Πέμπτη 8 Φεβρουαρίου 2018

Η αθώωση του υπαξιωματικού Βαγγέλη Φώτη, 6/2/2018 (βίντεο)

Ο αρχιλοχίας Βαγγέλης Φώτης αθωώθηκε στο στρατοδικείο (στις 6/2/2018) από την κατηγορία της άρνησης εκτέλεσης διαταγής, με την οποία είχε παραπεμφθεί λόγω της άρνησής του να εκτελέσει υπηρεσία σε στρατόπεδο συγκέντρωσης προσφύγων και μεταναστών. Οι λόγοι της άρνησής του καθώς και το διάτρητο της κατηγορίας, εκτίθενται αναλυτικά στο άρθρο του Γ. Φωτεινού "Με αφορμή το στρατοδικείο του υπαξιωματικού Βαγγέλη Φώτη στις 6 Φλεβάρη".

Στο βίντεο παρουσιάζονται τα τελευταία λεπτά έξω από το στρατοδικείο Θεσσαλονίκης, πριν την αναγγελία της αθωωτικής απόφασης στον κόσμο που είχε συρρεύσει για να συμπαρασταθεί στον στρατιωτικό. Το ΕΠΑΜ ήταν εκεί, με πανό και συνθήματα που συνηγορούσαν στην αθώωσή του, καταδικάζοντας παράλληλα τις εντολές της Ε.Ε. για τον εγκλωβισμό των προσφύγων και μεταναστών στη χώρα μας.

Με την αθώωση από την ίδια κατηγορία του υπολοχαγού Λεωνίδα Τοκατλίδη που προηγήθηκε στα τέλη Νοεμβρίου, δημιουργείται νομολογία για χιλιάδες στρατιωτικούς που υπό τον εκβιασμό των πειθαρχικών και των στρατοδικείων λόγω «άρνησης διαταγής», αναγκάζονται να υποκύψουν. Αναλαμβάνοντας έτσι, παρά τη θέλησή τους, υποχρεώσεις αστυνομικών καθηκόντων, κάτι που είναι τελείως απαράδεκτο για μια δημοκρατική χώρα όπου οι ρόλοι των θεσμών είναι διακριτοί, και συνεπώς είναι ανεπίτρεπτο σε στρατιωτικό να αναλαμβάνει την αστυνόμευση ημεδαπών ή αλλοδαπών πολιτών.

Παρά τη σημαντική αυτή νίκη, οι ταλαιπωρίες για τον υπαξ. Βαγγέλη Φώτη δεν τελείωσαν εδώ αφού στις 16/2/2018 περνάει σε δεύτερο βαθμό πειθαρχικό μετά από αναίρεσή του, αφού σε πρώτο βαθμό εισηγήθηκαν την καθαίρεση και την απόταξή του. Θα πρέπει λοιπόν και στις 16/2, όπως μέχρι τώρα, να υπάρξει και πάλι ισχυρή λαϊκή συμπαράσταση στη νέα του δοκιμασία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου