Πέμπτη 25 Μαΐου 2017

Η ψήφιση του πολυνομοσχεδίου τελειώνει και την Τοπική Αυτοδιοίκηση



της Άννας Σεμερτζίδου – Μπαλούμη*

ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ: ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
Η κατάθεση των μέτρων του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου 2019-2021 προς ψήφιση στη Βουλή, προκάλεσε αναταράξεις στην ΚΕΔΕ, καθώς οι Δήμοι θα πληγούν σε μεγάλο βαθμό από την επικείμενη μείωση της κρατικής ενίσχυσης που θα υποστούν.
 Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης, λόγω απουσίας του στη Στοκχόλμη για θέματα Αυτοδιοίκησης, εξουσιοδότησε το μέλος του Δ.Σ.  Ν. Χιωτάκη να καταθέσει στην ολομέλεια της Βουλής τις θέσεις της ΚΕΔΕ την Τρίτη 16 Μαϊου 2017. Στην επιστολή καλεί τους βουλευτές όλων των κομμάτων να αναλογιστούν τις προσωπικές τους ευθύνες  και να μην ψηφίσουν τα αντιαναπτυξιακά μέτρα, που θα βυθίσουν την Ελληνική Αυτοδιοίκηση και όλο τον Ελληνικό λαό σε ακόμη μεγαλύτερη φτώχεια. Στην επιστολή οι εκπρόσωποι της ΚΕΔΕ δηλώνουν πως η Τ.Α. δεν αντέχει άλλες περικοπές. Η Συμφωνία με τους δανειστές κινείται σε βάρος της Τ.Α. και προκαλεί έναν ασφυκτικό κλοιό που οδηγεί σε μεγαλύτερη ύφεση και αύξηση του συγκεντρωτικού κράτους. Συγκριτικά με τα υπόλοιπα κράτη μέλη της Ε.Ε., τα ποσοστά χρηματοδότησης προς τους Δήμους αυξάνονται  κατά 8% του ΑΕΠ, όταν στην Ελλάδα μειώνεται το ποσοστό της κρατικής δαπάνης επιπλέον κατά 35%. Η ΚΕΔΕ, λοιπόν, ζητά από τους βουλευτές να μην ψηφίσουν τις επίμαχες διατάξεις που καταδικάζουν τους πολίτες και την Τ.Α. σε ύφεση. Πρέπει να νομοθετηθούν αναπτυξιακά μέτρα για μείωση της ανεργίας και αποκέντρωση του συγκεντρωτικού κράτους.

            Κατά την έκτακτη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΚΕΔΕ, πριν κατατεθεί το αίτημά της στην ολομέλεια της Βουλής, ο Γ. Πατούλης προειδοποίησε πως θα συμπτύξει κοινό μέτωπο με τους πολίτες, λέγοντας: «Φουσκώνει το ποτάμι της οργής στις τοπικές κοινωνίες. Ενώνουμε τη φωνή μας και βαδίζουμε μαζί με τους συνταξιούχους, τους χαμηλόμισθους, τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους άνεργους και όλους όσους πλήττονται, διεκδικώντας την ανατροπή της αδιέξοδης πολιτικής που οδηγεί το λαό σε πλήρη φτωχοποίηση. Δε θα επιτρέψουμε σε κανέναν να κλείσει τους Δήμους μας. Η ανατροπή της πολιτικής που υπηρετεί όχι τα συμφέροντα των πολιτών, αλλά τις εντολές των δανειστών, αποτελεί για μας μονόδρομο. Ουσιαστικά μέσα από το νέο μεσοπρόθεσμο τιμωρούν τους Δήμους με περικοπές πόρων, επειδή λειτουργούν νοικοκυρεμένα και επιβραβεύουν το Κεντρικό Κράτος που εξακολουθεί να παράγει ελλείμματα».

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση α΄ βαθμού ξεκινά εκστρατεία ενημέρωσης των πολιτών για τις δραματικές επιπτώσεις που θα επιφέρει η ψήφιση του πολυνομοσχεδίου στις τοπικές κοινωνίες και στην καθημερινότητα των δημοτών.
Η ΚΕΔΕ επισημαίνει ότι στο Νομοσχέδιο η Τ.Α. ζημιώνεται γιατί:
1. Αποδομείται ο νόμος 3852/2010, ο οποίος ορίζει τη χρηματοδότηση της Αυτοδιοίκησης. Στο άρθρο 80Α του νομοσχεδίου, περιορίζεται η οροφή του συνολικού ποσού των επιχορηγήσεων για την Τ.Α. (Δήμοι και Περιφέρειες) σε 3,4 δισ. €. Στο Ν.3986/2011 το αντίστοιχο ποσό ήταν 5,2 δισ. Η νέα αυτή μείωση ανέρχεται σε 35% σε σχέση με τον προηγούμενο νόμο.
2. Οι υπολογισμοί είναι πρόχειροι. Οι επιχορηγήσεις του Τακτικού Προϋπολογισμού για τα έτη 2020 και 2021 ξεπερνούν το ποσό που ορίζουν οι ίδιοι (3,469%).
3. Διατηρείται η απαίτηση για εξωπραγματικά πλεονάσματα της Τ.Α. Για το 2017, που δεν προβλέπεται κονδύλι για παρακρατηθέντα, προϋπολογίζεται ότι τα πλεονάσματα των ΟΤΑ θα ξεπεράσουν αυτά που προϋπολογίστηκαν στον Κρατικό Προϋπολογισμό 2016  κατά 87,6%.
4. Μειώνονται κι άλλο οι δαπάνες για επενδύσεις. Στον Ενοποιημένο Προϋπολογισμό προβλέπεται ότι οι χρηματορροές από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων την περίοδο 2015-2021 θα μειωθούν κατά 25%.
5. Δεν γίνεται καμιά κουβέντα για τη νέα γενιά παρακρατηθέντων. Δε γίνεται λόγος για την απόδοση πόρων που προήλθαν από τη νέα γενιά παρακρατηθέντων της περιόδου 2010-2016, τα οποία ξεπερνούν τα 12 δισ. €.
6. Γίνεται αποκλεισμός της Τ.Α. από τον πολιτικό σχεδιασμό που την αφορά. Για πολιτικές που θα κληθεί να εφαρμόσει η Τ.Α. (βρεφονηπιακοί σταθμοί, σχολικά γεύματα, προνοιακά επιδόματα και άλλες κοινωνικές παροχές) ή για πολιτικές στις οποίες θα μπορούσε αποτελεσματικά να συμμετάσχει (τοπικά επενδυτικά προγράμματα, καταπολέμηση της ανεργίας, υποδομές ενέργειας, υποδομές στον πρωτογενή τομέα) δεν ζητεί η κυβέρνηση τη γνώμη της.
7. Φορολογούν και τον αέρα που αναπνέουμε αλλά δεν επιστρέφουν τίποτε στις τοπικές κοινωνίες.
8. Προβλέπεται στο Μεσοπρόθεσμο αύξηση των αποδοχών των διορισμένων τομεακών γραμματέων, οι οποίες θα είναι μεγαλύτερες και από αυτές των αιρετών Δημάρχων.
9. Ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις. Στα έσοδα για πληρωμή ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων έχουν ενταχθεί μόνο 6 εκατ. ευρώ το 2015 και 81 εκατ. ευρώ το 2016 και πέραν τούτου τίποτε μέχρι το 2021.
Και αναρωτιέται ο Γ. Πατούλης: ‘’Τι αλλαγή του Καλλικράτη είναι αυτή που θα προβλέπει ακόμη λιγότερα χρήματα για τους Δήμους, όταν αυτοί θα κληθούν να αναλάβουν περισσότερες αρμοδιότητες κι ευθύνες‘’;

Όσο για το θέμα των συμβασιούχων, η ΚΕΔΕ θα περιμένει να καθαρογραφεί η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Κάλεσε τους αρμόδιους υπουργούς και τους εμπλεκόμενους φορείς να επιδείξουν υπευθυνότητα και να προχωρήσουν, με σεβασμό στο Σύνταγμα της χώρας, προκειμένου :
1. Να εξασφαλιστεί η πληρωμή των δεδουλευμένων των εργαζομένων συμβασιούχων στην καθαριότητα με νόμιμο τρόπο και με νόμιμο τρόπο να παραταθούν οι συμβάσεις τους ως και τη λήξη τους.
2. Τώρα που ξεκινά η τουριστική περίοδος οι Δήμοι να μην αντιμετωπίσουν προβλήματα.
3. Να διασφαλιστεί πως δεν θα καταλογιστούν στους  Δημάρχους τα ποσά που έχουν καταβληθεί ως δεδουλευμένα στους εργαζόμενους.

ΜΕΡΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ: ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ
Ο κ. Πατούλης και η ΚΕΔΕ εμφανίστηκαν μαχητικοί και αγωνιστές ενάντια στα βάρβαρα μέτρα του Πολυνομοσχεδίου δύο μέρες πριν από την ψήφισή του στη Βουλή, ένα νομοσχέδιο το οποίο όλοι γνωρίζουμε πως θα βυθίσει  σε μεγαλύτερη εξαθλίωση τον κόσμο και θα βάλει πωλητήριο σε όλη την Ελλάδα.
Δεν θέλουμε να αδικήσουμε ούτε την ΚΕΔΕ, ούτε τον κ. Πατούλη. Σωστά κάνουν και αντιδρούν στα μέτρα που απαξιώνουν ακόμη περισσότερο την Τ.Α., το τελευταίο αποκούμπι των Ελλήνων. Στην επιστολή τους όμως, δε γίνεται κανένας λόγος και καμία σύνδεση του ειδικού προβλήματος της Τ.Α. με τη γενική  μετατροπή της χώρας σε αποικία χρέους, πρόσφορη για πλιάτσικο. Και όπως λεηλατείται όλη η χώρα μαζί με τους πολίτες της, με τον ίδιο τρόπο απαξιώνεται και η Αυτοδιοίκηση. Μιλάνε για ανατροπή της αδιέξοδης πολιτικής, χωρίς να δείχνουν τον τρόπο της απελευθέρωσης. Ζητάνε να παρθούν αναπτυξιακά μέτρα για τη μείωση της ανεργίας, αλλά γνωρίζουν άριστα πως πληρώνοντας τους τόκους και τις δόσεις των μνημονιακών δανείων με περικοπές και φόρους παντού, ανάπτυξη δεν θα υπάρξει ποτέ.
Επιπλέον, γίνεται και άστοχη σύγκριση με τις επιχορηγήσεις των Δήμων στις άλλες χώρες της Ε.Ε., λες και η ΚΕΔΕ δεν έχει αντιληφθεί τόσο καιρό, από το 2010, την υπαγωγή της Ελλάδας σε ειδικό, πρωτοφανές στα διεθνή χρονικά, καθεστώς εκκαθάρισης, σαν να πρόκειται για  χρεοκοπημένη εταιρεία.

Άλλο ερωτηματικό: Είναι   ειλικρινής η κόντρα με την κυβέρνηση ή γίνεται για να φέρει προσκόμματα σε μια διαδικασία ψήφισης οικονομικών και άλλων μέτρων, στον απόηχο της άγριας διαμάχης που ξέσπασε ανάμεσα στον Υπουργό Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη και τον Γ. Πατούλη;  Αιτία της σφοδρής αντιπαράθεσης μεταξύ τους είναι, απ ‘ όσο μπορούμε να  γνωρίζουμε, οι αλλαγές στο επικείμενο νομοσχέδιο για τον Νέο Καλλικράτη, που ξεβολεύει τους αιρετούς της Αυτοδιοίκησης από το καθεστώς που έχαιραν μέχρι τώρα. Εισάγεται η απλή αναλογική στις αυτοδιοικητικές εκλογές, αλλά υπάρχει και πρόβλεψη για κάποια πριμοδότηση στον πρώτο συνδυασμό, χωρίς αυτό το θέμα να έχει ξεκαθαρισθεί. Καθιερώνεται μέγιστος αριθμός θητειών των αιρετών της Αυτοδιοίκησης. Αν γίνονται εκλογές κάθε πέντε έτη, οι θητείες θα είναι δύο. Αν επανέλθει η τετραετία, οι θητείες θα είναι τρεις. Ακόμη, όπως λέει ο ίδιος ο κ. Πατούλης, οι αμοιβές των διορισμένων τομεακών γραμματέων θα είναι υψηλότερες των εκλεγμένων Δημάρχων.
            Ο προβληματισμός μας  βασίζεται  και στο γεγονός πως  ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ είναι αγαπημένο παιδί του παλαιού κομματικού συστήματος που οδήγησε τη χώρα στον αφανισμό. Αν ο ίδιος και η ΚΕΔΕ διαφοροποιηθούν και ξεκινήσουν γνήσιο αγώνα λύτρωσης των ελλήνων, αυτό θα είναι καλοδεχούμενο και σωτήριο.

Εκτός των πληροφοριών που μας δίνει, η ανακοίνωση της ΚΕΔΕ αποκαλύπτει και άλλα στοιχεία. Το κράτος –λέει στο πρώτο μέρος- εξακολουθεί να παράγει ελλείμματα. Επομένως, έρχεται και αποδομεί το μύθο της κυβέρνησης περί πρωτογενών πλεονασμάτων.
Στο 6ο σημείο της αναφοράς της ΚΕΔΕ διαβάζουμε πως οι Δήμοι θέλουν να συμμετέχουν σε επενδυτικά σχέδια, όπως είναι οι «Υποδομές ενέργειας και πρωτογενούς παραγωγής». Εδώ θα θυμηθούμε τον Υφυπουργό Ελλάδας(!), κ. Φούχτελ, ο οποίος με όχημα την Ελληνογερμανική Συνέλευση πηγαινοφέρνει τους Δημάρχους της ΚΕΔΕ στη Γερμανία, για να τους πείσει να επενδύσουν στην παραγωγή ενέργειας από απορρίμματα, αγοράζοντας γερμανική τεχνολογία. Σχετικά με τις «υποδομές πρωτογενούς παραγωγής», φαίνεται υπάρχουν οργανωμένα σχέδια –όπως συμβολαιακή γεωργία με τράπεζες και μεσάζοντες, παραγωγή τροφής εντός και γύρω από τις πόλεις με ταυτόχρονη δημιουργία διατροφικών δημοτικών συμβουλίων ή κάτι άλλο που δεν το γνωρίζουμε- τα οποία θα αποφέρουν οικονομικά οφέλη και στους Δήμους.

Τέλος, όσον αφορά στο πραγματικό πρόβλημα που δημιουργείται με τη μείωση της χρηματοδότησης των Δήμων, αυτοί θα αναγκαστούν να πάρουν αντιλαϊκά μέτρα. Να υπερφορολογήσουν τους δημότες, να κλείσουν πολλές κοινωνικές υπηρεσίες προς ευάλωτους δημότες, να απολύσουν προσωπικό, να μειώσουν μισθούς, να εξουσιοδοτηθούν, ίσως, να συγκεντρώνουν ένα μέρος των φόρων που τώρα συγκεντρώνονται από το κεντρικό κράτος, επαναφέροντας το θεσμό του ‘’κοτσάμπαση’’, να συνάπτουν δάνεια με Ευρωπαϊκούς και διεθνείς οικονομικούς φορείς βάζοντας ενέχυρο ό,τι καλό περιουσιακό στοιχείο διαθέτουν.
Η ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου 2019- 2021 αποτελεί ξεκάθαρα καταστροφική ενέργεια και για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Είναι τρομακτικό το σενάριο οι Δήμοι να μην έχουν ούτε για συσσίτια.

*Η Άννα Σεμερτζίδου – Μπαλούμη είναι μέλος του συντονιστ. του ΕΠΑΜ Τ.Ο. Θεσσαλονίκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου