Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου 2018

Το ΕΠΑΜ για την αθώωση των 21 κατηγορούμενων αγωνιστών ενάντια στις εξορύξεις χρυσού στη Χαλκιδική



Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων έκρινε, στις 30 Νοεμβρίου, ομόφωνα αθώους όλους τους κατηγορούμενους για την πολύκροτη υπόθεση του εμπρησμού στο εργοτάξιο της Ελληνικός Χρυσός στις Σκουριές, το 2013.

Ανακοινώνοντας την απόφαση, ο Πρόεδρος του Δικαστηρίου ανέφερε ότι «υπάρχουν μεν ενδείξεις ενοχής των κατηγορουμένων», που όμως αντικρούονται από άλλα περιστατικά, τα οποία, όπως είπε, δημιουργούν «αμφιβολίες για τη συμμετοχή των κατηγορουμένων στις αξιόποινες πράξεις, οι οποίες τους αποδίδονται».

Πρόκειται για μια ιδιαίτερα «κομψή» διατύπωση, καθώς από την ακροαματική διαδικασία -και το γνωρίζουν αυτό πολύ καλά όσοι την παρακολούθησαν- δεν προέκυψαν απλώς «αμφιβολίες», αλλά οι κατηγορίες καταρρίφθηκαν θεαματικά, αποκαλύπτοντας αυτό που από την πρώτη στιγμή φώναζαν, τόσο οι ίδιοι οι κατηγορούμενοι, όσο και όλοι όσοι στάθηκαν αλληλέγγυοι στο πλευρό τους: ότι πρόκειται για ένα στημένο κατηγορητήριο, με σκοπό να κάμψει την αντίσταση στη θανατηφόρα «επένδυση» της εταιρείας, ότι ποινικοποιείται μια ολόκληρη κοινωνία, ότι, εντέλει, πρόκειται για μια δίωξη πολιτική. Δικαιώνει επίσης και το ΕΠΑΜ, που πήρε ξεκάθαρη θέση όχι μόνο κατά της εξόρυξης, αλλά και κατά των διώξεων και, παρά την κριτική που δέχθηκε γι’ αυτό, την επισημοποίησε με ψήφισμά του σε δύο συνεχόμενα Συνέδρια.

Στη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας, βγήκαν στο φως κάποια πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία, όπως (ενδεικτικά) τα παρακάτω:
-          Ο χώρος όπου συνέβη το περιστατικό δεν αποκλείστηκε από την αστυνομία και μπορούσε ο καθένας να μπαινοβγαίνει, να παίρνει ή να αφήνει αντικείμενα.
-          Τα πειστήρια δεν συλλέχθηκαν από την αστυνομία, αλλά από τους υπαλλήλους της εταιρείας. Σύμφωνα, μάλιστα, με την κατάθεση ενός φύλακα, αυτό δεν συνέβη πρώτη φορά, αλλά αποτελεί «μια παγιωμένη τακτική σε συνεννόηση με την αστυνομία».
-          Δεν συντάχθηκαν άμεσα αναφορές παράδοσης των αντικειμένων, με αποτέλεσμα να μπαίνουν εκ των υστέρων αντικείμενα άσχετα με την υπόθεση -κοινώς, «φυτεύτηκαν» (πχ μια τσάντα με μολότοφ).
-          Αστυνομικοί παραδέχθηκαν ότι υπέγραψαν αναφορές χωρίς να τις διαβάσουν, ανασκευάζοντάς τες σε μεταγενέστερη κατάθεσή τους.

Η αμηχανία των μαρτύρων κατηγορίας ήταν εμφανής, όταν αδυνατούσαν να στοιχειοθετήσουν τις κατηγορίες και πολλές φορές κατέφευγαν σε δηλώσεις που προκάλεσαν τη θυμηδία, όχι μόνο του κοινού, αλλά και του ίδιου του Δικαστηρίου!

Η απόφαση αθώωσης των 21 κατηγορουμένων αποδεικνύει ότι ακόμα και τώρα, σε αυτές τις συνθήκες όπου έχει εδραιωθεί σε μεγάλη μερίδα του κόσμου η πεποίθηση (και δικαίως σε έναν βαθμό) ότι η Δικαιοσύνη δεν λειτουργεί παρά ως υπηρέτης πολιτικών σκοπιμοτήτων, αυτή η Δικαιοσύνη κάνει καλά τη δουλειά της -πότε όμως; Όταν έρχεται αντιμέτωπη με μια υπόθεση, η οποία στηρίζεται σε αδιάσειστα νομικά ερείσματα, όταν δηλαδή, με άλλα λόγια, δεν μπορεί να κάνει αλλιώς!

Έτσι και σε αυτήν την περίπτωση, το Δικαστήριο διαπίστωσε το προφανές: ότι δεν προκύπτει ενοχή των κατηγορουμένων. Επέλεξε όμως αυτήν την ήπια διατύπωση στην ανακοίνωση της απόφασης, γιατί αν πιστοποιούσε τα όσα αναφέρθηκαν παραπάνω (όπως και άλλα πολλά που προέκυψαν κατά τη δίκη και δεν περιλαμβάνονται εδώ) τότε θα έπρεπε να ασκηθεί αυτεπάγγελτη δίωξη εναντίον όσων «έστησαν» αυτό το κατάπτυστο κατηγορητήριο και να αρχίσει επιτέλους να ξετυλίγεται το κουβάρι της διαπλοκής αυτής της εταιρείας με τις διάφορες υπηρεσίες, θεσμούς, φορείς, πολιτικές οργανώσεις και πρόσωπα αυτής της χώρας. Γιατί το πρόβλημα με την εν λόγω «επένδυση», όπως και με άλλες τέτοιου τύπου «επενδύσεις», δεν είναι μόνο περιβαλλοντικό, όπως θέλουν να το παρουσιάζουν πολλοί. Είναι πρωτίστως θέμα πολιτικό και καθρεφτίζει τις συνέπειες υποδούλωσης της πατρίδας μας και τη μετατροπή του -πάλαι ποτέ- ελληνικού κράτους σε λεία των πλιατσικολόγων.

Έστω κι έτσι όμως, χαιρετίζουμε την απόφαση του Δικαστηρίου και γιορτάζουμε κι εμείς, μαζί με τους αθωωθέντες, τις οικογένειές τους και όλους όσοι στάθηκαν συμπαραστάτες τους, το τέλος αυτού του πολύχρονου Γολγοθά.

Επίσης, θυμίζουμε σε όλους ότι οι διώξεις δεν έχουν τελειώσει. Στις 19 Δεκέμβρη ξεκινά στη Θεσσαλονίκη μια ακόμα μεγάλη, ποινική υπόθεση, που αφορά στα γεγονότα στο Λάκκο Καρατζά, για τα οποία κατηγορούνται 26 άτομα σε βαθμό κακουργήματος. Καλούμε όλα τα μέλη και τους φίλους του ΕΠΑΜ, αλλά και όλους τους πολίτες, να σταθούν για άλλη μια φορά αλληλέγγυοι και επαναλαμβάνουμε την πάγια θέση μας:

Ο αγώνας της Χαλκιδικής ενάντια στις εξορύξεις μας αφορά όλους!
Κανένας αγωνιστής μόνος του απέναντι στην κρατική καταστολή!
Παλεύουμε για τη γη και την ελευθερία μας!

Αθήνα 2 Δεκεμβρίου 2018
Το Γραφείο Τύπου του ΕΠΑΜ



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου