Δευτέρα 16 Οκτωβρίου 2017

Συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου: 10/07/2017



Η Συνεδρίαση στις 10 Ιουλίου 2017

Στις 10 Ιουλίου 2017 πραγματοποιήθηκε η 12η τακτική συνεδρίαση του Δήμου Θεσσαλονίκης.
Αφού επικυρώθηκαν τα πρακτικά της 11ης συνέλευσης, ακολούθησε η ομιλία του καθηγητή Σεισμολογίας στο Εργαστήριο Γεωφυσικής του ΑΠΘ Μανώλη Σκορδύλη με θέμα «Σεισμοί: Σύγχρονες τάσεις, αντιμετώπιση, προστασία». Όπως ήδη γνωρίζουμε, μία από τις μελέτες που θα κάνει η Παγκόσμια Τράπεζα, που ήρθε στη Θεσσαλονίκη με πρόσκληση Μπουτάρη, θα είναι η ανθεκτικότητα της πόλης σε ακραία φαινόμενα όπως ένας σεισμός. Από τότε που έγινε γνωστός ο σκοπός αυτός, το θέμα των σεισμών έγινε τακτικός θαμώνας στις συνελεύσεις του Δ.Σ. του Δήμου.


1. ΣΕΙΣΜΟΙ: Στη 12η συνέλευση  ο κ. Σκορδύλης μίλησε για το γεγονός πως απέχει πολύ ακόμη η έγκαιρη πρόγνωση ενός σεισμού και η ισχύς που θα έχει. Στην περιοχή μας υπάρχουν πολλά ενεργά ρήγματα τα οποία μας επηρεάζουν, όπως αυτό της Ιερισσού που το 1933 έδωσε σεισμό μεγέθους πάνω από 7 ρίχτερ, της Καβάλας, του Βαλάντοβο, της Κρέσνα. Από το 1900 και μετά μας απειλεί η Σερβομακεδονική μάζα που δίνει σεισμούς στο Β. Αιγαίο. Η καλύτερη προστασία που μπορούμε να εξασφαλίσουμε σε ένα σεισμό είναι να μπούμε κάτω από κάποιο βαρύ έπιπλο στη μέση του δωματίου και να βγούμε από το κτίριο όταν σταματήσουν οι δονήσεις. Φεύγοντας φροντίζουμε να κλείσουμε την παροχή ρεύματος και φυσικού αερίου.
            Μετά τη σύντομη παρουσίαση των πληροφοριών του καθηγητή ακολούθησε εκτενής συζήτηση πάνω στο θέμα. Τα κτίρια πρέπει να ελεγχθούν εκ νέου, γιατί κάποια που είχαν χαρακτηριστεί κόκκινα δεν επισκευάστηκαν. Η υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας και τα Συντονιστικά Όργανα να ορίσουν τόπο συγκέντρωσης των πολιτών, να μοιραστούν φυλλάδια με οδηγίες, να γίνουν προσεισμικοί έλεγχοι, να γίνουν  ασκήσεις συντονισμού. Καθώς η συζήτηση εξελισσόταν, η εκπρόσωπος των «Γειτονιών σε Δράση» Μόνικα Αϊβάζογλου αναρωτήθηκε με έκπληξη πώς σε μια τόσο σεισμογενή πόλη επιλέχτηκε να γίνει μετρό.  
Εμείς  μπορούμε να αναρωτηθούμε με ακόμη μεγαλύτερη έκπληξη: Πώς σε μια τόσο σεισμογενή περιοχή, όπως η Ιερισσός, επιλέχτηκε να γίνει εξόρυξη μεταλλευμάτων και κατασκευή φραγμάτων τεράστιου μεγέθους για απόθεση τοξικών αποβλήτων, τη στιγμή που το ρήγμα παραμένει ενεργό όπως δήλωσε ο καθηγητής,  και μας επηρεάζει; Αυτό το απλό ερώτημα δεν το έκανε κανένας δημοτικός σύμβουλος.

2. ΜΑΘΗΤΕΙΑ: Μετά από κυβερνητική απόφαση, ο Δήμος Θεσσαλονίκης όπως και οι υπόλοιποι, καλείται να εφαρμόσει το θεσμό της Μαθητείας στους αποφοίτους των ΕΠΑΛ με βάση το ΦΕΚ 462/8/12-1-2017.  
Θα δημιουργηθεί ένα 4ο έτος μεταλυκειακής τάξης μαθητείας στα ΕΠΑΛ. Ο θεσμός αυτός αποτελεί μνημονιακή δέσμευση και υλοποιεί στρατηγικές του ΟΑΣΑ, του ΔΝΤ και της Ε.Ε. Στο μνημόνιο δηλώνεται πως στόχος είναι: 1. Να υπάρξει μαθητεία για την πλειοψηφία των αποφοίτων της τεχνικής εκπαίδευσης. 2. Να ιδιωτικοποιηθεί περαιτέρω η Επαγγελματική Εκπαίδευση/Κατάρτιση με αύξηση της επιχειρηματικότητας και συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Το σχέδιο εκπονήθηκε από το Υπουργείο Εργασίας, το Υπουργείο Παιδείας και τον ΟΑΕΔ, με σκοπό την παροχή του απαιτούμενου αριθμού θέσεων μαθητείας για όλους τους σπουδαστές των ΕΠΑΣ και ΙΕΚ και για το 33% του συνόλου των σπουδαστών των ΕΠΑΛ.
Η τάξη μαθητείας απευθύνεται σε πτυχιούχους Τεχνικής Εκπαίδευσης μέχρι 24 ετών που δε σπουδάζουν και είναι εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ. Διαρκεί 9 μήνες. Για 4 μέρες την εβδομάδα, συνολικά για 28 ώρες, ο μαθητευόμενος θα εκπαιδεύεται σε κάποιο χώρο εργασίας και την 5η ημέρα στον εργαστηριακό χώρο του σχολείου. Ο μισθός του θα είναι στο 75% του ημερομίσθιου του ανειδίκευτου εργάτη. Οι καθαρές αποδοχές του μετά τις εισφορές στο ΙΚΑ θα κυμαίνονται στα 16,84 ευρώ. Από αυτά τα 9,35 θα τα πληρώνει ο εργοδότης και τα  υπόλοιπα, μέσω e- banking, το Υπουργείο Παιδείας.
Κάποια από τα επακόλουθα της επέκτασης του θεσμού της μαθητείας θα είναι η προσφορά φτηνού εργατικού δυναμικού στις επιχειρήσεις, η αύξηση της ανεργίας εργαζομένων μεγαλύτερης ηλικίας, η συμπίεση προς τα κάτω μισθών και δικαιωμάτων και η μείωση της πρόσληψης ανέργων, τη στιγμή που θέσεις εργασίας θα καλύπτονται από τους καταρτιζόμενους.
Πολλές κενές θέσεις σε δήμους, νοσοκομεία και άλλους δημόσιους οργανισμούς θα καλυφθούν από μαθητευόμενους, αντί να γίνουν διορισμοί μόνιμου και καλά εκπαιδευμένου προσωπικού. Οι προβλεπόμενες θέσεις για το δημόσιο ανέρχονται στις 6.500.

3. ΜΕΤΡΟ: Ο δημοτικός σύμβουλος της «Πρωτοβουλίας» Κώστας Ζέρβας ζήτησε να μάθει γιατί δεν προχωρά η μελέτη της διατήρησης των αρχαιοτήτων στο σταθμό Βενιζέλου. Ειπώθηκε πως θα ολοκληρωνόταν εντός εξαμήνου και  από τότε  πέρασε 1,5 χρόνος.

4. ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ: Έκπληξη αποτέλεσε η ανακοίνωση του αντιδημάρχου Τουριστικής ανάπτυξης & Δημοσίων σχέσεων Σπύρου Πέγκα για αξιοποίηση του παίκτη του τηλεοπτικού παιχνιδιού Survivor Ορέστη Τσάνγκ στην προσπάθεια του Δήμου να κτίσει γέφυρες τουριστικής συνεργασίας με την Κίνα.

5.ΤΡΑΠΕΖΟΚΑΘΙΣΜΑΤΑ: Παρά τις έντονες διαφωνίες της αντιπολίτευσης, εγκρίθηκε η κανονιστική διάταξη για την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων στον πεζόδρομο της Αγίας Σοφίας, στους κάθετους  προς αυτήν πεζοδρόμους της οδού Γ. Σταύρου και Αγίας Θεοδώρας καθώς και  στα αναψυκτήρια της Νέας Παραλίας.

6. ΙΔΡΥΜΑ ΣΤΑΥΡΟΣ ΝΙΑΡΧΟΣ: Ο Δήμος Θεσσαλονίκης έκανε δεκτή τη δωρεά των 10 εκατ. ευρώ από το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος για κάλυψη αναγκών του Δήμου, όπως συνέβη και με το Δήμο Αθηναίων. Από αυτά, 5 εκατ. θα δοθούν για την υλοποίηση τεχνικών έργων που κατά κύριο λόγο αφορούν αναπλάσεις οδών, 2,5 εκατ. θα δοθούν σε κοινωνικά έργα και τα υπόλοιπα θα διατεθούν στην ανάπτυξη του τουρισμού και σε άλλους τομείς. Η δωρεά των 10 εκατ. ευρώ από το ίδιο Ίδρυμα για την ανέγερση του Μουσείου Ολοκαυτώματος είναι μια ξεχωριστή παρακαταθήκη.

7. ΕΓΚΡΙΣΗ ΔΑΝΕΙΟΥ ΕΤΕΠ: Από το Ελεγκτικό Συνέδριο εγκρίθηκε το δάνειο των 20 εκατ. ευρώ που σύναψε ο Δήμος με την ΕΤΕΠ. Το δάνειο θα αποπληρώνεται από τους δημότες μέχρι το έτος 2042. Με τα χρήματα του δανείου θα γίνουν έργα που κόπηκαν από το ΕΣΠΑ. Συνολικά υπολογίζεται να ενταχθούν 11 έργα. Μεταξύ αυτών θα είναι η βιοκλιματική αναβάθμιση της Πλατείας Ελευθερίας προϋπολογισθέντος κόστους 5 εκατ. ευρώ, που από πάρκινγκ θα γίνει απλή πλατεία, η πεζοδρόμηση  στο τμήμα από Τσιμισκή έως Λεωφόρου Νίκης για την ανάδειξη του άξονα Αχειροποιήτου - Αγίας Σοφίας π.κ. 2,5 εκατ. ευρώ, η επέκταση της Παλιάς Παραλίας με την προσθήκη deck π.κ. 3 εκατ. ευρώ, η προμήθεια και τοποθέτηση συστήματος υπόγειων κάδων προσωρινής αποθήκευσης αστικών απορριμμάτων με προϋπολογισμό 10 εκατ. ευρώ, η αναβάθμιση του σχολικού συγκροτήματος Ικτίνου π.κ. 500 χιλιάδες ευρώ, η στατική και ενεργειακή του αναβάθμιση με προϋπολογισμό 1,5 εκατ. ευρώ και άλλα έργα.  
Από τα παραπάνω, καθίσταται σαφές πως οι οδηγοί Ι.Χ. αυτοκινήτων και οι οδηγοί ταξί με όλες αυτές τις πεζοδρομήσεις και με την κατάργηση του χώρου παρκαρίσματος στην Πλατεία Ελευθερίας, θα περάσουν δύσκολα.
Επίσης αναδεικνύεται η τάση του δημάρχου να δανείζεται τεράστια ποσά σε εποχή ισχνών αγελάδων για την κατασκευή έργων μεγάλης εμβέλειας και χωρίς φανερό όφελος για τους πολίτες, όπως είναι οι  πάσης φύσεως πεζόδρομοι που σε ελάχιστο χρόνο γεμίζουν από ‘’τραπεζάκια έξω’’, οι βιοκλιματικές αναπλάσεις  πλατειών και κτιρίων, η επέκταση με deck της Παλιάς Παραλίας. Όταν μετά προκύπτει το θέμα της κατάργησης του 12ου δημοτικού σχολείου γιατί είμαστε πτωχευμένοι -όπως τονίζει ο δήμαρχος- και δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι άλλο γι’ αυτό,  λεφτά δεν περισσεύουν να κτισθεί ένα καινούργιο.  

8. ΛΟΥΚΕΤΟ ΣΤΟ 12Ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ: Αμετάκλητη είναι η απόφαση της διοίκησης Μπουτάρη να κλείσει το 12ο της παραλίας , μπροστά από το Μέγαρο Μουσικής στην οδό Μαρίας Κάλας. Παρόντες στη συνεδρίαση ήταν και πάλι για πολλοστή φορά οι γονείς και κηδεμόνες των παιδιών, οι οποίοι έκαναν λόγο για άδικη μεταχείριση τη στιγμή που θα μπορούσε με μικρές διορθώσεις το σχολείο να παραμείνει σε λειτουργία. Τελικά, κάτω από την πίεση των γονέων,  αποφασίστηκε να μη θεωρηθεί λήξαν το θέμα και αφού συλλεγούν υπογραφές από τους δημοτικούς συμβούλους της αξιωματικής αντιπολίτευσης των «ΕΝΤΑΞΕΙ», από συμβούλους άλλων παρατάξεων όπως Αβαρλής, Κωνσταντινίδης, Αϊβάζογλου, Σεβρής και από τους πέντε διαφωνούντες με το δήμαρχο συμβούλους της «Πρωτοβουλίας», δηλαδή Κουράκη, Αβραμόπουλο, Ζέρβα, Παπαναστασίου, Αρβανίτη, να υποβληθεί αίτημα ώστε το θέμα να επανέλθει για διεξοδική συζήτηση σε ειδική συνεδρίαση στις 24 του μηνός μία ώρα πριν την επόμενη τακτική συνεδρίαση του Δ.Σ.

9. ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΠΑΡΑΚΤΙΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ: Ο Δήμος υπέβαλε πρόταση για χρηματοδότηση με προϋπολογισμό 241.250 χιλ. ευρώ  στο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα Horizon2020 με τίτλο «Παραθαλάσσια Αστική Ανάπτυξη μέσω των φακών της Ανθεκτικότητας».  
Η πρόταση περιλαμβάνει τη δημιουργία μιας ηλεκτρονικής πλατφόρμας, όπου θα συγκεντρωθεί όλος ο όγκος των πληροφοριών που αφορούν τα οικονομικά, περιβαλλοντικά και κοινωνικά δεδομένα του Θερμαϊκού Κόλπου, από την Α’ προβλήτα του λιμανιού ως τον Κελλάριο Όρμο. Για την κατασκευή της πλατφόρμας ο Δήμος συνεργάζεται με το ΕΚΕΤΑ. Η διαδικασία θα διαρκέσει περίπου 6 μήνες και θα ξεκινήσει από τον Ιανουάριο του 2018. Θετικοί απέναντι στο εγχείρημα και πρόθυμοι να παραχωρήσουν τα δεδομένα τους εμφανίστηκαν και οι νέοι ιδιοκτήτες του ΟΛΘ. Τα στοιχεία που θα συγκεντρωθούν στην ψηφιακή πλατφόρμα θα βοηθήσουν να εξαχθούν χρήσιμα συμπεράσματα, θα παρέχουν την κατάλληλη πληροφόρηση, ώστε να διαμορφώνονται κάθε φορά οι καλύτερες πολιτικές και να παίρνονται σωστές αποφάσεις σχετικά με την εκμετάλλευση του παράκτιου μετώπου, η οποία περιλαμβάνει φιλόδοξες δράσεις όπως είναι η ανάπτυξη παραθαλάσσιας συγκοινωνίας, η δημιουργία παραλιών με άμμο, πισίνες μέσα στη θάλασσα, μαρίνες, υποδομές για θαλάσσια σπορ, διαπλάτυνση της παραλίας προς τη θάλασσα.  
Παράλληλα και συμπληρωματικά, με το ίδιο αντικείμενο εκπονεί μελέτη κόστους 400.000 ευρώ και η Παγκόσμια Τράπεζα που βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη. Αφορά έρευνα για τις δυνατότητες που έχει το παράκτιο μέτωπο να φέρει έσοδα σε ιδιώτες επενδυτές και εντάσσεται στο Επενδυτικό Πλαίσιο Ανασυγκρότησης του Παράκτιου Μετώπου του Θερμαϊκού Κόλπου. Η μελέτη της Π.Τ. χρηματοδοτείται από το Ιδρυμα Ροκφέλλερ και από το Υπουργείο Οικονομικών.
Ψωμί-τυρί ο λαός δεν έχει αλλά χρήματα για μελέτες έχει όπως φαίνεται. Όμως δεν είναι μόνο αυτό. Από τα παραπάνω γίνεται φανερό πως η προδιαγεγραμμένη πορεία του παραλιακού μετώπου της πόλης είναι η ιδιωτικοποίηση. Θα διαμορφωθεί κατάλληλα όλος ο Θερμαϊκός, ώστε να παράγει κέρδη για τους ιδιώτες επενδυτές. Θα πληρώνουμε είσοδο, αντίτιμο για να κάνουμε θαλάσσια σπορ, ηλιοθεραπεία και μπάνια στην πισίνα, για να πίνουμε καφέ στην παραλία κ.τ.λ. Θα είμαστε παραλιακή πόλη χωρίς δικό μας λιμάνι και παραλία !!!!

10. ΑΕΙΦΟΡΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ: Χρηματοδοτούμενη πρόταση με ενδεικτικό προϋπολογισμό 400.000 χιλιάδες ευρώ υπέβαλε ο Δήμος στην Ε.Ε. στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας «Ευρωπαϊκό Εργαλείο Γειτονιάς» - «Διακρατική Συνεργασία της Λεκάνης της Μεσογείου». Σκοπός του εν λόγω προγράμματος είναι η επιτάχυνση της ανάπτυξης του Αειφόρου Τουρισμού στη Μεσόγειο. Το μοντέλο «θάλασσα, άμμος και λιακάδα’’, τα λεγόμενα 3s (sea, sand, sunshine) δεν θεωρείται πως είναι πλέον βιώσιμο, με τη δικαιολογία πως μολύνονται θάλασσες και ακτές. Για το λόγο αυτό αναζητούνται εναλλακτικοί τύποι τουρισμού, όπως ο συνεδριακός, ο εκθεσιακός, ο περιπατητικός, ο ιαματικός, οι αναβάσεις σε βουνά, ο γαστρονομικός και η ανάδειξη τοπικών προϊόντων.
Εκείνο που γίνεται όλο και πιο σαφές  είναι πως ο πιο αειφόρος τουρισμός δεν είναι άλλος από αυτόν που βοηθά ιδιώτες επενδυτές να αυγατίζουν τα κέρδη τους.

Στο σημείο αυτό τελειώνουμε την ενημέρωση από την πορεία της 12ης συνέλευσης του Δ.Σ.  

Δύο ακόμη θέματα θέλουμε να αναφέρουμε, τα οποία ήρθαν σε γνώση μας.
Α. ΦΟΥΧΤΕΛ: Στην πόλη μας στις αρχές Ιουλίου ήρθε ο εντεταλμένος για την Ελληνογερμανική Συνέλευση Χανς Γιοακίμ Φούχτελ και, φυσικά, συναντήθηκε με το δήμαρχο Γ. Μπουτάρη στο δημοτικό μέγαρο. Αυτή τη φορά η συνάντηση των δύο δεν έγινε στο ιδιαίτερο γραφείο του δημάρχου, αλλά στην αίθουσα συσκέψεων. Από μέρους του δημάρχου αναγνωρίστηκε η αξία της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης και του έργου της, καθώς και το λάθος που έκανε ο ίδιος προσωπικά στο παρελθόν να απαξιώσει τον Χ. Φούχτελ και τη δουλειά του, λέγοντας πως έρχεται μόνο για να περνά καλά. Ο Χ. Φούχτελ απαντώντας είπε πως η Ελληνογερμανική Συνέλευση μεγάλωσε και μπορεί να συνεχίσει μόνη της, αλλά καλό είναι σε ένα παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον οι πόλεις να συνεργάζονται μεταξύ τους.
Με άλλα λόγια ο δήμαρχος ζήτησε συγγνώμη με συγκαλυμμένο τρόπο και ο Χ. Φούχτελ τον φοβέρισε λέγοντας πως «μπορούμε, αν δε θέλεις, και μόνοι μας μια που μεγαλώσαμε».

Β. ΚΑΤΑΣΧΕΣΕΙΣ: Πολλοί Θεσσαλονικείς βρέθηκαν προ εκπλήξεως, όταν ο Δήμος τους έκανε κατάσχεση ποσών από τους τραπεζικούς λογαριασμούς τους για οφειλές σε δημοτικά τέλη και απλήρωτες κλήσεις. Η Αντιδήμαρχος Οικονομικών Άννα Αγγελίδου δήλωσε πως οι αρμόδιοι υπάλληλοι είναι υποχρεωμένοι να προβαίνουν σε τέτοιες ενέργειες, γιατί θα κατηγορηθούν για παράβαση καθήκοντος. Οι δημότες ενημερώνονται να έρθουν να πληρώσουν ή να ρυθμίσουν τα χρέη τους με διακανονισμό σε δόσεις, ενώ σε διαφορετική περίπτωση γίνεται στέρηση φορολογικής ενημερότητας για οφειλές πάνω από 293,47 ευρώ και αναγκαστική κατάσχεση.
Όμως σύμφωνα με καταγγελίες που ήρθαν στο γραφείο του Συμπαραστάτη του Δημότη Απόστολου Αγγελόπουλου, πολλοί μικροσυνταξιούχοι έχασαν την πενιχρή σύνταξή τους για παλιές οφειλές από κλήσεις χωρίς να προηγηθεί ενημέρωση για τις οφειλές αυτές. Το διαπίστωσαν ξαφνικά από το βιβλιάριο τραπέζης.
Ο Συμπαραστάτης του Δημότη πρόσθεσε πως παρόλο που το ΣΤΕ θεώρησε νόμιμη την κατάσχεση ποσών από λογαριασμούς τραπεζών  χωρίς προηγούμενη ειδοποίηση του οφειλέτη, οι πολίτες πρέπει να ενημερώνονται γιατί  οι οφειλές προέρχονται κυρίως από απλήρωτες κλήσεις και πρόστιμα περασμένων δεκαετιών.

Ένα πράγμα γίνεται κατανοητό. Όσο οι κάτοικοι της πόλης αφήνουν τους κυβερνήτες της να ενεργούν εν αγνοία τους, θα βρεθούν μπροστά σε εφιαλτικές συνθήκες ζωής και θα αναγκαστούν να αγωνιστούν εκ των υστέρων.

Αρθρογράφος: Αννα Σεμερτζίδου - Μπαλούμη, μέλος συντονιστικού ΕΠΑΜ Τ.Ο. Θεσ/νίκης, υπεύθυνη για την παρακολούθηση των πεπραγμένων του δήμου Θεσσαλονίκης.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου