπα, αεροβική γυμναστική και άλλες δράσεις.
 Κάνει εντύπωση η εισαγωγή τόσων πολλών παγκόσμιας εμβέλειας ηθών και εθίμων. Με ευκαιρία τη δράση We Move  σας θυμίζουμε και τη δράση Sleepover, εξίσου πρωτότυπη όσο και περίεργη. Περιλαμβάνει τη διανυκτέρευση μικρών παιδιών στα μουσεία υπό την επίβλεψη των μουσειοπαιδαγωγών (νέο επάγγελμα;) και εθελοντών  Σαμαρειτών του Ερυθρού Σταυρού.
Φέτος, το Sleepover πραγματοποιήθηκε ως ένα από τα επί μέρους πολιτιστικά προγράμματα της δράσης «Περίπατοι πολιτισμού», που οργάνωσε η Αντιδημαρχία Πολιτισμού του Δήμου από τις 5-8 Μαϊου 2017. Τα παιδιά πήραν τα πράγματά τους και διανυκτέρευσαν στο Βυζαντινό Μουσείο. Εκεί έπαιξαν και το παιχνίδι ρόλων και μυστηρίου «Το χαμένο χρυσόβουλο» της ομάδας δημιουργικού παιχνιδιού Gamecraft. Όπως φαίνεται, τόσα χρόνια δεν είχαμε ανακαλύψει τη δυνατότητα των μουσείων να γίνουν  υπνωτήρια και παιδότοποι. Νέοι καιροί, νέα ήθη!! 
8. Έγκριση συμμετοχής του Δήμου σε υποβολή χρηματοδοτούμενης πρότασης με τίτλο «Βελτίωση της Ανθεκτικότητας των Πόλεων» στο πλαίσιο της πρόσκλησης «Πρόληψη και ετοιμότητα για την πολιτική προστασία και τη θαλάσσια ρύπανση». Ενδεικτικός προϋπολογισμός 125.000 ευρώ.
Επειδή υπήρχαν κάποιες ασάφειες επί του θέματος, η κ. Λιάκου, αντιδήμαρχος Αστικής Ανθεκτικότητας, κλήθηκε να δώσει εξηγήσεις. Μάθαμε λοιπόν πως πρόκειται για πρόταση προς το ευρωπαϊκό πρόγραμμα «Ορίζοντας 2020». Η πρόταση του Δήμου για την πολιτική προστασία και τη μέτρηση της θαλάσσιας ρύπανσης περιλαμβάνει τις έξυπνες ιπτάμενες συσκευές drones του ΕΚΕΤΑ. Αυτές θα επιβλέπουν το δημόσιο χώρο και θα μετρούν τη ρύπανση. Ο «Ορίζοντας 2020» είναι το πρόγραμμα που μας εισάγει σε άλλου είδους έξυπνες τεχνολογίες και εξελίξεις, όπως γενετική μηχανική για φυτά, ζώα και ανθρώπους, βιοοικονομία, ψηφιακή επανάσταση, κυκλική οικονομία, επικράτηση ΑΠΕ και άλλα. Για πρώτη φορά η πρόταση του Δήμου ήταν μεταφρασμένη στα ελληνικά. Αυτό έγινε μετά από επανειλημμένα παράπονα των δημοτικών συμβούλων.

Ανακοινώσεις , ομιλίες
Πρώτο θέμα:
Επανήλθε με μεγαλύτερη ένταση το πρόβλημα του λυόμενου 12ου δημοτικού σχολείου στην παραλία, μπροστά από το Μέγαρο Μουσικής.
1. Η εκπρόσωπος της επιτροπής γονέων και κηδεμόνων Μαρία Καμπουράκη ανέβηκε στο βήμα του Δ.Σ. και ανέφερε πως έχει στην κατοχή της νεότερα έγγραφα, στα οποία η πολεοδομία πιστοποιεί πως τα κτίρια δεν έχουν στατικά προβλήματα, απλώς χρειάζονται ένα κονδύλι γύρω στις 5.000 ευρώ για επισκευές σε κουφώματα, μοριοσανίδες και γυψοσανίδες. Μόνον τα έγγραφα της τεχνικής υπηρεσίας του Δήμου το Φεβρουάριο του 2016 αναφέρθηκαν σε δομικό πρόβλημα του σχολείου. Μάλιστα αυτά τα έγγραφα αρνούνται να τους τα δώσουν, κάτι που το θεωρούν άρνηση καθήκοντος. Το Νοέμβριο του 2016 τριμελής επιτροπή του Δήμου ανέφερε πως δεν υπάρχει δομικό θέμα.  Μετά το σεισμό του ’78 άλλα 20 σχολεία λειτουργούν με προβλήματα.
 Δεν μπορούν να καταλάβουν γιατί ο Δήμος στοχοποίησε το δικό τους σχολείο και, για να το καταργήσει, ισχυρίζεται πως δεν μπορεί να κάνει ούτε επισκευές, γιατί το οικόπεδο ανήκει στην ΕΤΑΔ, κτηματική εταιρεία του Δημοσίου. Με την ίδια λογική, πώς θα το γκρεμίσει και πώς θα κάνει δράσεις πολιτισμού στο οικόπεδο όπως λέει;  Το 12ο είναι σχολείο 100 χρόνων και ζητούν από τους δημοτικούς συμβούλους προστασία και οριστική λύση. Όχι στη διασπορά 120 μαθητών σε  οκτώ σχολεία.
2. Η απάντηση του κ.Μπουτάρη ήταν πως η κ. Καμπουράκη είναι ‘’γαλατικό χωριό’’ και ενάντια στην εξουσία. Δήλωσε πως η απόφαση να φύγει το σχολείο από εκεί είναι τελική. Η Εκκλησία θα τους νοικιάσει το παλιό κτίριο του 12ου, όπου σήμερα υπάρχουν καταληψίες, θα κάνουν επισκευές και θα λυθεί το θέμα.  Το ‘’εντέλλεσθαι’’ το δίνει η τεχνική υπηρεσία του Δήμου.
3. Η αντιπολίτευση των ΕΝΤΑΞΕΙ αναφέρθηκε στην αντιδικία του δημάρχου με τους πολίτες, όταν δάσκαλοι, γονείς και μαθητές πήγαν στο δημαρχείο να διαδηλώσουν την αντίθεσή τους στο κλείσιμο του σχολείου. Εκεί ο δήμαρχος μίλησε άσχημα μπροστά στα παιδιά και απαίτησε να αδειάσουν πρώτα το χώρο του δημαρχείου και μετά  να έρθουν για συζήτηση (βλ. ρεπορτάζ και βίντεο). Η λύση είναι να λειτουργήσει το σχολείο με επισκευές, μέχρι να είναι έτοιμο το διατηρητέο κτίριο του 12ου στη Βασ. Ολγας. Υπήρξε και έγγραφη επικοινωνία του δημάρχου με την Εκκλησία από τον Ιούνιο του 2016, κάτι που το απέκρυψε. Τότε σε έγγραφό της  η Εκκλησία ζητούσε 100 ευρώ το μήνα ενοίκιο για τα πρώτα 5 έτη των επισκευών και μετά από 1500 ευρώ το μήνα για 20 έτη. Το έγγραφο γιατί δεν παρουσιάστηκε στο Δ.Σ.;
4. Η κ. Καλφακάκου τόνισε περισσότερο την απαξίωση του έργου της τριμελούς επιτροπής που συγκροτήθηκε με σκοπό να μελετήσει τα στοιχεία. Ο Θανάσης Παππάς και ο Γιώργος Δημαρέλος ήρθαν στην επιτροπή και, χωρίς να κάνουν διάλογο, τους είπαν πως το σχολείο είναι επικίνδυνο. Αν και δεν είναι καχύποπτη, όμως μετά την τόση επιμονή του δημάρχου να κατεδαφίσει το σχολείο, υποψιάζεται μήπως το οικόπεδο θα παραχωρηθεί σε επενδυτή για Mall π.χ.
5. Ο Γ. Δελής μεταξύ άλλων ανέφερε πως, αν και είμαστε πτωχευμένη χώρα όπως ισχυρίστηκε ο δήμαρχος, ξέρει να δανείζεται 20 εκατ. ευρώ για άλλους σκοπούς. Πού θα βρεθούν οι εκπαιδευτικοί κανείς δεν ξέρει. Συνεχίζεται η τακτική της συγχώνευσης σχολείων. Τώρα το πρόσχημα είναι η ακαταλληλότητα του κτιρίου. Το ΚΚΕ έκανε επίκαιρη ερώτηση για το θέμα στον υπουργό Γαβρόγλου, ο οποίος επικαλέστηκε φόρτο εργασίας και δεν εμφανίστηκε. Η θέση του σχολείου στο παραλιακό μέτωπο ενοχλεί κάποιους και θέλουν να καθαρίσουν το οικόπεδο γιατί αποτελεί φιλέτο για επενδυτές. Απαράδεκτος ο Μπουτάρης στη συμπεριφορά του απέναντι σε δημότες και ιδίως σε παιδάκια που διεκδικούν το σχολείο τους. Όταν χρησιμοποιούν τα παιδιά για προγράμματα της Ευρώπης ή της Κόκα Κόλα είναι ικανά τα παιδιά, όταν διαμαρτύρονται δεν είναι; Τελικά,  μπορούν να μπουν ασφαλή Cibo στο χώρο.
6. Ο Κ. Σεβρής θεωρεί απαράδεκτο η Εκκλησία να ζητά ενοίκια για σχολεία αντί να κτίζει και να χαρίζει. Είναι προτιμότερο τα παιδιά να αγωνίζονται για τα δικαιώματά τους  παρά να ασχολούνται με τα τάμπλετς.

Δεύτερο θέμα:
Ο Κώστας Ξανθόπουλος, ο νέος πρόεδρος του συλλόγου εργαζομένων στο Δήμο, ανέβηκε στο βήμα και ανέφερε τα προβλήματα των εργαζομένων. Σοβαρό θέμα που προέκυψε είναι το ζήτημα της αξιολόγησης του προσωπικού των Δήμων. Οι εργαζόμενοι δεν είναι αντίθετοι στην αξιολόγηση, παρόλο που η ΑΔΕΔΥ και η ΠΟΕ-ΟΤΑ είναι ενάντια, αλλά θα ήθελαν να τους εξηγήσουν πώς θα γίνουν οι κρίσεις προϊσταμένων και δ/ντών. Από ποιους θα γίνουν και με ποια κριτήρια; Οι υπηρεσίες του Δήμου χρειάζονται εξειδικευμένο προσωπικό για να βελτιωθεί η απόδοσή τους και κάτι τέτοιο δεν υπάρχει. Υπάρχουν προβλήματα με άγονους διαγωνισμούς στην καθαριότητα με αποτέλεσμα να μη λειτουργεί σωστά η υπηρεσία. Αν και ο στόλος των απορριμματοφόρων είναι καινούργιος, σε λίγο θα υπάρχει πρόβλημα με την αγορά ανταλλακτικών. Οι υπερωρίες ακόμη δεν πληρώθηκαν. Περιμένουν κάλεσμα από το δήμαρχο.


Τρίτο θέμα:
O δήμαρχος αναφέρθηκε στη συνάντηση της ΠΕΔ-ΚΜ (Περιφερειακή Ενωση Δήμων Κ. Μακεδονίας) και του  υπουργού μεταφορών Χρ. Σπίρτζη. Το θέμα τους ήταν η μετεξέλιξη του ΣΑΣΘ και η τύχη του ΟΑΣΘ. Σύμφωνα με τα σχέδια της κυβέρνησης,  θα δημιουργηθούν δύο φορείς αστικών συγκοινωνιών που θα αναλάβουν και το μετρό όταν τελειώσει. Ο ΣΑΣΘ θα μετεξελιχθεί σε δημόσια αρχή μεταφορών.  Πάροχοι  υπηρεσίας μεταφορών θα είναι το δημόσιο με 51 % και με 49% οι Δήμοι.  Ο ΟΑΣΘ θα υπάρχει για άλλα δύο χρόνια. Μετά μπορεί να κάνει σύμπραξη με άλλο πάροχο και να αποτελέσει το δεύτερο φορέα συγκοινωνιών.
Οι δήμαρχοι  στην πλειοψηφία τους ήταν αντίθετοι στο σχέδιο του Υπουργείου που προβλέπει 6 έδρες στο Δ.Σ. του νέου οργανισμού από το Υπουργείο και μόνο 3 από την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Ακόμη και ο πρόεδρος και ο διευθύνων σύμβουλος θα είναι από την κυβέρνηση. Αυτό δεν του αρέσει. Τουλάχιστον ένας από τους δύο, ή ο πρόεδρος ή ο διευθύνων σύμβουλος να είναι από την Τ.Α. Ο δήμαρχος πρότεινε στον υπουργό να μπουν στο νέο σχήμα και τα Επιμελητήρια και το Εργατικό Κέντρο. Γενικά, όπως πάντα, ο δήμαρχος Μπουτάρης  είναι αντίθετος με τη δημιουργία δημόσιου φορέα μεταφορών. Προτιμά να γίνει διεθνής διαγωνισμός και να υπάρξει και ιδιώτης μέτοχος. Μπορεί να γίνει ΣΔΙΤ... Πάντα υπέρ της ιδιωτικοποίησης.
Επίσης συναντήθηκε με τον Κώστα Πουλάκη, γενικό γραμματέα Υπουργείου Εσωτερικών για διευκρινίσεις με τις μεταρρυθμίσεις του νέου Καλλικράτη. Το σχέδιο είναι να γίνουν διαβουλεύσεις και μετά από δύο μήνες να κατατεθεί το τελικό νομοσχέδιο. Να γίνει συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο για τις αλλαγές στο νόμο για την Τ.Αυτοδιοίκηση.

Ένα πράγμα γίνεται κατανοητό. Όσο οι κάτοικοι της πόλης αφήνουν τους κυβερνήτες της να ενεργούν εν αγνοία τους, θα βρεθούν μπροστά σε εφιαλτικές συνθήκες ζωής και θα αναγκαστούν να αγωνιστούν εκ των υστέρων.
 
Αρθρογράφος: Αννα Σεμερτζίδου - Μπαλούμη, μέλος συντονιστικού ΕΠΑΜ Τ.Ο. Θεσ/νίκης, υπεύθυνη για την παρακολούθηση των πεπραγμένων του δήμου Θεσσαλονίκης








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου