Τρίτη 3 Οκτωβρίου 2017

Το ΕΠΑΜ για την απόφαση του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης



ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Το ΕΠΑΜ χαιρετίζει την απόφαση
του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου
Θεσσαλονίκης

Χαιρετίζουμε την απόφαση της γενικής συνέλευσης του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείου Θεσσαλονίκης της 1/10/2017, που καθαρογράφτηκε σήμερα (3/10/17), και η οποία συνεχίζει την αποχή όλων των συμβολαιογράφων του Εφετείου μέχρι τις 4/12/17, ημερομηνία όπου ορίστηκε νέα γεν. συνέλευση. Σύμφωνα με την απόφαση, η αποχή περιλαμβάνει όλους τους πλειστηριασμούς, συμβατικούς και ηλεκτρονικούς. Ειδικά για τους ηλεκτρονικούς, η αποχή αφορά και την πιστοποίηση από όλες τις προκαταρκτικές πράξεις των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, συμπεριλαμβανομένων και των πράξεων μετατροπής των συμβατικών σε ηλεκτρονικούς.

Η απόφαση, που ψηφίστηκε από τη συντριπτική πλειοψηφία της συνέλευσης, θέτει προς το υπουργείο Δικαιοσύνης και την κυβέρνηση τα εξής αιτήματα:
α) Να μεταβιβαστεί η ηλεκτρονική πλατφόρμα σε κρατικό φορέα.
β) Να διασφαλιστούν οι συνθήκες νομιμότητας και κύρους του θεσμού μέσα από πολιτική λύση που θα νομοθετηθεί για τους δανειολήπτες.
γ) Να οριστεί ως τόπος πλειστηριασμού το Ειρηνοδικείο σε ώρες λειτουργίας των δικαστηρίων.
δ) Να περιοριστεί σε μία μέρα ο χρόνος διενέργειας των πλειστηριασμών.
ε) Να γίνουν νομοθετικές τροποποιήσεις σχετικά με τους πλειστηριασμούς, επαναφέροντας τη διάταξη του άρθρ.98 του Κώδικα Συμβολαιογράφων στην προ της τροποποίησης διατύπωσή του, όπως και την κατάργηση του άρθρου 98Α.

Υπενθυμίζουμε ότι η κατάργηση του άρθρ.98 και η προσθήκη του άρθρου 98Α στον Κώδικα Συμβολαιογράφων, ψηφίστηκε νύκτωρ αρχές Αυγούστου από την κυβέρνηση του εξωνημένου πολιτικού προσωπικού σε κατάθεση τροπολογίας στο Σχέδιο Νόμου για την παιδεία(!), χωρίς να έχει προηγηθεί καμία επικοινωνία με τους συμβολαιογραφικούς συλλόγους. Με την τροποποίηση αυτή, εξαλείφεται ο δημόσιος χαρακτήρας των συμβάσεων που συνάπτονται από τους συμβολαιογραφικούς συλλόγους, έτσι ώστε εφ’ εξής να γίνονται με απ’ ευθείας αναθέσεις μη εμπίπτουσες στο δημόσιο λογιστικό. Επικαλύπτοντας έτσι με «μανδύα νομιμότητας» τη μεθόδευση της –ούτως ή άλλως έκνομης- μετάθεσης της χρηματοδότησης της ηλεκτρονικής πλατφόρμας των πλειστηριασμών στους συμβολαιογραφικούς συλλόγους της χώρας. 

Γι αυτό και στην ίδια απόφαση του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, εντέλλονται η πρόεδρος και το Δ.Σ. να απέχουν από τη λήψη απόφασης και υπογραφής με οποιαδήποτε ιδιωτική εταιρία που αφορά την ηλεκτρονική πλατφόρμα των ηλεκτρον. πλειστηριασμών. Όπως επίσης να περιφρουρηθεί από το Δ.Σ. η αποχή σε όλο το Εφετείο.

Οι συμβολαιογράφοι της Θεσσαλονίκης συνεχίζουν να κρατούν ψηλά τη σημαία της αντιπαράθεσής τους στο θέμα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, αφού πρώτοι αυτοί ξεκίνησαν το κύμα της ανυπακοής των επιστημονικών συλλόγων προς την κυβέρνηση και το πολιτικό προσωπικό των τοκογλύφων με την απόφαση της αποχής τους στις 10/7/2017, που τώρα πλέον απειλεί να πάρει τη μορφή χιονοστιβάδας από τους συμβολαιογραφικούς συλλόγους της χώρας. Ήδη οι πέντε από τους εννέα συλλόγους (Θεσσαλονίκης, Θράκης, Κέρκυρας, Λάρισας και Κρήτης) αποφάσισαν να μη μετέχουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, ενώ οι τρεις από αυτούς απέχουν ήδη από κάθε πλειστηριασμό συμβατικό ή ηλεκτρονικό (της Θεσσαλονίκης έως 4/12/17, της Κέρκυρας έως 31/12/17 και της Κρήτης έως 30/1/18).

Καλούμε τους συμβολαιογράφους ανά την Ελλάδα ν’ ακολουθήσουν το παράδειγμα των συναδέλφων τους των συλλόγων αυτών, είτε στηρίζοντας τα Δ.Σ. και τα προεδρεία τους που καταγγέλλουν τις παρανομίες της κυβέρνησης, είτε καλώντας τους συναδέλφους τους σε γενικές συνελεύσεις και ανατρέποντας μαζικά τις συμφωνίες κάτω απ’ το τραπέζι των ξεπουλημένων στους διεθνείς τοκογλύφους προεδρείων των συλλόγων τους.

Καλούμε τους συμβολαιογραφικούς συλλόγους και κάθε έντιμο συμβολαιογράφο που σέβεται το λειτούργημά του και τον εαυτό του, να συμπαραταχθεί με τον ελληνικό λαό και να εμποδίσει με κάθε τρόπο τη λεηλασία της περιουσίας του από τις δυνάμεις της σύγχρονης κατοχής και τους συνεργάτες τους. Τους καλούμε να ενταχθούν στο πλατύ μέτωπο αντίστασης και ανυπακοής που διαμορφώνεται, κηρύττοντας την αποχή από κάθε είδους πλειστηριασμό από οποιονδήποτε φορέα κι αν διενεργείται (Τράπεζες, Εφορίες, ΑΑΔΕ, Δήμους, Ασφαλιστικά Ταμεία κλπ), οποιοδήποτε και αν είναι το αντικείμενό του, δεδομένου ότι σε συνθήκες κατοχής, η διαδικασία αυτή είναι κατάφωρα καταχρηστική, αντεθνική, παράνομη και αντίθετη στο σύνταγμα και τα χρηστά ήθη. Το ΕΠΑΜ καταγγέλλει τις παράνομες και αντισυνταγματικές ενέργειες των διοικήσεων των συμβολαιογραφικών συλλόγων που συμπράττουν με το καθεστώς και υπόσχεται την παραδειγματική τιμωρία τους, αντίστοιχη με εκείνη των δωσίλογων συναδέλφων τους της ναζιστικής κατοχής.

Το ΕΠΑΜ, κάνοντας το καθήκον του απέναντι στο λαό και την πατρίδα, καταγγέλλει την παράνομη και αντισυνταγματική αλλαγή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος της ακίνητης περιουσίας, και υπενθυμίζει ξεκάθαρα και προς όλους την υπόσχεσή του πως όλες οι περιουσίες που πλειστηριάστηκαν στα χρόνια της μνημονιακής κατοχής, θα επιστρέψουν πίσω στους νόμιμους ιδιοκτήτες τους αμέσως με την αποκατάσταση της νομιμότητας και την ανάκτηση της εθνικής κυριαρχίας.

Θεσσαλονίκη 3/10/2017
Ε.ΠΑ.Μ.-Ενιαίο Παλλαϊκό Μέτωπο
Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου