Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2016

Συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου: 19/12/2016

Η Συνεδρίαση στις 19 Δεκεμβρίου 2016

Στις 19 Δεκεμβρίου 2016 στο Δημαρχιακό Μέγαρο της πόλης έγιναν δύο συνεδριάσεις:
α) Μία ειδική, η 28η, που αφορούσε δύο θέματα: 1) την έγκριση από το δημοτικό συμβούλιο του οικονομικού προϋπολογισμού του δήμου για το έτος 2017, και 2) την έγκριση του Ολοκληρωμένου Πλαισίου Δράσης (ΟΠΔ) για το 2017.
β) Μία τακτική, η 29η, στην οποία πρώτα παρουσιάστηκαν εκτός ημερήσιας διάταξης βασικά στοιχεία για την εξέλιξη της υπόθεσης ανέγερσης του Μουσείου Ολοκαυτώματος των Εβραίων και της παράλληλης λειτουργίας, εντός του κτιρίου, ενός Εκπαιδευτικού Κέντρου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.
Κατόπιν, εντός ημερησίας διάταξης, τέθηκαν προς έγκριση 91 θέματα. Στο τέλος έγινε ο απολογισμός της οργάνωσης των Δημητρίων 2016.
          
  Κατά τη διάρκεια της συζήτησης των δύο θεμάτων της ειδικής συνεδρίασης που ξεκίνησε από τις 2 το μεσημέρι της Δευτέρας, το Δ.Σ. κλήθηκε να αποφασίσει την κατάρτιση του προϋπολογισμού σε κλίμα έντονης δυσφορίας, καθώς απουσίαζαν ο δήμαρχος και κάποιοι αντιδήμαρχοι. Θεωρήθηκε αλαζονική η συμπεριφορά του δημάρχου, που ευτέλιζε το σημαντικό θέμα έγκρισης του προϋπολογισμού και του ΟΠΔ (Ολοκληρωμένο Πλαίσιο Δράσης) για το 2017.  

Συγκεκριμένα, ο κ. Καλαφάτης της παράταξης ΕΝΤΑΞΕΙ τόνισε πως ακόμη και ο πρωθυπουργός αν τον καλούσε, δεν θα απουσίαζε από τη συνεδρίαση για τον προϋπολογισμό. Ζήτησε επίσημη ενημέρωση για το πού ακριβώς βρισκόταν ο δήμαρχος. Τα ίδια παράπονα έκανε και η Ρία Καλφακάκου της ΑΝΟΙΧΤΗΣ ΠΟΛΗΣ λέγοντας για το πόσο απογοητευτική εικόνα στους πολίτες παρουσιάζει η συνεδρίαση με τον δήμαρχο απόντα.
Ο πρόεδρος του Δ.Σ. υπερασπίστηκε τον δήμαρχο θεωρώντας πως το Δ.Σ. θεσμικά μπορεί να λειτουργεί αυτοτελώς απόντος του δημάρχου και πως είναι άδικο να τον κατηγορούμε. Στο σημείο αυτό μάθαμε πως ο δήμαρχος βρισκόταν στο Βελλίδειο για ν’ απευθύνει χαιρετισμό στην εκδήλωση με κύριο ομιλητή τον Ευρωπαίο Επίτροπο σε θέματα μετανάστευσης Δ. Αβραμόπουλο. Η οργάνωση αυτού του συνεδρίου έγινε από την Ε.Ε. στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού θεσμού «Διάλογοι με τους πολίτες» και το ειδικό θέμα της ήταν «Προσφυγικό-Ασφάλεια, Ευρωπαϊκές Προκλήσεις».
Εδώ να σταθούμε λιγάκι… Ο διάλογος με τους πολίτες θα ήταν πολύ καλός, αν δεν ήταν μόνο
διάλογος με τα λόγια να στέκουν στον αέρα δίνοντας μια ψευδαίσθηση δημοκρατικής διαδικασίας. Μαθαίνουμε λοιπόν πως η Ελλάδα δε θα μείνει αβοήθητη, μόνη της, να αντιμετωπίσει το καυτό μεταναστευτικό και προσφυγικό θέμα!! Θα της παραχωρήσουν λέει «1 δισ. ευρώ οικονομική συμπαράσταση», δηλαδή επί της ουσίας θα μας δοθεί ένα παρηγορητικό χτύπημα στην πλάτη. Θα «επιστραφούν» επίσης στη χώρα μας, μετά το Μάρτιο του 2017, παράτυποι μετανάστες/πρόσφυγες (λόγω των Συνθηκών του Δουβλίνου). Κι επειδή  από όσα λένε, μας συμβαίνουν τα αντίθετα, καταλαβαίνουμε τι πρόκειται να συμβεί. Μάλλον θα μας αφήσουν μόνους παρέα με τις ΜΚΟ των «αλληλέγγυων». Από τώρα κάνουν τη σχετική προετοιμασία της κοινής γνώμης ‘’δημοκρατικά’’. Για περισσότερες πληροφορίες βλ. Διάλογος του Ευρωπαίου Επίτροπου, Δημήτρη Αβραμόπουλου με τους πολίτες στη Θεσσαλονίκη στην προπαγανδιστική ιστοσελίδα της Ε.Ε. «Το Στέκι της Ευρώπης».

            Επιστρέφοντας πίσω στο Δ.Σ. έχουμε να πούμε πως, παρά την καταψήφιση του προϋπολογισμού από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης για διάφορους λόγους η καθεμία, τελικά ο προϋπολογισμός εγκρίθηκε μαζί με το ΟΠΔ (Ολοκληρωμένο πλαίσιο δράσης). 
            Ο Καλαφάτης (ΕΝΤΑΞΕΙ) θεωρεί τον προϋπολογισμό πλασματικό , απογοητευτικό, οπισθοδρομικό και πρόχειρο. 
              Η Καλφακάκου (ΑΝΟΙΧΤΗ ΠΟΛΗ) τον χαρακτήρισε ευκαιριακό και χαοτικό που δεν προσφέρει μια ολοκληρωμένη και ισόρροπη εικόνα ανάπτυξης.
           Ο Μιχ. Κωνσταντινίδης (ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ) διακρίνει οπισθοχώρηση βασικών κοινωνικών και λαϊκών αναγκών, γιατί περί τα 40 εκατ. ευρώ θα περικοπούν από κοινωνικά επιδόματα, από την ΚΕΔΗΘ (Κοινωφελής Επιχείρηση ΔΗμου Θεσσαλονίκης), από τα ΚΑΠΗ, από το Δημοτικό Βρεφοκομείο Άγιος Στυλιανός. 
           Η Μόνικα Αϊβάζογλου (ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ ΣΕ ΔΡΑΣΗ) που αντικατέστησε την Ελεάννα Ιωαννίδου (η οποία παραιτήθηκε για να αναλάβει καθήκοντα στο έργο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στη Β. Ελλάδα), κρίνει πως στερείται μιας αναπτυξιακής στρατηγικής που να ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες του κόσμου και δεν θεωρεί δεδομένη την ύπαρξη του 1,1 εκατ. ευρώ στο Πράσινο Ταμείο, το οποίο προτίθεται να  πάρει ο δήμος. 
            Ο Κώστας Σεβρής (ΜΕΝΟΥΜΕ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ), που αντικατέστησε τον Γιώργο Ρακκά, παρατηρεί πως υπάρχει και πάλι το σύνηθες τρίπτυχο δημιουργική λογιστική, ακριβά έργα, φτηνός δανεισμός. Προτείνει τράπεζα δεδομένων για επιχειρήσεις, οικολογικές επενδύσεις στο Σέιχ Σου και γενικά για πράσινο στην πόλη, επενδύσεις στην έρευνα, καινοτομία, βιβλίο-εκπαίδευση. Να μην πριμοδοτούν παρεμβάσεις υπέρ των προσφύγων σε βάρος των Ελλήνων και ενθαρρύνουν τη Χ.Α. Να υπάρξουν κινητές μονάδες κοινωνικών ιατρείων, καύση βιομάζας από ελαιοπυρήνες, έρευνα για αντιπλημμυρικά έργα, υπογειοποίηση των κάδων των απορριμμάτων… (Σχολιάζοντας τις τελευταίες αυτές προτάσεις –επειδή προέρχονται από νέο άνθρωπο- θα μπορούσε να παρατηρήσει κανείς ότι δεν διαφαίνεται κάποια «αναπτυξιακή πολιτική» και οφέλη για τον πτωχό κόσμο. Αντί δηλ. για προτάσεις πραγματικής ανάπτυξης και θέσεων εργασίας, προτείνονται επενδύσεις σε πρασινάδα, σε οικολογικές ευαισθησίες, σε εξαφάνιση των κάδων σκουπιδιών (που τελευταία αποτελούν τράπεζα τροφίμων για απόρους και αδέσποτα), για τράπεζα δεδομένων επιχειρήσεων χωρίς να εξηγεί τι θα τα κάνουν, για καύση βιομάζας που, αν ξεκινήσει, θα ανοίξει τον ασκό του Αιόλου έτσι επιβαρυμένη που είναι η ατμόσφαιρα στην πόλη. Γνωρίζουμε καλά πως δε θα μείνουν στους ελαιοπυρήνες αλλά αντίθετα θα καίνε τα πάντα όλα, από βιομηχανικά μέχρι νοσοκομειακά απόβλητα. Όσο για την καινοτομία της ψηφιακής οικονομία και της βιο-οικονομίας, οδηγούν μάλλον στην υποδούλωση του ανθρώπου στις έξυπνες συσκευές και στη γενετική μηχανική... 
          Τέλος, ο Αρτέμης Ματθαιόπουλος (ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΥΓΗ) βλέπει στον προϋπολογισμό του δήμου δημιουργική λογιστική, καμιά επαφή με την πραγματικότητα και τις ανάγκες των πολιτών, και προτεραιότητα στις ανάγκες μεταναστών/προσφύγων. Για πιο λεπτομερή σχόλια των επικεφαλής των παρατάξεων βλ. Έντονη κριτική της αντιπολίτευσης για τον προϋπολογισμό του δήμου Θεσσαλονίκης για το 2017.

            Γενικά, έχουμε εδώ να πούμε πως μόνο κριτικές επί κριτικών ακούστηκαν αβασάνιστα και κανείς από τους δημοτικούς συμβούλους δεν είχε μια αξιόλογη πρόταση να κάνει. Τα μνημόνια και τα κατοχικά ταμεία, η ανεργία που θερίζει και η ανάγκη ανατροπής όλων αυτών δε θίγονται καθόλου. Κουβέντα να γίνεται και να δείχνουν αντιπολιτευτική συμπεριφορά.

            Ο γενικός προϋπολογισμός του δήμου για το 2017 ανέρχεται στο ποσό των 379,4 εκατ. ευρώ, μειωμένο σε σχέση με τα 389,5 εκατ. του 2016, ενώ το προϋπολογισμένο ποσό για το τεχνικό πρόγραμμα (τεχνικά έργα) του ίδιου έτους συνολικά υπολογίζεται στα 17,5 εκατ. ευρώ, μεγαλύτερο από τα 11,5 του 2016.
 Αυτός ο συγκεκριμένος προϋπολογισμός δεν έχει καμία σχέση με το Αναπτυξιακό Στρατηγικό Σχέδιο ‘’Θεσσαλονίκη 2030’’, όπου έργα φαραωνικών διαστάσεων περιμένουν ένα μεγάλο δάνειο προκειμένου να γίνουν κάποιων τα «όνειρα» πραγματικότητα. Όπως π.χ. να γίνει τραμ -ίσως και τελεφερίκ, δημοτικός στόλος λεωφορείων, ναυτικές μαρίνες και ναυτοδρόμια, πάρκινγκ, βιοκλιματικές αναπλάσεις δημοτικών κτιρίων και πλατειών, θερμοκοιτίδες νεοφυών επιχειρήσεων και άλλα. Φυσικά ακόμη και στο δικό μας απαίδευτο μάτι είναι προφανές πως πολλά από τα ποσά είναι εικαζόμενα και υπεραισιόδοξα. Ξαφνικά φουσκώνουν τα προϋπολογισμένα έσοδα δίχως να θεωρείται βέβαιη η πηγή από την οποία θα προέλθουν. Όπως παρατήρησε και η κ. Αϊβάζογλου, το Πράσινο Ταμείο ενδέχεται να μην μπορέσει να βοηθήσει στη χρηματοδότηση του δήμου. Το ίδιο
μπορεί να συμβεί με τον Οργανισμό Σχολικής Στέγης. Γίνονται προσλήψεις προσωπικού μέσω των κοινωφελών προγραμμάτων με ασφαλιστική επιχορήγηση από τον ΟΑΕΔ, κόβονται υπερωρίες, νυχτερινά και εξαιρέσιμα στους δημοτικούς υπαλλήλους ενώ παράλληλα αυξάνουν κατά 1,2% την αμοιβή στο έκτακτο προσωπικό. Μειώνονται τα προνοιακά επιδόματα, τις επιχορηγήσεις στα ΚΑΠΗ, στο Ίδρυμα Άγιος Στυλιανός, στην ΔΕΠΘΕ, στην ΚΕΔΗΘ. Αυξάνεται η χρηματοδότηση για τα Δημήτρια, το Χριστουγεννιάτικο στολισμό, για μουσικές, θεατρικές, αθλητικές δραστηριότητες. Έχουμε αύξηση 4,5 εκατ. για κοινωνική πολιτική στην ενίσχυση δομών φιλοξενίας προσφύγων μέσω του προγράμματος REACT, στο οποίο συνεργάζονται Δήμος, Υπατη Αρμοστεία και πλήθος ΜΚΟ με επικεφαλής την PRAKSIS (για υπενθύμιση, αυτή η ΜΚΟ υποστηρίζεται από πάμπολλες οργανώσεις και ιδρύματα καθώς και από τη ΜΚΟ SOLIDARITY NOW του Τζωρτζ Σόρρος, βλ. ιστοσελίδα της Praksis.

Περισσότερες λεπτομέρειες για τα ακριβή ποσά εσόδων – εξόδων του προϋπολογισμού και του τεχνικού προγράμματος του δήμου Θεσσαλονίκης μπορείτε να δείτε εδώ: Έγκριση προϋπολογισμού και ολοκληρωμένου πλαισίου δράσης για το έτος 2017 από το Δημοτικό Συμβούλιο

            Προχωρώντας η μαραθώνια αυτή δημοτική συνέλευση και καθώς βραδιάζει, φτάνει ο δήμαρχος! Και ενώ πολλοί καλεσμένοι για ενημέρωση στο εν λόγω θέμα έχουν ήδη αποχωρήσει -όπως η Κατερίνα Νοτοπούλου, ο Γερμανός πρόξενος, ο εκπρόσωπος του Τουρκικού Προξενείου- παρουσιάζει την εξέλιξη της υπόθεσης του Μουσείου Ολοκαυτώματος. Το θέμα είναι εκτός ημερησίας διάταξης και άλλα 91 θέματα εντός ημερησίας διάταξης περιμένουν τη σειρά τους. Πάνω – κάτω ο δήμαρχος λέει τα εξής
Η μακέτα του σχεδιαζόμενου Μουσείου Ολοκαυτώματος
«Η ιστορία του Μουσείου ξεκινά από το πολυ-πολιτισμικό πρόσωπο της πόλης. Κάποτε ο εβραϊκός πληθυσμός ήταν περί τους 80 χιλιάδες. Το εβραϊκό και οθωμανικό στοιχείο της πόλης ήταν εντονότατο μέχρι το 1930, μετά άρχισε να φθίνει. Κατά τη ναζιστική κατοχή  εκτοπίστηκαν και χάσανε τη ζωή τους πάνω από 55 χιλιάδες εβραίοι και εξολοθρεύτηκε το μέλλον της πόλης. Παρόλο που υπάρχει Εβραϊκό Μουσείο στην οδό Αγ. Μηνά, η ιδέα για ένα ξεχωριστό κτίριο ήταν του Τελ Αβίβ. Θα γίνει πόλος έλξης και προσκυνήματος διεθνώς. Εντός του 2017-18 η γερμανική κυβέρνηση μέσω του υπουργείου Εξωτερικών θα μας δώσει 10 εκατ. ευρώ. Τη μελέτη την παρουσιάσαμε στη Γερμανική Ομοσπονδιακή Βουλή για να πάρουμε την έγκριση. Στη λειτουργία του Εκπαιδευτικού Κέντρου του Μουσείου, όπου θα διδάσκονται τα παιδιά να είναι ανεκτικά στη διαφορετικότητα, θα μας βοηθήσουν Γάλλοι Σεφαραδίτες Εβραίοι (εκδιωχθέντες από την Ισπανία). Η ΓΑΙΑΟΣΕ μας παραχωρεί το οικόπεδο. Στο Δ.Σ. του Μουσείου θα υπάρχουν μέλη από τη ΓΑΙΟΣΕ, το Δήμο (Γ.Μπουτάρης0, Π. Αβραμόπουλος), κάποιος κύριος Λεωνίδας Μακρής, την Εβραϊκή Κοινότητα, το Γαλλικό Memorial de Shoah, τη Γερμανία. Θα συγκροτηθεί, δηλαδή ένα Ιδρυμα με έδρα τις Βρυξέλλες, το επίκεντρο των εξελίξεων, και βασισμένο στο Βελγικό δίκαιο, ενώ εδώ θα ιδρυθεί μία ΑΜΚΕ, μια Αστική μη Κερδοσκοπική Επιχείρηση, για να επιβλέπει την πρόοδο των εργασιών. Περιμένουμε οικονομική χορηγία από το Ιδρυμα Σ.Νιάρχος, από άλλες εβραϊκές κοινότητες και από τον Ερίκ Ντε Ρότσιλντ που συμμετέχει στο πρόγραμμα. Δικηγόρος του προγράμματος είναι ο Νίκος Αλιβιζάτος». Σημειώνουμε πως ο Ν. Αλιβιζάτος είναι και μέλος του Solidarity Now (βλ. http://www.solidaritynow.org/dioikitiko-symvoulio/). Αλλά ποιος νοιάζεται τι μας ξημερώνει με τα μεγαλοπιάσματα του δημάρχου!

            Κατόπιν πήρε το λόγο ο Δαυίδ Σαλντιέλ, πρόεδρος της Εβραϊκής Κοινότητας Θεσ/νίκης που θύμισε στο ακροατήριο το «Ποτέ ξανά, το κοινό μας όραμα» και ο Αθανάσιος Σχίζας διευθύνων σύμβουλος της ΓΑΙΑΟΣΕ, που παρουσίασε διαφάνειες δίνοντας μια ιδέα για το βιοκλιματικό κτίριο με κινούμενες φωτοβολταϊκές επιφάνειες αντί για εξωτερικούς τοίχους (και από κάτω θα διαβαίνει το ποτάμι των εξαθλιωμένων);… Περισσότερες λεπτομέρειες μπορείτε να δείτε εδώ: Παρουσίαση του Μουσείου του Ολοκαυτώματος στη Θεσσαλονίκη

            Αφού τελείωσε και αυτό το θέμα ήρθαν προς έγκριση εν τάχει τα 91 θέματα της τακτικής 29ης συνεδρίασης.
            Τα σημαντικότερα από τα θέματα που πέρασαν είναι τα παρακάτω:
1. Βιοκλιματικές παρεμβάσεις σε δημοτικά κτίρια, στο κτίριο Αρχιτεκτονικής και στο κτίριο Βιβλιοθήκης του Δήμου.
2. Δάνεια από το πρόγραμμα Τζέσσικα για εκσυγχρονισμό φωτισμού σε επιλεγμένους άξονες και πάρκα.
3. Μετατροπή φωτεινών σηματοδοτών σε LED.
4. Επιλογή 40 σημείων για εγκατάσταση 100 υπόγειων κάδων απορριμμάτων.
5. Έγκριση υποβολής πρότασης χρηματοδότησης της επέκτασης του ΣΜΑ Δήμου Θεσ/νίκης ύψους 1.687.680 εκατ. με τίτλο «Ολοκλήρωση και συμπλήρωση των υποδομών ολοκληρωμένης διαχείρισης αποβλήτων»… Αυτό κάτι από καύση απορριμμάτων μας θυμίζει και αυτό διαβάζουμε και στον τύπο, πχ εδώ: Εργοστάσια παραγωγής... καυσίμων από σκουπίδια περικυκλώνουν τη Θεσσαλονίκη.
6. Έγκριση υποβολής σχεδίου Πίνακα Εργων/Δράσεων Δήμου Θεσ/νίκης προς ένταξη στη Στρατηγική Αστική ανάπτυξη που θα υποβάλει η Μητροπολιτική Ενότητα Θεσ/νίκης ως Αστική Αρχή της ΟΧΕ-ΒΑΑ (Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση- Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη) στην ΕΥΔ ΕΠ ΠΚΜ.
Όλο αυτό είναι υποβολή σχεδίων για έγκριση κονδυλίων από την ΕΚΤ, την ΕΤΠΑ, το Ταμείο Συνοχής και το ΕΣΠΑ για υλοποίηση στόχων Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης. βλ. το σχετικό εγκύκλιο σχεδιασμό. Αν περιλαμβάνει τραμ, εργοστάσια καύσης αποβλήτων ή κάτι άλλο θα το μάθουμε σε λίγο καιρό.
7. Έγκριση σύναψης Προγραμματικής Σύμβασης και των όρων μεταξύ Δήμου και ΑΠΘ για υλοποίηση ερευνητικού έργου που αφορά την αναμόρφωση των διοικητικών διαμερισμάτων, τα γεωγραφικά τους όρια, τις πολιτικές λειτουργίες, τις οικονομικές και διαχειριστικές αρμοδιότητες… Το πάνε μήπως για αναδιαμόρφωση των δήμων και αλλαγή της διοικητικής τους μορφής;
8. Εργασιακός αθλητισμός στο Δήμο. Άσκηση στο γραφείο με κινητικά διαλείμματα για υγεία – ευεξία.
9. «Ανοιχτό Σχολείο στη γειτονιά» Τα σχολεία μπορούν με τη βοήθεια φυλάκων να παραμένουν ανοιχτά όλη την ημέρα.
10. Παράταση του προγράμματος React για πρόσφυγες και μετανάστες και έγκριση των συμβάσεων μίσθωσης έργου του προσωπικού.
11. Επιτροπή προσωρινής παραλαβής του έργου «Ανέγερση- εξοπλισμός κτιρίου Κοινωνικής Πρόνοιας –Ιατρεία στη Δ.Κοινότητα Τριανδρίας».
            Μετά και το τέλος της έγκρισης των 91 θεμάτων, ακολούθησε ο απολογισμός έργου των εκδηλώσεων των Δημητρίων του 2016 από την αντιδήμαρχο πολιτισμού Ελλη Χρυσίδου. Γενικά, όλα το ΝΠΔΔ του Δήμου Θεσσαλονίκης έκαναν τον οικονομικό απολογισμό τους.

Ένα πράγμα γίνεται κατανοητό. Όσο οι κάτοικοι της πόλης αφήνουν τους κυβερνήτες της να ενεργούν εν αγνοία τους, θα βρεθούν μπροστά σε εφιαλτικές συνθήκες ζωής και θα αναγκαστούν να αγωνιστούν εκ των υστέρων.
Η παρακολούθηση των πεπραγμένων του Δήμου Θεσσαλονίκης διενεργείται από τον Τομέα ΟΤΑ του ΕΠΑΜ Θεσσαλονίκης, με συστηματική παρουσία στις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου από τις 8/2/2016.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου