Πέμπτη 8 Ιουνίου 2017

Συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου: 25/05/2017



Η Συνεδρίαση στις 25 Μαΐου 2017

ΘΕΜΑ ΠΡΩΤΟ:
Η συνεδρίαση της 9ης τακτικής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Θεσσαλονίκης που έγινε την Πέμπτη 25 Μαϊου 2017, είχε εξαιρετικό ενδιαφέρον λόγω των κρίσιμων αποφάσεων που πάρθηκαν. Η βασικότερη απόφαση ήταν η συναίνεση της πλειοψηφίας της διοικούσας παράταξης της ‘’Πρωτοβουλίας’’ του Γ. Μπουτάρη να εγκριθεί το μνημόνιο συνεργασίας του Δήμου με την Παγκόσμια Τράπεζα. Το θέμα είχε τεθεί και στην προηγούμενη 8η συνεδρίαση, αλλά, επειδή το κείμενο ήταν ασαφές ως προς τη μετάφραση,  πολλοί δημοτικοί σύμβουλοι δεν το ψήφισαν, σαν να ήταν αυτό το κρίσιμο θέμα και όχι οι ακραία νεοφιλελεύθερες πολιτικές του διεθνούς οργανισμού, που τυχαίνει να είναι δίδυμος αδερφός του ΔΝΤ, γεννημένοι και οι δύο το 1944 στη διάσκεψη του Μπρέτον Γουντς.

 Στο μεταξύ διάστημα ο δήμαρχος μαζί με την αντιδήμαρχο Αστικής Ανθεκτικότητας Λίνα Λιάκου ταξίδεψαν στην Ιταλία, όπου έλαβαν μέρος σε συνδιάσκεψη του Ιδρύματος Ροκφέλερ, από 14 -17 Μαϊου 2017. Εκεί συζήτησαν θέματα Βιώσιμης Ανάπτυξης που πρέπει να υλοποιηθούν, όπως είναι η Βιώσιμη Κινητικότητα (ηλεκτροκίνητα οχήματα), η συμμετοχικότητα των πολιτών στην δημοτική διακυβέρνηση, η δημόσια ασφάλεια, η υγεία, η διαχείριση των φυσικών πόρων. Εννοείται πως όλοι οι στόχοι θα υλοποιηθούν με ‘’έξυπνο’’ τρόπο, δηλαδή ηλεκτρονικά και ψηφιακά. Π.χ. η δημόσια ασφάλεια μπορεί να ενισχυθεί με Drones, η υγεία να παρέχεται μέσω υπολογιστών, η συμμετοχή των πολιτών μέσω διαδικτυακών δημοψηφισμάτων κ.τ.λ. Οι Μπουτάρης και Λιάκου κατέθεσαν προς συζήτηση το Στρατηγικό Σχεδιασμό Αστικής Ανθεκτικότητας της πόλης μας που φέρει τον τίτλο ‘’Θεσσαλονίκη 2030’’ και έχει εκπονηθεί από τη Μητροπολιτική Αναπτυξιακή Α.Ε.

 Η εταιρεία αυτή είναι διαδημοτική με 11 δήμους μετόχους και μέσω αυτής εντάχθηκε το 2014 η Θεσ/νίκη στο Δίκτυο των 100 Ανθεκτικών Πόλεων. Το Δίκτυο είναι εμπνεύσεως Ιδρύματος Ροκφέλερ και ειδικός συνεργάτης του είναι η Παγκόσμια Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης. Με άλλα λόγια ο Δήμος είχε από το 2014 δεσμευτεί στο άρμα της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Το μνημόνιο που προέκυψε μετά την επιστροφή του δημάρχου από την Ιταλία, όπως τονίστηκε, δεν προβλέπει κάποια χρηματοδότηση του Δήμου. Οι σύμβουλοι της τράπεζας έρχονται για να παρέχουν τεχνογνωσία στο Δήμο σχετικά με δύο θέματα: Το ένα αφορά την εκπόνηση μελετών για τη διαχείριση φυσικών, τεχνολογικών ή ανθρωπογενών καταστροφών (σ.σ. γιατί δεν διαχειρίζονται κατάλληλα και την Ελληνικός Χρυσός που προκαλεί ανήκεστο βλάβη στη Χαλκιδική και τις γειτονικές πόλεις;) και το δεύτερο αφορά την επωφελή για το Δήμο ανάπτυξη του παραλιακού μετώπου από την Α΄ προβλήτα του ΟΛΘ μέχρι τον Κελλάριο Κόλπο.

Σε όλα αυτά έντονη ήταν η αντίθεση της αντιπολίτευσης των ΕΝΤΑΞΕΙ, του Μένουμε Θεσσαλονίκη, της Λαϊκής Συσπείρωσης και της παράταξης του Σύριζα ‘’Ανοιχτή Πόλη’’. Οι Αβραμόπουλος, Κουράκης και Ζέρβας , μέλη της παράταξης του Μπουτάρη, καταψήφισαν, τονίζοντας πως η Θεσσαλονίκη είναι άρτια καταρτισμένη για διαχείριση κρίσεων, όπως προέκυψε η ανάγκη μετά το σεισμό του 1978, και έχει καλούς επιστήμονες να δουλέψουν για το παραλιακό μέτωπο αντί να φεύγουν στο εξωτερικό. Πώς μπορούμε να μιλάμε για τέτοια θέματα όταν μεγάλο μέρος του πληθυσμού στερείται τα απαραίτητα; Η ψηφοφορία έγινε ονομαστικά.

Ο δήμαρχος εκνευρίστηκε πολύ με τους Κουράκη και Αβραμόπουλο και τους κατηγόρησε για διάλυση της ‘’Πρωτοβουλίας’’. Εκείνοι πέρασαν στην αντεπίθεση αποδίδοντας στον δήμαρχο τάση για ‘’καισαρισμό’’. Γενικά, ο Μπουτάρης αποκάλεσε  όσους καταψήφισαν το μνημόνιο με την Π.Τ. μίζερους, φοβικούς και με άγνοια. Την δε παράταση των μνημονίων στη χώρα, την απέδωσε στο γεγονός πως ‘’είμαστε μπούφοι’’(!) τη στιγμή που ο ίδιος φέρνει ακόμη ένα μνημόνιο και δεσμεύει το λαό της πόλης ποιος ξέρει σε τι είδους συμφωνίες!

 Τελικά το μνημόνιο εγκρίθηκε και έπεται η συνέχεια. Το γεγονός είναι πως οι άνθρωποι της Π.Τ. χαίρουν ασυλίας από οποιαδήποτε ποινική ευθύνη (γιατί άραγε, αφού έρχονται να προσφέρουν αφιλοκερδώς;) και φυσικά δεν θα δουλέψουν δωρεάν για την όμορφη Θεσσαλονίκη. Το σίγουρο είναι πως έρχονται με δική τους ατζέντα και, επειδή ο Δήμος είναι χρεωμένος και υπερδανεισμένος, τα δημοτικά ομόλογα ή τα δάνεια από άλλες τράπεζες είναι προ των πυλών  για τη χρηματοδότηση των έργων που φιλοδοξεί να υλοποιήσει η Στρατηγική ‘’Θεσσαλονίκη 2030’’. Ποιοι πολίτες θα μπορέσουν να αγοράσουν δημοτικά ομόλογα και χάριν ποιας εμπιστοσύνης, μετά τα όσα ζήσαμε με την οικονομική εξόντωση των ομολογιούχων του Δημοσίου με το PSI;

ΘΕΜΑ ΔΕΥΤΕΡΟ:
 Ένα άλλο σημαντικό γεγονός που συνέβη στο Δημοτικό Συμβούλιο ήταν η παρουσία εκπροσώπων των απλήρωτων 690 συμβασιούχων του Δήμου. Η εκπρόσωπός τους Σοφία Εξαδακτύλου ανέβηκε στο βήμα και εκείνο που ζήτησε με σπαραγμό ψυχής ήταν ένα ψήφισμα συμπαράστασης από το Δ.Σ. Αναφέρθηκε στην απίστευτη ταλαιπωρία τους να παραμένουν όχι μόνο απλήρωτοι, αλλά και να τους ζητά το Ελεγκτικό Συνέδριο να επιστρέψουν ποσά ως αχρεωστήτως καταβληθέντα, επειδή οι παρατάσεις των συμβάσεών τους από την κυβέρνηση κρίθηκαν παράνομες! Οι άνθρωποι ζητούν αξιοπρεπή, μόνιμη και σταθερή εργασία. Δεν είναι πιόνια σε μια σκακιέρα που τα μετακινεί ο καθένας όπως θέλει.
Πραγματικά,  παρόλο που όλοι αναγνώρισαν το δίκιο τους, τους είχαν να περιμένουν με τις ώρες για ένα ψήφισμα, ώσπου στο τέλος αποδοκίμασαν το προεδρείο και τους δημοτικούς συμβούλους και αποχώρησαν.

ΘΕΜΑ ΤΡΙΤΟ:
Άλλο θέμα που ξαναβρέθηκε στην επικαιρότητα ήταν το πρόβλημα της μεταστέγασης των μαθητών του 12ου δημοτικού σχολείου, του λυόμενου της παραλίας. Στην αίθουσα συγκεντρώθηκαν νέοι που συμμετέχουν στον Ελεύθερο Κοινωνικό Χώρο ‘’Σχολείο’’ επί της οδού Βασ. Όλγας και ένας απ’ αυτούς ανέβηκε στο βήμα για να μεταφέρει τη γνώμη τους για το θέμα. Προηγουμένως, έξω από το Δημαρχείο τα ΜΑΤ είχαν απαγορεύσει την είσοδο των νέων στο Δημοτικό Συμβούλιο. Τελικά κάποιοι από αυτούς, μετά την επέμβαση του Μπουτάρη, εισήλθαν στην αίθουσα. Μόλις ο εκπρόσωπός τους άρχισε να μιλάει, η παράταξη των ΕΝΤΑΞΕΙ της Ν.Δ. αποφάσισε να απομακρυνθεί από την αίθουσα, σαν να έβλεπε μιάσματα της κοινωνίας μπροστά της. Αυτό που τους ενόχλησε ήταν πως οι νεαροί  καταληψίες  απορρίπτουν και είναι εχθροί της αστικής δημοκρατίας, την οποία –υποτίθεται- υπερασπίζονται οι ΕΝΤΑΞΕΙ με αυτή την ακραία αντιδημοκρατική τους στάση.

Ο εκπρόσωπος των καταληψιών απέδωσε το θέμα της μη επίλυσης του προβλήματος της ασφαλούς σχολικής στέγασης των μαθητών του λυόμενου στη γενικότερη απαξίωση της παιδείας. Ανέφερε πως οι επισκευές που απαιτούνται να γίνουν για την αποκατάσταση της δομικής στατικότητας του κτιρίου του παλιού 12ου δημοτικού θα κοστίσουν τόσο ακριβά, που είναι προτιμότερο να κτισθεί νέο σχολείο για τα παιδιά. Οι γονείς έχουν δίκιο που διαμαρτύρονται. Επίσης διόρθωσε τους παρισταμένους, λέγοντας πως είναι ψέμα αυτό που ειπώθηκε σε προηγούμενη συνέλευση του Δ.Σ., πως πρόκειται οι ίδιοι να αποχωρήσουν από το κτίριο αν η εκκλησία, στην οποία ανήκει, το προορίσει για σχολείο. Πιστεύει πως το όλο θέμα στόχο έχει  την εκδίωξή τους από το κτίριο. Έχουν δημιουργήσει ένα χώρο ελεύθερης ανταλλαγής ιδεών, μια αυτό-οργανωμένη και άμεσο-δημοκρατική κοινωνική δομή, που παρέχει στήριξη στους αδύναμους οικονομικά συμπολίτες με σχολικά φροντιστήρια ή με το κοινωνικό ιατρείο που ετοιμάζουν.

ΘΕΜΑ ΤΕΤΑΡΤΟ:
Άλλο  που αξίζει να αναφερθεί είναι η σύγκρουση μεταξύ κάποιων μελών του Δ.Σ. σχετικά με τη διαχείριση της δωρεάς των 20 εκατ. ευρώ του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος προς τους δύο μεγάλους Δήμους της χώρας, των Αθηναίων και της Θεσσαλονίκης. Ο κάθε Δήμος παίρνει από 10 εκατ. Από τα χρήματα αυτά ο Δήμος Θεσσαλονίκης σκοπεύει να χρηματοδοτήσει τη δράση ‘’Ανοιχτά Σχολεία στη Γειτονιά’’. Πρόκειται για ένα πιλοτικό πρόγραμμα που θα διεξαχθεί με τη βοήθεια της  ΜΚΟ Blackford  Creative, όπως αποκάλυψε ο Αβραμόπουλος, στα ταμεία της οποίας   θα πάνε 180.000 ευρώ από τη δωρεά των 10 εκατ. του Ιδρύματος Νιάρχου. Η δράση αφορά 6 σχολεία, τα οποία θα παραμείνουν για λίγες μέρες ανοιχτά πέραν του σχολικού ωραρίου για να παρακολουθήσουν τα παιδιά καλλιτεχνικές, γυμναστικές και άλλες εκδηλώσεις. Πρόκειται για την ίδια δράση που πραγματοποιήθηκε σε σχολεία της ‘’Ανθεκτικής’’ Αθήνας το 2016, πάλι μέσω της δωρεάς Νιάρχου.
 Ο Π. Αβραμόπουλος εναντιώθηκε στον τρόπο εκτέλεσης του προγράμματος, λέγοντας πως τους έχουν αποκρύψει το γεγονός πως η συγκεκριμένη δράση δεν χρηματοδοτείται κατευθείαν από το Δήμο, αλλά τα χρήματα Νιάρχου δίνονται στη ΜΚΟ. Είναι γνωστό πως οι χρηματοδοτήσεις και η διαχείριση των χρημάτων από τις ΜΚΟ δεν μπορούν εύκολα να ελεγχθούν. Ακόμη και ο Υπουργός Γιάννης Μουζάλας δήλωσε πως η διαχείριση των χρημάτων που αφορούν τους πρόσφυγες θα φύγει από τις ΜΚΟ και θα περάσει στους δήμους.

ΘΕΜΑ ΠΕΜΠΤΟ:
Εγκρίθηκε και το αναπτυξιακό πρόγραμμα  του Δήμου ‘’Στρατηγική Ανθεκτικότητα 2030’’ που εκπόνησε η Μ.Α.Θ. Α.Ε. Πρόκειται βασικά για επιδιορθώσεις και επικαιροποιήσεις των προεκλογικών προγραμμάτων της παράταξης Μπουτάρη. Οι περισσότεροι δημοτικοί σύμβουλοι μίλησαν για ένα κείμενο  σχεδιασμού πολύ γενικόλογο που μοιάζει με μεταπτυχιακή εργασία κάποιου φοιτητή. Λείπει η εξειδίκευση των μέτρων. Το μόνο χειροπιαστό στοιχείο είναι η ανάγκη για την ύπαρξη ενός κεντρικού χώρου από όπου θα γίνονται, κατόπιν ελέγχων, οι μεταφορές εμπορευμάτων και τροφίμων μέσα στην πόλη. Μέχρι στιγμής αυτές γίνονται με χαώδη τρόπο, όποια ώρα θέλει ο καθένας, και δεν ελέγχεται τι μπαίνει  και τι διανέμεται  στην πόλη σε εμπορεύματα και τρόφιμα.

Το σχέδιο περιλαμβάνει τέσσερεις γενικότερους στόχους, οι οποίοι αναλύονται σε προγράμματα:
Πρώτος στόχος. Ο πρώτος στόχος έχει τον τίτλο  ‘’Διαμορφώνοντας μια βιώσιμη πόλη όπου η κινητικότητα και τα αστικά συστήματα υπηρετούν τους κατοίκους της’’. Εδώ περιλαμβάνονται επιμέρους προγράμματα για καθαρή ενέργεια  στις μεταφορές, για ανάπτυξη έξυπνης εφοδιαστικής αλυσίδας μέσα στην πόλη κ.ά.

Δεύτερος στόχος. Ο δεύτερος στόχος έχει τον τίτλο ‘’Σχεδιάζοντας από κοινού μια ανοιχτή πόλη που επενδύει στο ανθρώπινο δυναμικό της’’. Μιλάει, μεταξύ άλλων, για ενδυνάμωση του νεανικού δυναμικού της πόλης και δημιουργία ευκαιριών επαγγελματικής ανάπτυξης. Εκφράζοντας την άποψή μας, κρίνουμε απαράδεκτο το γεγονός πως από όλο αυτό τίποτε δεν έγινε τόσα χρόνια. Η ανεργία των νέων θερίζει στη Θεσσαλονίκη και, επιπλέον, ο δήμαρχος «βοηθάει» τους νέους με τα δωρεάν μαθήματα ξένων γλωσσών που τους παρέχει να φεύγουν στο εξωτερικό!
Άλλα προγράμματα είναι μια πόλη φιλική για το παιδί, μια φιλόξενη πόλη , πράσινες γειτονιές, συνδημιουργία ενός δημόσιου χώρου χωρίς αποκλεισμούς.

Τρίτος στόχος. Ο τρίτος στόχος ονομάζεται ‘’Δημιουργώντας μια δυναμική τοπική οικονομία και ένα αποτελεσματικό σύστημα αστικής διακυβέρνησης’’. Ως προγράμματα αναφέρει την ενίσχυση των τοπικών θυλάκων οικονομικής δραστηριότητας, την αστική ανάπτυξη μέσω καινοτόμων συνεργασιών, τη Διοίκηση βάσει αποτελεσμάτων, τη Μητροπολιτική Θεσσαλονίκη, τη μείωση του κινδύνου.

Τέταρτος στόχος. Ο τέταρτος στόχος ονομάζεται ‘’Επαναπροσδιορίζοντας τη σχέση της πόλης με τη θάλασσα μέσω ολοκληρωμένου σχεδίου για το Θερμαϊκό’’. Εδώ περιλαμβάνονται προγράμματα όπως η αποκατάσταση του οικοσυστήματος, η περιβαλλοντική ανθεκτικότητα του Θερμαϊκού, η ενίσχυση της διαφάνειας και της αποτελεσματικότητας του Δήμου μέσω ανοιχτών δεδομένων.

ΘΕΜΑ ΕΚΤΟ:
Εγκρίθηκε και το πενταετές ‘’Επιχειρησιακό Πρόγραμμα‘’ του Δήμου. Αυτό αναλύεται σε 400 σελίδες. Εκείνο που κάνει εντύπωση είναι ο τεράστιος αριθμός φιλόδοξων και γιγαντιαίων έργων, τα οποία απαιτούν χρόνια για να γίνουν και γενναία χρηματοδότηση.
Προτείνεται η Μ.Α.Θ Α.Ε. (Μητροπολιτική Αναπτυξιακή Θεσσαλονίκης, διάβαζε Ροκφέλερ) να γίνει ο κεντρικός αποδέκτης των επιδοτήσεων του ΕΣΠΑ για όλους τους Δήμους. Ένας από τους σχεδιασμούς αναφέρεται στην ενεργειακή διαχείριση απορριμμάτων, δηλαδή στην καύση τους. Παραθέτουμε εδώ τον επιχειρησιακό σχεδιασμό.

Ένα πράγμα γίνεται κατανοητό. Όσο οι κάτοικοι της πόλης αφήνουν τους κυβερνήτες της να ενεργούν εν αγνοία τους, θα βρεθούν μπροστά σε εφιαλτικές συνθήκες ζωής και θα αναγκαστούν να αγωνιστούν εκ των υστέρων.
 
Αρθρογράφος: Αννα Σεμερτζίδου - Μπαλούμη, μέλος συντονιστικού ΕΠΑΜ Τ.Ο. Θεσ/νίκης, υπεύθυνη για την παρακολούθηση των πεπραγμένων του δήμου Θεσσαλονίκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου