Σάββατο 20 Απριλίου 2019

Το δημόσιο σύστημα υγείας διασωληνωμένο και εκτός εντατικής

Ανακοίνωση του Τομέα Υγείας του ΕΠΑΜ

Σύμφωνα με τα λεγόμενα της πολιτικής ηγεσίας, τα μνημόνια έφυγαν, οι μνημονιακές δεσμεύσεις όμως παραμένουν, απαγορεύοντας την ενίσχυση της δημόσιας περίθαλψης και ειδικά του πιο ευαίσθητου και αναγκαίου τομέα της, όπως οι ΜΕΘ (Μονάδες Εντατικής Θεραπείας).

Η ανευθυνότητα, η απουσία σχεδιασμού, οι μνημονιακές δεσμεύσεις, οι περικοπές, οδηγούν στην υποστελέχωση των νοσοκομείων, σε ελλείψεις στην υλικοτεχνική υποδομή, σε προβλήματα κτιριακών δομών, για να βγουν τα υποτιθέμενα (αλλά «ματωμένα») πλεονάσματα που απαιτούν οι «Θεσμοί». Στόχος τους είναι η υποβάθμιση και η διάλυση της δημόσιας υγείας και η αναγκαστική στροφή των πολιτών στην ιδιωτική υγεία, με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό για έναν λαό που έχει φτωχοποιηθεί βίαια, από την εφαρμογή των μνημονιακών πολιτικών.


Τις τελευταίες μέρες, με ελάχιστη διαφορά μεταξύ τους, βλέπουμε περιστατικά που μας δείχνουν πλέον την οριακή κατάσταση, στην οποία έχει φτάσει το δημόσιο σύστημα υγείας. Χρόνια προβλήματα, που γίνονται όλο και πιο έντονα και επικίνδυνα, τόσο για τους ασθενείς, όσο και για το προσωπικό, που καλείται να δουλεύει σε δυσμενέστατες συνθήκες εργασίας.

Το πρόβλημα με την έλλειψη κλινών στη ΜΕΘ του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Πατρών, ένα χρόνο μετά παραμένει, παρότι είχε παρθεί απόφαση από την διοίκηση και την 6η ΥΠΕ να ανοίξουν 6 κλίνες, με όλα τα απαραίτητα για τη λειτουργία τους. Η έκτακτη χρηματοδότηση, για την οποία είχε δεσμευτεί η ηγεσία του υπουργείου υγείας, ακόμα αναμένεται (300.000 €).

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωση της η Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Αχαΐας (ΕΙΝΑ), η διοίκηση του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Πατρών, λόγω έλλειψης κρεβατιών ΜΕΘ, πήρε απόφαση να νοσηλεύονται διασωληνωμένοι ασθενείς σε «ειδικά διαμορφωμένους» θαλάμους σε κλινικές, (προσωρινά, σύμφωνα με τη διοίκηση του νοσοκομείου) χωρίς να πληρούν τις απαραίτητες προδιαγραφές, όπου θα παρακολουθούνται από το εκεί προσωπικό.

Οι γιατροί μιλούν για υποβάθμιση της παρεχόμενης φροντίδας και παραβίαση ιατρικής πρακτικής και δεοντολογίας, τα στοιχεία και η εμπειρία είναι αμείλικτα. Η θνησιμότητα των ασθενών που χρήζουν νοσηλείας στη ΜΕΘ και νοσηλεύονται εκτός ΜΕΘ, αγγίζει το 40%, σε σύγκριση με το 20% όσων νοσηλεύονται στη ΜΕΘ. Λόγω υπολειτουργίας των ΜΕΘ στην Περιφέρεια (νησιά, Πύργος κτλ) και των εξειδικευμένων κλινικών στο ΠΓΝΠ, το νοσοκομείο δέχεται μεγάλο όγκο περιστατικών, γεγονός που επιδεινώνει την κατάσταση, χωρίς την αναγκαία χρηματοδότηση και το απαραίτητο προσωπικό.

Η ΕΙΝΑ καλεί τη διοίκηση του νοσοκομείου να πάρει την απόφαση πίσω, όπως και την ηγεσία της 6η ΥΠΕ και το Υπουργείο Υγείας να αναλάβουν επιτέλους τις ευθύνες τους.

Σύμφωνα με τον Π.Ο.Υ., το 10% των συνολικών νοσοκομειακών κλινών ενός νοσοκομείου, απαιτείται να είναι ειδικές μονάδες. Οι ανάγκες, της χώρας μας, σύμφωνα με το παραπάνω, είναι τουλάχιστον 3500 δημόσιες κλίνες ΜΕΘ. Σήμερα υπάρχουν μόνο 750 δημόσια κρεβάτια ΜΕΘ και λειτουργούν τα 560, ενώ εξοπλισμό έχουν τα 650.

Από την άλλη, το Γενικό Νοσοκομείο Κεφαλονιάς βρίσκεται σε οριακό σημείο, παρουσιάζοντας μια εικόνα διάλυσης, μετά τις παραιτήσεις τόσο του προσωπικού (ιατρικό – νοσηλευτικό) της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού, που αποτελούνταν από δύο γιατρούς και πέντε νοσηλεύτριες, όσο και των δύο εναπομεινάντων παθολόγων γιατρών που υπηρετούν στο νοσοκομείο, δύο μέρες μετά. Μη μπορώντας να αντέξουν τις δυσμενέστατες συνθήκες εργασίας, με το προσωπικό να παρουσιάζει κόπωση από τις συνεχόμενες βάρδιες για μεγάλο χρονικό διάστημα, χωρίς να αλλάζει κάτι, παρά τις υποσχέσεις που δόθηκαν για πρόσληψη προσωπικού.

Το ΓΝ Κεφαλονιάς εξυπηρετεί 40.000 πολίτες, χωρίς να υπολογίσουμε την τουριστική σεζόν που έρχεται και ο πληθυσμός διπλασιάζεται. Πόσο εγκληματικό είναι αυτό;
Η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού εξυπηρετεί 30 ασθενείς που, μετά το πέρας του μήνα που θα γίνουν δεκτές οι παραιτήσεις του προσωπικού, αν δεν αλλάξει κάτι, θα μείνουν κυριολεκτικά στον «αέρα».
Ανάλογα προβλήματα, αλλά το ίδιο έντονα, υπάρχουν σε νοσοκομεία και δομές υγείας όλης της χώρας και σε όλες τις βαθμίδες.

Απαιτούμε άμεση και πλήρη στελέχωση των νοσοκομείων σε όλη την επικράτεια, με όλες τις ειδικότητες γιατρών, νοσηλευτικό προσωπικό, σύγχρονο εξοπλισμό και ό,τι άλλο χρειάζεται για την παροχή ποιοτικής φροντίδας υγείας σε όσους το έχουν ανάγκη. Η ζωή είναι μοναδική και ανεκτίμητη και η υγεία κοινωνικό αγαθό, που πρέπει να παρέχεται δωρεάν και με ποιότητα σε όλο τον πληθυσμό.

Οι διοικήσεις των νοσοκομείων, η 6η ΥΠΕ, το Υπουργείο Υγείας φέρουν τις ανάλογες ευθύνες, σύμφωνα με τη θέση του ο καθένας, για τις άσχημες εξελίξεις που ήδη έχουμε, αλλά και αυτές που έρχονται, όσον αφορά στη δημόσια υγεία και όχι μόνο. Αν δεν μπορούν οι αρμόδιοι να κάνουν αυτό που πρέπει για την υγεία και γενικά για τη χώρα, ας πάνε στα σπίτια τους, αντί να συνεργάζονται με αυτούς που εξαθλιώνουν και κατακλέβουν την Ελλάδα. Αυτοί που συνεργάζονται με τους επικυρίαρχους – «Θεσμούς», θα τιμωρηθούν για ό,τι εγκληματικό έχουν διαπράξει, εκτελώντας εντολές ενάντια στη χώρα και τον λαό.

Καλούμε τον λαό να αγωνιστεί για την ανεξαρτησία του! Μόνο αν η χώρα απελευθερωθεί από την ιδιότυπη οικονομική κατοχή που βρίσκεται και ξεφορτωθεί το πολιτικό σύστημα που μας πρόδωσε, θα μπορέσει ο λαός να σχεδιάσει με αισιοδοξία το μέλλον του.

Αθήνα, 19 Απριλίου 2019
Ο Τομέας Υγείας του ΕΠΑΜ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου