Τετάρτη 27 Ιουνίου 2018

Το ΕΠΑΜ για τις συλλήψεις στην Καβάλα και τον αγωγό TAP



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Άμεση απελευθέρωση 
των 8 συλληφθέντων της Καβάλας
για τον αγωγό
TAP

Οι συλλήψεις των 8 πολιτών και δημοτικών συμβούλων του Δήμου Καβάλας, χθες 26/6/18, καθώς και οι εικόνες με τον βάρβαρο και άνανδρο τρόπο που έσερναν για προσαγωγή τον απεργό πείνας και πρόεδρο του Αγροτικού Συλλόγου Καβάλας, Θέμη Καλπακίδη, και έκαναν το γύρο του διαδικτύου, προκαλούν αισθήματα αποστροφής και ντροπής στο πανελλήνιο. Και παράλληλα αισθήματα περηφάνειας για τον Καβαλιώτικο λαό που επί ώρες και μέσα στη βροχή, προσέτρεξε για συμπαράσταση έξω από την Αστυνομική Διεύθυνση απαιτώντας την απελευθέρωσή τους.


Η αντίσταση του λαού της Καβάλας και των αιρετών εκπροσώπων του απέναντι στις αυθαιρεσίες και την παρανομία της κοινοπραξίας του αγωγού TAP, που κορυφώθηκε με την εξαήμερη απεργία πείνας του Θέμη Καλπακίδη, φαίνεται ότι εξάντλησε τα όρια ανοχής της «φιλολαϊκής» κυβέρνησης, που προκειμένου να φανεί αρεστή στους πάτρωνές της, δεν δίστασε να προβεί στις βίαιες συλλήψεις. Επιλέγοντας μάλιστα να το κάνει αυτό τη μέρα που η Καβάλα γιόρταζε την 105η επέτειο της απελευθέρωσή της! Αποδεικνύοντας έτσι ότι δεν ορρωδεί προ ουδενός και ότι ακόμη και στο συμβολικό πεδίο, θα πρέπει οι Έλληνες να αποδεχθούν ότι δεν άλλαξε τίποτα από τότε και ότι παραμένουν υπό κατοχή όπως στην εποχή του οθωμανικού και του βουλγαρικού ζυγού!

Η καταγγελία και η απαίτηση για τις συλλήψεις έγινε από την κοινοπραξία TAP και η κυβέρνηση των εθελόδουλων που βρίσκονται στα ηνία της χώρας, έσπευσε πάραυτα να την ικανοποιήσει! Ενοχλημένη, αφού σε μια «ευτυχή» κοινωνία αριστερής διακυβέρνησης υπό καθεστώς μνημονιακής κατοχής της χώρας, δεν είναι δυνατόν να κάνουν κάποιοι απεργία πείνας και να μας εκθέτουν στους «επενδυτές»!

Μόνο που ο αγωγός TAP ξεπερνάει τα όρια μιας συνήθους και κατάπτυστης «επένδυσης», εφόσον συνδέεται άμεσα με θέματα κυριαρχίας της χώρας μας και την εμπλέκει σε γεωστρατηγικές μεταβολές που ξεπερνούν το εκτόπισμά της, εκθέτοντάς την σε πολλαπλούς κινδύνους αφού από όποιες χώρες περνούν τέτοιοι αγωγοί, έχουν γίνει πεδία ανταγωνισμών και πολεμικών συρράξεων! Ενδεικτικό της εκχώρησης εθνικής κυριαρχίας από τις περιοχές όπου περνάει ο αγωγός, είναι το ότι η σημερινή και οι προηγούμενες κυβερνήσεις δεν έχουν θέσει καν θέμα τελών διέλευσης όπως συμβαίνει με όλα τα κυρίαρχα κράτη όταν αγωγός διασχίζει την εδαφική επικράτειά τους, πράγμα που δηλώνει ότι η Ελλάδα παραχωρεί τον έλεγχο των περιοχών αυτών! Έχοντας παραδώσει έτσι οι κυβερνήσεις των τελευταίων ετών τον έλεγχο και την κυριότητα της Μακεδονίας και της Θράκης στην κοινοπραξία, την δε φύλαξη του αγωγού στο ΝΑΤΟ που έχει αναλάβει την ασφάλεια της διαδρομής του, είτε με ιδιωτικές εταιρείες υπηρεσιών ασφαλείας (δηλ. μισθοφόρους), είτε με μεταφορά απευθείας δυνάμεων της Συμμαχίας. Και στη μία και στην άλλη περίπτωση, αυτό προϋποθέτει την εγκατάσταση σε όλο το μήκος του αγωγού, ξένων στρατευμάτων!

Με τη σύμβαση που έχει υπογράψει η κοινοπραξία TAP, έχει μετατραπεί σε κράτος εν κράτει. Με πλήρη έλλειψη στοιχειώδους ευαισθησίας εκ μέρους της κυβέρνησης να τηρηθούν έστω τα νόμιμα, την έχει αφήσει να δρα ανεξέλεγκτα, τελείως παράνομα κι αυθαίρετα χωρίς να δίνει λογαριασμό σε κανέναν! Συνεχίζει εντατικά τις εργασίες χωρίς να έχει προηγηθεί διαβούλευση με τους κατοίκους και τους φορείς, παρόλο που αυτό αποτελεί προαπαιτούμενο για την έναρξη των έργων. Με παραπλανητικές περιβαλλοντικές εκθέσεις που βρίθουν από ψευδή στοιχεία παρ’ όλους τους κινδύνους αυτανάφλεξης από την τύρφη της περιοχής, προχωρώντας χωρίς άδεια σε αντλήσεις υδάτων προξενώντας έτσι πρόβλημα στις υπόγειες αρδεύσεις αλλά και κίνδυνο αλλοίωσης των ιαματικών λασπόλουτρων της περιοχής. Καταπατώντας ιδιοκτησίες και χωράφια χωρίς την άδεια των ιδιοκτητών, χωρίς την τήρηση των νόμων και καταστρατηγώντας συνθήκες και ευρωπαϊκές οδηγίες, ενώ απαγορεύει στους υπογράφοντες να προβούν σε καλλιέργειες παραδοσιακές της περιοχής (καλαμπόκι, δενδρώδεις καλλιέργειες) ένθεν και ένθεν του αγωγού, προκαλώντας έτσι μείωση στην έκταση της καλλιεργήσιμης γης. Ενέχοντας τον κίνδυνο, να περάσουν ολόκληρες ιδιοκτησίες με την πάροδο των ετών στην κυριαρχία της εταιρείας λόγω χρησικτησίας!

Ειδικά για τα χιλιάδες στρέμματα που καλύπτονται από τη Συνθήκη της Λωζάνης (ως ανταλλάξιμη γη στους πρόσφυγες από τη Μικρασία) και απαγορεύεται σύμφωνα με τη συνθήκη η αλλαγή της χρήσης γης, οι αγρότες υποχρεώνονται να υπογράψουν ότι δεν προέρχονται από γεωργική μετεγκατάσταση, έτσι ώστε σε οποιαδήποτε καταγγελία προκύψει, να βρεθεί υπόλογος ο υπογράφων και όχι η εταιρεία. Με τη σιωπηρή της συγκατάθεση η κυβέρνηση στο θέμα αυτό, «κλείνει το μάτι» σε όποιον συμβαλλόμενο επιδιώκει να καταγγείλει τη Συνθήκη της Λωζάνης απαιτώντας την αναθεώρησή της (και γνωρίζουμε όλοι ποιος «γείτονας» είναι ο άμεσα ενδιαφερόμενος). Βλέπουμε λοιπόν ότι τίποτα δεν είναι «αθώο» κι ότι ο σχεδιασμός του αγωγού συνδέεται πολύπλευρα με την επιδίωξη γεωστρατηγικών επιδιώξεων, με θύμα επικείμενου διαμελισμού και «κύριο πιάτο» στο μενού τη χώρα μας.

Ο λαός του νομού Καβάλας αντέδρασε επανειλημμένα στις αυθαιρεσίες της κοινοπραξίας με συλλαλητήρια, με λαϊκές συνελεύσεις, με πολλαπλές καταγγελίες από τους τοπικούς φορείς, με επανειλημμένες αποφάσεις των δημοτικών αρχών και της περιφέρειας. Η σημερινή κυβέρνηση, που ως αντιπολίτευση «δικαίωνε» τον αγώνα τους κατά την προσφιλή της μέθοδο των υποσχέσεων και της παραπλάνησης, ως εκτελεστική εξουσία επέδειξε τον μέγιστο βαθμό αυταρχισμού με τις χθεσινές συλλήψεις, ξεπερνώντας κάθε άλλη προκάτοχό της.

Με τους 8 συλληφθέντες πολίτες, εκπροσώπους τοπικών φορών και δημοτικούς συμβούλους της Καβάλας, εγκαινιάζεται ένα νέο εφιαλτικό κεφάλαιο κυβερνητικών αυθαιρεσιών που συνάδει απόλυτα όχι απλά με χουντικές, αλλά με απροκάλυπτα κατοχικές συμπεριφορές, αφού πλέον οι αιρετοί εκπρόσωποι αλλά και οι απεργοί πείνας θα συλλαμβάνονται με απλό νεύμα των «επενδυτών» και θα οδηγούνται στο αυτόφωρο. Αν δεν δείξουμε τώρα την αντίδρασή μας απαιτώντας την άμεση απελευθέρωσή τους, αύριο θα επεκτείνουν τη μέθοδο αυτή σε όλη τη χώρα.

Ο TAP δεν αφορά τοπικό ζήτημα αλλά θέμα εθνικό που σχετίζεται άμεσα με την ασφάλεια της χώρας. Το ΕΠΑΜ, που κατήγγειλε από την πρώτη στιγμή τον αγωγό στον ελληνικό λαό απαιτώντας να μην προχωρήσει καμία σύμβαση με την κοινοπραξία, στέκεται αλληλέγγυο στους συλληφθέντες και θα βρίσκεται κοντά τους και δίπλα στο λαό της Καβάλας, σύσσωμο και με τις τοπικές του οργανώσεις που αναδεικνύουν συνεχώς το θέμα.

Καταδικάζουμε τη βία και την αυθαιρεσία της κυβέρνησης και των αστυνομικών αρχών απέναντι στους συλληφθέντες.

Απαιτούμε τώρα την άμεση απελευθέρωση των 8 συλληφθέντων. Καμιά κατηγορία, καμία καταδίκη!

27/6/2018
Το Γραφείο Τύπου του ΕΠΑΜ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου