Πέμπτη 25 Μαΐου 2017

Η ψηφιακή στρατηγική του Δήμου Θεσσαλονίκης



της Άννας Σεμερτζίδου – Μπαλούμη*

Χωρίς καμία αμφιβολία το μέλλον μας είναι ψηφιακό. Η ανάπτυξη της ψηφιακής τεχνολογίας είναι τόσο ραγδαία, ώστε πολλοί μιλούν πλέον για ψηφιακή επανάσταση που έρχεται να αντικαταστήσει τη  βιομηχανική επανάσταση που ξέραμε. Από τους μικροϋπολογιστές της δεκαετίας  του ’80, φτάσαμε σήμερα στην τεχνητή νοημοσύνη. Οι ψηφιακές τεχνολογίες καλύπτουν όλους τους τομείς και τους κλάδους μιας οικονομίας, από τη γεωργία, τη μεταποίηση, την εκπαίδευση, την υγεία, τις μεταφορές, ως την ηλεκτρονική διακυβέρνηση.
Η υιοθέτηση της ψηφιακής οικονομίας είναι πλέον μονόδρομος. Ο κρατικός μηχανισμός, οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι επιχειρηματίες, όλοι οι πολίτες γενικά θα επιβιώσουν αναπτύσσοντας ψηφιακές δεξιότητες και όντας συνδεδεμένοι με την ψηφιακή οικονομία.

Ο Δήμος Θεσσαλονίκης, όπως και άλλοι δήμοι της χώρας, δεν παρέλειψε να κάνει κάποιες ενέργειες προετοιμάζοντας  το ψηφιακό παρόν και μέλλον.
Στις 22 Φεβρουαρίου 2017 παρουσίασε την ψηφιακή στρατηγική του. Η παρουσίαση έγινε από τον Αντιδήμαρχο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Κοινωνίας των πολιτών, Νίκο Φωτίου, την Αντιδήμαρχο Αστικής Ανθεκτικότητας Λίνα Λιάκου και άλλους υπηρεσιακούς παράγοντες.

Η μετάβαση στη νέα εποχή και η επικαιροποίηση των δεδομένων προβλέπεται να γίνει σε τρία στάδια, δηλ. μέχρι το 2020, το 2025 και το 2030. Ο σχεδιασμός της ψηφιακής πολιτικής του δήμου υπήρξε αποτέλεσμα συνεργασιών με ειδικούς φορείς, όπως το The Things Network με τον Σταύρο Καλαπόθα, τον Οργανισμό Ανοιχτών Τεχνολογιών ΕΕΛΛΑΚ με τον Παναγιώτη Κρανιδιώτη, το Δήμο Θεσ/νίκης με τον Σίμο Μισιρλόγλου, τη Μητροπολιτική Αναπτυξιακή Α.Ε. με την Αφροδίτη Μπουϊκίδου, το Ιδρυμα Ανοιχτής Γνώσης με τον Χαράλαμπο Μπράτσα και το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας με τον Ευθύμη Ταμπούρη.

Ο Νίκος Φωτίου αναφέρθηκε στη φιλοδοξία της Θεσσαλονίκης να καταστεί ‘’έξυπνη’’ και ‘’ανθεκτική’’ πόλη. Ήδη από το 2012 δημιούργησαν το τμήμα ηλεκτρονικής διακυβέρνησης στον οργανισμό του Δήμου. Για να μπορεί η πόλη να χαρακτηριστεί μητροπολιτική, πρέπει να παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στην κούρσα της καινοτομίας, να προωθεί συνέργειες με επιστημονικούς και επαγγελματικούς φορείς, να συμμετέχει σε διεθνή δίκτυα πόλεων. Οι πολίτες μπορούν ήδη να επωφεληθούν από την ηλεκτρονική υπηρεσία «Βελτιώνω την πόλη μου», όπου μπορούν να καταθέτουν τις δικές τους προτάσεις για την εικόνα της γειτονιάς τους, να έχουν γνώση της πορείας του προϋπολογισμού, να εξυπηρετούνται με ηλεκτρονικά πιστοποιητικά (ηλεκτρονικό δημοτολόγιο και άλλα πιστοποιητικά).

Η Λίνα Λιάκου επισήμανε πως η ψηφιακή στρατηγική είναι απαραίτητο εργαλείο για να διεκδικήσει ο δήμος πόρους, να συνεργαστεί με τεχνολογικά και πανεπιστημιακά ιδρύματα, και αποτελεί τη βάση πάνω στην οποία θα κινηθούν σημαντικοί τομείς, όπως ο πολιτισμός, η διαχείριση απορριμμάτων με έξυπνα συστήματα και η επιχειρηματικότητα.
Επίσης αναφέρθηκε στη συνεργασία του Δήμου με την ΙBM, η οποία οδήγησε στην εξειδίκευση της ψηφιακής στρατηγικής και των ανοιχτών δεδομένων.

Ο υπεύθυνος ψηφιακής πολιτικής του Δήμου, Μπάμπης Τσιτλακίδης, εξήγησε πως η στρατηγική βασίζεται στους ακόλουθους 5 άξονες:
  • ·         Η διασυνδεδεμένη πόλη
  • ·         Μια πόλη για όλους
  • ·         Μια πόλη που αξιοποιεί τα δεδομένα της
  • ·         Η συμμετοχική πόλη
  • ·         Μια πόλη που στηρίζει την ψηφιακή καινοτομία.

Ο κάθε άξονας, εκτός από τη βελτίωση της ζωής των πολιτών, θα βοηθήσει να υλοποιηθεί το όραμα του Δήμου για την ανάπτυξη που αποκαλείται «Θεσσαλονίκη 2030». Οι πέντε άξονες αποκαλύπτουν το σχέδιο για μια πόλη που παρέχει πρόσβαση στο διαδίκτυο σε όλους, χωρίς ψηφιακή ανισότητα,  με έμφαση στην τρίτη ηλικία. Εξασφαλίζει τη διαφάνεια, τη λογοδοσία των αρχών, την αξιολόγηση, τα ανοιχτά δεδομένα για τη διευκόλυνση της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και της διαδικασίας  συμμετοχικής λήψης αποφάσεων  μαζί με  τους πολίτες  και τους φορείς της πόλης μέσα από μια ειδική  πλατφόρμα ηλεκτρονικής διαβούλευσης.

Ο δήμος, εκτός από τις ενέργειες που αναφέραμε, διοργανώνει διαγωνισμούς μεταξύ ομάδων μαθητών και φοιτητών για επινόηση ηλεκτρονικών εφαρμογών. Οι διαγωνισμοί ονομάζονται Apps4Thessaloniki («εφαρμογές για τη Θεσσαλονίκη») και Hackathon («μαραθώνιος ανάπτυξης εφαρμογών»). Οι βραβευμένες ομάδες θα έρχονται σε επαφή με το Οικοσύστημα Καινοτομίας της Θεσσαλονίκης, το OK!THESS, ώστε οι ιδέες τους να τυχαίνουν επιχειρηματικής αξιοποίησης.

Στη συνέχεια ο Γιώργος Δημαρέλος, πρώην δημοτικός σύμβουλος υπεύθυνος για το κυκλοφοριακό και νυν Αντιδήμαρχος Εκπαίδευσης και Αθλητισμού, ανέφερε παραδείγματα όπως η ελεγχόμενη στάθμευση, η κινητικότητα των αστικών λεωφορείων, τα κοινόχρηστα ποδήλατα, όπου φαίνεται πόσο χρήσιμες είναι οι ψηφιακές εφαρμογές.

Ο διαγωνισμός Apps4Thessaloniki διεξάγεται από το 2014. Στο σύνδεσμο που ακολουθεί υπάρχουν περισσότερα κατατοπιστικά στοιχεία για τις ομάδες που διακρίθηκαν και για τις ιδέες που μπήκαν σε εφαρμογή (βλ. ρεπορτάζ).
  Το θέμα είναι πως οι πολίτες της πόλης ακόμη δεν είδαν βελτίωση της ζωής τους. Ούτε περισσότερη διαύγεια στη διοίκηση, ούτε λογοδοσία των αρχών, ούτε αξιοκρατία και φυσικά ούτε οικονομική ανάπτυξη. Αντίθετα, υπάρχει ήδη η καταγγελία του κ. Πλούμη για τραγικά λάθη και προχειρότητα στο διαγωνισμό Apps4Thessaloniki του 2014 αλλά και  του 2016. Στο σύνδεσμο που ακολουθεί μπορείτε να διαβάσετε λεπτομέρειες για τις καταγγελίες.

Οσο για το ‘’The things network’’ που αναφέρθηκε πιο πάνω ως συνεργαζόμενος φορέας με το Δήμο, αφορά στις έξυπνες συσκευές που –υποτίθεται- θα διευκολύνουν την καθημερινή ζωή των πολιτών. Μέσω αισθητήρων θα είναι συνδεδεμένες με τους υπολογιστές και τα έξυπνα κινητά, θα λειτουργούν αυτόνομα και θα μας δίνουν οδηγίες για την  υγεία μας, την εργασία, τη μετακίνησή μας. Το δίκτυο θα μας αντιλαμβάνεται ως ψηφιακές οντότητες, θα μοιάζει με ένα είδος matrix.
Φυσικά, το όλο σύστημα δεν εγγυάται την ασφάλεια των οικονομικών και άλλου είδους προσωπικών δεδομένων μας. Αντιθέτως, παρέχει τη δυνατότητα για πλήρη απώλεια της ιδιωτικότητας. Το μόνο βέβαιο είναι πως όλα αυτά, καλά ή όχι, θα συμβαίνουν εφόσον ο δημότης έχει τα χρήματα να πληρώνει το ρεύμα του!

Τελικά, ο Δήμος καλά κάνει και προσαρμόζεται στα νέα δεδομένα. Είναι όμως περισσότερο από εμφανές το γεγονός πως η ψηφιακή μετάλλαξη  της οικονομίας θα έχει τεράστιο αντίκτυπο στις θέσεις απασχόλησης, οι οποίες σταδιακά θα αντικατασταθούν από επιτεύγματα ρομποτικής στην κοινωνική δομή, όπου θα επέλθει εκτεταμένη φτώχεια καθώς η  πλειονότητα των σημερινών πολιτών δεν μπορεί να βγάλει εισόδημα από τις νέες τεχνολογίες αιχμής για τις οποίες απαιτούνται ειδικές δεξιότητες· αλλά και στον πολιτισμό όπου η ανθρωποκεντρική φιλοσοφία, η ίδια η πνευματική και ψυχική καλλιέργεια του ανθρώπου, θα παραμεριστεί από την προσήλωση και την εξάρτησή του από τις έξυπνες μηχανές. Ενδέχεται κάποια στιγμή να αντικατασταθεί και ο ίδιος από αυτές.
                                                                                   
 Πηγή του άρθρου: Open Knwfledge

*Η Άννα Σεμερτζίδου – Μπαλούμη είναι μέλος του συντονιστ. του ΕΠΑΜ Τ.Ο. Θεσσαλονίκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου