Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2016

Ακτινοβολίες υψηλών συχνοτήτων και "έξυπνοι μετρητές" ρεύματος



της Άννας Σεμερτζίδου*
  
Ο σύγχρονος άνθρωπος ζει σε ένα μολυσμένο από πολλούς παράγοντες ρύπανσης περιβάλλον. Μεταξύ των πηγών ρύπανσης οι πιο επικίνδυνες θωρούνται αυτές που προέρχονται από τις ακτινοβολίες υψηλών συχνοτήτων. Και είναι επικίνδυνες,  γιατί από τη μια μεριά οι ραδιοσυχνότητες  που εκπέμπουν δε γίνονται ορατές και από την άλλη έχουμε τόσο εθιστεί στη χρήση των ασύρματων συσκευών που δε δίνουμε την πρέπουσα  σημασία στο ηλεκτρομαγνητικό νέφος που μας περιβάλλει.
Οι ασύρματες ακτινοβολίες, οι ακτινοβολίες υψηλών συχνοτήτων, προέρχονται από ασύρματες εφαρμογές. Οι συχνότητες εκπομπής τους κυμαίνονται από 0,1-10GHz (δισεκατομμύρια χέρτζ) και  γι’ αυτό είναι κατά πολύ ισχυρότερες από τις χαμηλές συχνότητες (50Hz) των ενσύρματων συσκευών.

Οι πιο γνωστές πηγές ακτινοβολιών υψηλών συχνοτήτων είναι:
Τα κινητά τηλέφωνα Εκπέμπουν παλμική ασύρματη ακτινοβολία συχνότητας 900-3300MHz. Παρόλες τις αντιφατικές μελέτες που έχουν γίνει μέχρι τώρα, έχουν συνδεθεί με βλάβες στο DNA, καταστροφή νευρικών κυττάρων, καρκίνο εγκεφάλου κ.ά.

Οι κεραίες κινητής τηλεφωνίας Αυτές είναι εγκατεστημένες παντού.  Άλλες είναι ορατές, ενώ άλλες είναι καλυμμένες  με μεταλλικές θήκες και μοιάζουν με καμινάδες, με θερμοσίφωνες, με βαρέλια αποθήκευσης πετρελαίου θέρμανσης. Άνθρωποι που ζουν σε απόσταση μικρότερη των 300 ως 400 μέτρων από αυτές παρουσιάζουν αυξημένα συμπτώματα αϋπνίας, πονοκεφάλους, απώλεια μνήμης, διαταραχές όρασης και ακοής, καρκίνους, καρδιακά προβλήματα.

Οι ραδιοτηλεοπτικές κεραίες Είναι οι κεραίες αναμετάδοσης ραδιοτηλεοπτικών σημάτων.

Τα ασύρματα τηλέφωνα και το ασύρματο ιντερνετ (μόντεμ-ρούτερ - WIFI-WLAN)  Οι βάσεις των ασύρματων τηλεφώνων και τα ρούτερ του ασύρματου ίντερνετ δεν είναι παρά κεραίες που εκπέμπουν αδιάλειπτα ακτινοβολία. Και επειδή βρίσκονται πολύ κοντά μας, δεχόμαστε τόση ακτινοβολία , σα να ζούσαμε δίπλα σε κεραία κινητής τηλεφωνίας.

Η τεχνολογία Voice Picking Η τεχνολογία αυτή περιλαμβάνει μια κεντρική κεραία που επικοινωνεί με τις κεραίες στις ζώνες των εργαζομένων με αμφίδρομη αποστολή ακτινοβολίας υψηλής συχνότητας.

Ενδοεπικοινωνία μωρού (Baby Monitor) Θεωρείται από τις πιο επικίνδυνες ασύρματες συσκευές, δεδομένου πως καθώς αναπτύσσεται το νευρικό σύστημα του μωρού, οι ενδεχόμενες βλάβες στην υγεία του θεωρούνται μη αναστρέψιμες.

Έξυπνοι μετρητές – έξυπνες συσκευές - έξυπνο δίκτυο Εδώ θα σταθούμε, παρόλο που υπάρχουν γύρω μας πολλές ακόμη αόρατες και σε πολλούς άγνωστες πηγές η/μ ρύπανσης, για να εξετάσουμε με μεγαλύτερη λεπτομέρεια το βασικό μας θέμα.


Οι έξυπνοι μετρητές  είναι νέας τεχνολογίας ψηφιακοί μετρητές  κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας και έρχονται να αντικαταστήσουν τους παλιούς αναλογικού τύπου. Το έξυπνο δίκτυο θα αυξήσει σημαντικά τα ήδη αυξημένα επίπεδα ηλεκτρομαγνητικής ρύπανσης και θα συνδεθεί στο άμεσο μέλλον με τις οικιακές συσκευές που θα αντικατασταθούν  κι αυτές με άλλες «έξυπνες», που θα έχουν τη δυνατότητα να επικοινωνούν με τους έξυπνους μετρητές ενέργειας, με τα έξυπνα κινητά τηλέφωνα και τους υπολογιστές. Πέρα από τα συνήθη προβλήματα υγείας που προκαλούν λόγω μικροκυματικής ακτινοβολίας, μπορούν να προκαλέσουν σοβαρά καρδιολογικά προβλήματα και καρκίνους όπως λευχαιμία, μελανώματα, καρκίνο του εγκεφάλου.

Η εγκατάσταση των έξυπνων μετρητών της ΔΕΗ είναι ευρωπαϊκή υποχρέωση της χώρας και, μέχρι να λήξει η ιδιότυπη ομηρία από το ευρωσύστημα, οι υπηρεσίες είναι υποχρεωμένες να υπακούουν. Μέχρι το 2020 η Ελλάδα πρέπει να εγκαταστήσει τέτοιες συσκευές στο 80% του δικτύου της. Το συνολικό κόστος της εγκατάστασης των 7,5 εκατομμυρίων μετρητών πανελλαδικά μαζί με τον εκσυγχρονισμό του δικτύου υπολογίζεται στα 2,5 δις. ευρώ. Ένα μεγάλο μέρος της δαπάνης θα μετακυλήσει στους καταναλωτές με την προσθήκη ενός νέου ειδικού φόρου στους λογαριασμούς ρεύματος. Ο πιλοτικός  διαγωνισμός του ΔΕΔΔΗΕ για τους πρώτους 200.000 έξυπνους μετρητές μπήκε στην τελική του φάση, όπως διαβάζουμε στην ιστοσελίδα «Δεητζίδικο στέκι», 25 Οκτωβρίου 2016, και έχουν μείνει δύο διεκδικητές από τα τρία αρχικά σχήματα (βγήκε εκτός η κινέζικη εταιρεία CMEC): Η σύμπραξη ΟΤΕ-Intakat-Intrasoft International και η Intracom Telecom. Φυσικά  και οι Κινέζοι της CMEC δε θα μείνουν παραπονεμένοι, καθώς εξετάζουν την κατασκευή μονάδας παραγωγής  έξυπνων μετρητών στην Ελλάδα για διάθεση στο εσωτερικό ή στο εξωτερικό. Η αντικατάσταση των 7,5 εκατ. σημερινών συμβατικών μετρητών μπορεί να της αποφέρει κέρδη πάνω από 1 δισ. ευρώ.

Οι πρώτοι 200.000 έξυπνοι μετρητές θα είναι τόσο από την ενσύρματη τεχνολογία PLC (Power Line Carrier), όσο και από την ασύρματη GPRS/3G σε οικιακούς και εμπορικούς καταναλωτές. Επιπλέον, στην αρχή, θα χρησιμοποιηθούν σε 10.000 περιπτώσεις  μικρές οθόνες εγκατεστημένες μέσα στο σπίτι, από όπου ο καταναλωτής θα ενημερώνεται για την κατανάλωση ρεύματος (in home displays). Μετά το 2017 και αφού μελετηθεί το όφελος από την εγκατάσταση των πρώτων μετρητών, θα ακολουθήσουν κι άλλοι επενδυτές καθώς  και νέες ψηφιακές παραγωγές. Δεν ορίστηκε τυχαία αυτόνομο Υπουργείο Ψηφιακής Οικονομίας.

Το νέο έξυπνο δίκτυο έρχεται να προσθέσει, εκτός από νέα ψηφιακή ρύπανση και πολλά άλλα οικονομικά, κοινωνικά και προβλήματα υγείας που δεν σχετίζονται μόνο με την ασύρματη επικίνδυνη ακτινοβολία. Οι επιπτώσεις για ένα ελληνικό σπίτι την εποχή της ληστείας των μνημονίων θα είναι πολλές.  Πρώτη βασική επίπτωση είναι το υψηλό κόστος εγκατάστασης τέτοιου μετρητή. Στη συνέχεια πολλοί άνεργοι, απλήρωτοι  εργαζόμενοι, χαμηλοσυνταξιούχοι, χαμηλόμισθοι, το σύνολο σχεδόν του ελληνικού πληθυσμού, θα δει τη δυνατότητά του να επανασυνδέσει το ηλεκτρικό ρεύμα σε περίπτωση που έχει κοπεί, να καταργείται! Μάλλον θα επιστρέψει στις γκαζόλαμπες, στις γεννήτριες, στις ξυλόσομπες. Η ποιότητα της ζωής του θα πέσει δραματικά, και ασθένειες λόγω φτώχειας και ενεργειακού αποκλεισμού θα επανακάμψουν. Είναι παγκοίνως γνωστό πόσο το κρύο επηρεάζει αρνητικά το ανοσοποιητικό μας. Και, μιας που δεν έχουμε ούτε σύστημα υγείας, ούτε την ικανότητα να αγοράζουμε φάρμακα, οι ήδη αυξημένοι θάνατοι θα εκτοξευτούν.

Άλλη δραματική επίπτωση από την εγκατάσταση των συσκευών αυτών θα είναι η άνοδος της τερατώδους ανεργίας που ζούμε. Εργαζόμενοι σε συνεργεία της ΔΕΗ και υπεργολάβοι που έχουν καθήκον να κόβουν και να επανασυνδέουν το ρεύμα, θα δουν την έξοδο από την εργασία τους. Στην αρχή θα τους υποσχεθούν πως θα τους απορροφήσουν σε άλλες υπηρεσίες, επειδή όμως η χρεοκοπία της ΔΕΗ (λόγω αδυναμίας των υπόχρεων των λογαριασμών να ανταποκριθούν) θεωρείται δεδομένη, θα χάσουν τελικά τη θέση τους. Σε πολλή δύσκολη θέση θα βρεθούν, γενικά, οι ευπαθείς ομάδες που τώρα βρίσκονται στο κοινωνικό τιμολόγιο. Η ΔΕΗ ξεπουλιέται κομμάτι – κομμάτι σε ιδιώτες. Τη διαχείριση των έξυπνων μετρητών μάλλον θα την έχουν ιδιωτικές εταιρείες που είναι γνωστές για τα «φιλάνθρωπα» αισθήματά τους. 

Παρά τις υποσχέσεις, οι έξυπνοι μετρητές όπου εγκαταστάθηκαν έφεραν αυξήσεις στο ρεύμα και όχι μειώσεις. Αυτό συνέβη, γιατί ο έξυπνος μετρητής, για να αποδώσει σωστά, απαιτεί κάποια σχετική εκπαίδευση και γνώση που πρέπει ν’ αποκτήσει ο μέσος νοικοκύρης. Ο φτωχός Έλληνας, που τρέχει όλη μέρα να επιβιώσει, θα πρέπει συνεχώς να παρακολουθεί την κατανάλωση ενέργειας από όλες τις συσκευές του σπιτιού, την κατανάλωση αερίου και νερού (σε λίγο). Είναι αναγκαίο να βλέπει μήπως ξαφνικά οι μονάδες κατανάλωσης έχουν ξεφύγει, γιατί είναι πολύ πιθανό κάποιος γείτονας ηθελημένα ή από λάθος της συσκευής να του κλέβει ενέργεια. Του δίνεται, βέβαια, η δυνατότητα να παρακολουθεί την κατανάλωση και σε πραγματικό χρόνο, από μακριά, μέσω κινητού ή υπολογιστή, αλλά την ίδια δυνατότητα έχει και ο πάροχος  με τον οποίο είναι συνδεδεμένος. Ο έξυπνος μετρητής μπορεί και διαβάζει τα barcodes των προϊόντων που βρίσκονται μέσα στο σπίτι, μαθαίνει τις καταναλωτικές του προτιμήσεις, πότε και πώς κινείται μέσα στο σπίτι του. Αυτά τα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα συλλέγονται σε υπολογιστές του παρόχου. Ποιος μας εγγυάται πως δε θα δίνονται σε εταιρείες, για να μας στέλνουν τις ανάλογες διαφημίσεις στο ίντερνετ; Εφόσον ελέγχουν το σπίτι και την ενεργειακή του κατάσταση και εφόσον η εξοικονόμηση ενέργειας κρίνεται εκ των ουκ άνευ στην εποχή της πράσινης βιώσιμης ανάπτυξης, της ελαχιστοποίησης της χρήσης των φυσικών πόρων που προωθείται, ποιος μας λέει πως δε θα μας έρθει κάποια ειδοποίηση να αντικαταστήσουμε τα κουφώματα, τις στέγες, τη μόνωση με βιοκλιματικά προϊόντα;

Μόνο ασφάλεια δεν παρέχουν, επομένως, οι έξυπνες συσκευές. Ανασφάλεια και πρόσθετους μπελάδες μας υπόσχονται. Και μόνο  με τη σκέψη πως κάποιο μηχάνημα κάνει κακό στην υγεία μας, στην τσέπη μας, στο διαθέσιμο χρόνο μας λόγω παρακολούθησής του και στην ιδιωτικότητά μας, το άγχος μας είναι σίγουρο πως θα αυξηθεί και θ’ αποτελεί ένα παραπανίσιο φορτίο στα όσα βάρη κουβαλάμε ως μαρτυρικοί σισύφειοι αναβάτες του μνημονίου. Σκεφτείτε το.

*Η Αννα Σεμερτζίδου είναι μέλος της Τ.Ο. ΕΠΑΜ Θεσσαλονίκης

Σχετικοί σύνδεσμοι για περαιτέρω πληροφορίες:
                       

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου