Τετάρτη 28 Ιουνίου 2017

Συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου: 12/06/2017



Η Συνεδρίαση στις 12 Ιουνίου 2017

Στις 12 Ιουνίου 2017 πραγματοποιήθηκε η 10η τακτική συνεδρίαση του Δ.Σ. του Δήμου Θεσσαλονίκης. Τα υπό συζήτηση θέματα ήταν συνολικά 71. Τα σημαντικότερα από αυτά ήταν:
 
Θέμα 1ο: Εγκρίθηκε το επικαιροποιημένο σχέδιο ενεργειών του Δήμου Θεσσαλονίκης για την αντιμετώπιση έκτακτης ανάγκης προερχόμενης από σεισμό.
Το σχέδιο αυτό έχει εκπονηθεί εδώ και καιρό και κάθε χρόνο επικαιροποιείται. Στο σύνδεσμο αυτό παρατίθεται σε pdf το σχετικό έντυπο του Δήμου με οδηγίες προς τους πολίτες για το τι πρέπει να κάνουν σε περίπτωση σεισμού. 

Θέμα 2ο: Χωροθέτηση 68 επιπλέον Λίθων Μνήμης επί της οδού Β. Ολγας 3, μπροστά από το Α’ Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης, προς τιμή των 149 εβραίων μαθητών, θυμάτων της ναζιστικής βαρβαρότητας. Οι προηγούμενοι 81 μπρούτζινοι λίθοι  τοποθετήθηκαν στο ίδιο σημείο το Σεπτέμβριο του 2015. Το όλο έργο είναι  δωρεά του επιχειρηματία Απόστολου Δερεκλή. Οι μπρούτζινες πέτρες φέρουν τα ονόματα των μαθητών.

Θέμα 3ο: Έγκριση οριστικού πρωτοκόλλου παραλαβής για την προμήθεια και εγκατάσταση συστήματος εισροών-εκροών και τη συντήρηση των υφιστάμενων εγκαταστάσεων του δημοτικού πρατηρίου υγρών καυσίμων, ιδιοκτησίας Δήμου Θεσσαλονίκης.

Θέμα 4ο: Συγκρότηση τριμελών Επιτροπών Παραλαβής, μετά από συνοπτικό διαγωνισμό, υπηρεσιών για παράθεση coffee break και άλλων μικροδεξιώσεων, προβλεπόμενης δαπάνης 24.448 ευρώ, για τις ανάγκες των υπηρεσιών του Δήμου.

Θέμα 5ο:
Α) Έγκριση οικονομικής ενίσχυσης 1000 ευρώ για τη συμμετοχή του Κέντρου Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Europe Direct Δήμου Θεσσαλονίκης στα σεμινάρια, που θα πραγματοποιηθούν στη Θεσ/νίκη από 5-12 Ιουνίου με τίτλο «Θερινό Νομικό Σχολείο - Summer Law School on Medical Law & Bioethics 2017».
Το Θερινό Σχολείο   διοργανώνεται από το ΑΠΘ  και συγκεκριμένα από το «Εργαστήριο Μελέτης Ιατρικού Δικαίου και Βιοηθικής» σε συνεργασία με τον ανεξάρτητο μη κερδοσκοπικό και μη πολιτικό οργανισμό ELSA (European Law students Association) Θεσσαλονίκης. Ο οργανισμός αυτός είναι διεθνής και  δραστηριοποιείται στο πεδίο της Νομικής επιστήμης, απευθυνόμενος σε φοιτητές Νομικής, σε ασκούμενους και νέους δικηγόρους. Ιδρύθηκε στη Βιέννη το 1981 και σήμερα διαθέτει 43 Εθνικά Σωματεία, 356 τοπικά παραρτήματα και απαριθμεί 50 χιλιάδες μέλη σε ολόκληρη την Ευρώπη. Το τοπικό παράρτημα Θεσσαλονίκης  συστάθηκε το 1998 και απευθύνεται στους φοιτητές της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ και σε νέους νομικούς της πόλης.
Το Θερινό Σχολείο του 2017 είναι το 2ο Διεθνές Θερινό Σχολείο που διοργανώνεται και το θέμα του είναι: «Το τέλος της Ζωής: Νομικά, Ιατρικά και Ηθικά Ζητήματα». Θα διεξαχθεί στην αγγλική γλώσσα, θα διδάξουν μέλη ΔΕΠ και διδάκτορες του ΑΠΘ και  άλλων πανεπιστημιακών ιδρυμάτων της Ελλάδος και του εξωτερικού. Το όλο πρόγραμμα υποστηρίζεται οικονομικά από το Europe Direct του Δήμου Θεσσαλονίκης και την εταιρεία παραγωγής βιβλίων και τετραδίων Skag. Το κόστος συμμετοχής στα σεμινάρια ανέρχεται σε 150 ευρώ για το Μάιο και  180 ευρώ για τον Ιούνιο. Το θέμα του αφορά την ηθική της ιατρικά υποβοηθούμενης αυτοκτονίας σε περιπτώσεις μη αναστρέψιμης βλάβης υγείας.
            Γενικά, η Βιοηθική είναι μια σχετικά νέα επιστήμη  που ασχολείται με τα ηθικά προβλήματα που προκύπτουν από την παρέμβαση του ανθρώπου σε διάφορες βιολογικές διεργασίες, όπως είναι η Γενετική Μηχανική (διαφοροποίηση του γενετικού κώδικα σε φυτά, ζώα και ανθρώπους), η Βιοτεχνολογία και η Βιοϊατρική. Ο πρώτος που χρησιμοποίησε τον όρo ήταν ο Potter van Rensselaer στο έργο του “Bioethics. Bridge to the future”, Νέα Υόρκη, 1971.

Β) Έγκριση δαπάνης 3.000 ευρώ  για τη συμμετοχή του Europe Direct στο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο με θέμα: «Η επίδραση των πολυφαινολών στην πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων», που θα διεξαχθεί στο Potro Palace Θεσσαλονίκης από 19-22 Σεπτεμβρίου 2017.

Γ) Έγκριση  δαπάνης 4.000 ευρώ εκ μέρους  του Δήμου για κάλυψη εξόδων του Europe Direct Δήμου Θεσσαλονίκης.

Σημείωση: Μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί ασχολούνται με τεράστιας σημασίας θέματα και διαμορφώνουν ακόμη και ηθικές πολιτικές σε συνεργασία με πανεπιστημιακά ιδρύματα. Ταυτόχρονα με το έργο της διάπλασης των απόψεων των νέων, αποκομίζουν και πολλά οικονομικά οφέλη. Αντίθετα  οι λαοί είναι στο σκοτάδι, χωρίς να ζητά κανείς τη γνώμη τους απέναντι στα τόσο σημαντικά ζητήματα της γενετικής μετάλλαξης των τροφίμων και του ανθρώπινου γονιδιώματος, κάτι που ενέχει πολλούς και μεγάλους κινδύνους για την ίδια την ύπαρξη του ανθρώπου. Στην αρχή όλα γίνονται για καλούς σκοπούς, όπως για θεραπεία νοσημάτων. Στη συνέχεια όμως, και αφού θα έχει παγιωθεί η νομιμότητα των μεθόδων, ποιος εγγυάται πως δεν θα χρησιμοποιηθούν οι τεχνολογίες αυτές και για άλλους λόγους, π.χ. άνθρωποι κατά παραγγελία; Με ποια κριτήρια και στην υπηρεσία τίνος; Μήπως πρόκειται για την αναβίωση μιας νέας ευγονικής;

Θέμα 6ο: Έγκριση συμμετοχής του Δήμου στο «κοινωνικό» πρόγραμμα το «Σχολείο που θέλεις» για το έτος 2017. Στην πραγματικότητα δεν πρόκειται για κοινωνικό πρόγραμμα, αλλά για πρόγραμμα της πολυεθνικής Coca-cola 3ε. Από το 2012, η εταιρεία στο πλαίσιο της «εταιρικής κοινωνικής ευθύνης» και αφού πρώτα έκλεισε καταστήματα και απέλυσε εκατοντάδες εργαζομένους, καλεί τα παιδιά μέσω των συλλόγων γονέων και των Δήμων να υποδείξουν το σχολείο τους ως υποψήφιο για βελτίωση με την ευγενική χορηγία της Coca-cola. Τα παιδιά θα πίνουν ευχαρίστως τα αναψυκτικά της, εκτιμώντας την ‘’προσφορά’’ της και αυξάνοντας την κατανάλωση των προϊόντων της.

Θέμα 7ο: Έγκριση επικύρωσης συμφωνητικού συνεργασίας του Δήμου με την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος για το πρόγραμμα «Προώθηση της ανάγνωσης και της δημιουργικότητας» στο πλαίσιο της «Καλοκαιρινής εκστρατείας 2017».
Αφορά σε ένα πρόγραμμα που διεξάγεται από το Δίκτυο Ελληνικών Βιβλιοθηκών υπό την αιγίδα της Εθνικής Βιβλιοθήκης Ελλάδος. Προσκαλεί εθελοντές -πάλι απλήρωτους νέους- να συνδράμουν στο πρόγραμμα «Καλοκαιρινή εκστρατεία ανάγνωσης και δημιουργικότητας 2017» που θα διεξαχθεί από τις 15 Ιουνίου ως τις 8 Σεπτεμβρίου στις βιβλιοθήκες του Δήμου Θεσσαλονίκης και θα απασχολήσει δημιουργικά πολλά παιδιά. Φέτος το θέμα της οργάνωσης ονομάζεται «Περιπέτειες από σημείο σε σημείο». Πέρσι το πρόγραμμα απασχόλησε χιλιάδες παιδιά στα 3.000 εργαστήρια σε 150 δημόσιες και δημοτικές βιβλιοθήκες σε όλη την Ελλάδα.

Εκτός από την ψήφιση των 71 θεμάτων συζητήθηκε κι άλλο επίκαιρο θέμα, το θέμα των συμβασιούχων και παρατασιούχων στην καθαριότητα.
            Η  εκπρόσωπός τους Κλεοπάτρα Χοροζίδη ζήτησε τη στήριξη του Δήμου στα αιτήματά τους. Αυτά είναι μόνιμη και σταθερή εργασία, πλήρη εργασιακά, μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα, να μη γίνει καμιά απόλυση ακόμη κι αν είναι αρνητικό το τελικό πόρισμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου, και να μην μπουν ιδιώτες στην καθαριότητα.
Ο δήμαρχος Μπουτάρης απάντησε πως δεν είναι στη δικαιοδοσία των Δήμων να αποφασίζουν τη μονιμοποίηση των εργαζομένων και  τόνισε πως ιδιώτες στην καθαριότητα δεν προβλέπονται.
Λίγες μέρες μετά, στις 24 Ιουνίου, και αφού οι συμβασιούχοι ξεκίνησαν απεργία δουλεύοντας με προσωπικό ασφαλείας, ο δήμαρχος Μπουτάρης αποφάσισε την πρόσληψη ιδιωτών για την αποκομιδή των σκουπιδιών έναντι 190.000 ευρώ για τρεις μέρες. Σχετικό ρεπορτάζ παρατίθεται εδώ.
Άλλες απόψεις που ακούστηκαν ήταν πως η μονιμοποίηση είναι ενάντια στη θέληση της Ε.Ε. η οποία επιθυμεί ελαστικές θέσεις εργασίας και ανακύκλωση ανέργων. Δεν μπορεί –όπως ειπώθηκε- κάποιοι να ζητούν μονιμότητα τη στιγμή που άλλοι είναι άνεργοι για πολύ καιρό. Το καλύτερο είναι ο Δήμος να βάζει πάνω απ’ όλα το συμφέρον των δημοτών εξασφαλίζοντας όσους εργαζομένους χρειάζεται. Γι’ αυτό η αυτοτέλεια των Δήμων είναι κάτι απαραίτητο.

Ακολούθησαν ανακοινώσεις:

1. Ανακοινώθηκε από την Άννα Αγγελίδου, αντιδήμαρχο οικονομικών, πως από τη Δ΄ ΔΟΥ δόθηκε τελικά στο Δήμο φορολογική ενημερότητα και έπαψε η δέσμευση των  τραπεζικών λογαριασμών του. Το θέμα που ακόμη εκκρεμεί είναι οι αποπληρωμές στο ΙΚΑ.
2. Από το δήμαρχο Μπουτάρη ανακοινώθηκε η επιτυχημένη παρουσία του ίδιου και της αντιδημάρχου Αστικής Ανθεκτικότητας Λίνας Λιάκου στο συνέδριο της διεθνούς ΜΚΟ Concordia Europe Summit, που έγινε στην Αθήνα στις 6/7 Ιουνίου. Στο συνέδριο αυτό πήραν μέρος πολλά σημαίνοντα πρόσωπα, όπως ο Τζο Μπάιντεν, ο πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο Ζοζέ Μπαρόζο, ο πρόεδρος της Coca-cola Μουχτάρ Κεντ, ο πρόεδρος της Ελληνικής δημοκρατίας Παυλόπουλος κ.ά. Ο δήμαρχος αναφέρθηκε σε ευνοϊκές και βιώσιμες λύσεις στο μεταναστευτικό, η κ. Λιάκου στη δυνατότητα συνεργασίας του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα για την πραγματοποίηση των στόχων της Βιώσιμης Ανάπτυξης, για τους οποίους ορόσημο υλοποίησης ορίστηκε από τον ΟΗΕ το έτος 2030. Φυσικά ο ιδιωτικός τομέας συμπεριλαμβάνει και τις αμέτρητες ΜΚΟ, για τις οποίες πρέπει να βρεθεί τρόπος  συνεργασίας με το δημόσιο και τους κρατικούς φορείς. Οι Δήμοι έχουν καθήκον να βοηθήσουν προς αυτή την κατεύθυνση.
Άλλο θέμα που συζητήθηκε στο συνέδριο ήταν και η διαχείριση τροφίμων. Ο δήμαρχος εξήρε το σεβασμό της Coca-cola στο περιβάλλον, η οποία χρησιμοποιεί σύστημα αέρα και όχι νερού για το πλύσιμο των μπουκαλιών της, συγκρίνοντας μια πολυεθνική των 1700 εργοστασίων με την Ελλάδα που «πετάει αετό» όπως είπε χαρακτηριστικά, που απαιτεί 35 υπογραφές για να δώσει άδεια στο Δήμο να στήσει γλυπτά στην παραλία.
Για τον δήμαρχο το άσυλο στα πανεπιστήμια πρέπει να καταργηθεί. Είναι καιρός να μπει φρένο στην παρανομία. Στη Σορβόννη κάνουν ελέγχους στους εισερχόμενους, δεν είναι ‘’κανίβαλοι’’ όπως είμαστε εμείς. Ο νόμος  ‘’Διαμαντοπούλου’’ είναι πολύ καλός. Η πρώην υπουργός υπήρξε επίτροπος της Ε.Ε. και σημαντικό κεφάλαιο για την Ελλάδα και ο νόμος που θέσπισε πρέπει να διατηρηθεί. Δεν επιτρέπεται κομματικές νεολαίες να εκλέγουν πρυτάνεις. Όσο για τα διόδια, δεν ασχολείται με  το θέμα.
Στο σημείο αυτό ο δημοτικός σύμβουλος  Γ. Αβαρλής είπε πως από τις κόρες του, που σπουδάζουν στη Σορβόννη, πληροφορήθηκε πως θέμα ελέγχων και επίδειξης αστυνομικών ταυτοτήτων εκεί δεν υπάρχει. Η διακίνηση των εισερχομένων γίνεται ελεύθερα.
3. Η αντιπολίτευση των «Εντάξει» κατηγόρησε τη διοίκηση για προχειρότητα. Ούτε τα τραπεζοκαθίσματα στη Νέα παραλία δεν μπορεί να διαχειριστεί όπως πρέπει. Η αναβάθμιση της Δημοτικής Βιβλιοθήκης απέτυχε και το κτίριο έμπασε νερά.
4. Η Ρία Καλφακάκου της «Ανοιχτής Πόλης» έκανε αναφορά στην επικείμενη  κατάργηση του νόμου Διαμαντοπούλου, στο πανεπιστημιακό άσυλο, που εξαιτίας των κατηγοριών για διακίνηση ναρκωτικών, σκοπεύουν να το καταργήσουν.
5. Η παράταξη του ΚΚΕ «Λαϊκή Συσπείρωση» μίλησε για τη ληστεία των διοδίων, για την αναβολή λειτουργίας του 84ου νηπιαγωγείου Τούμπας και για το κλείσιμο του παιδικού σταθμού της οδού Ολυμπιάδος.
6. Ο Κ. Σεβρής του «Μένουμε Θεσσαλονίκη» τόνισε την ανάγκη στήριξης των κατοίκων της Λέσβου, η οποία μετατράπηκε σε κιβωτό προσφύγων, για την αύξηση που αναμένεται στις τιμές των τροφίμων που εισάγονται και εξάγονται λόγω αύξησης αριθμού και τιμών των διοδίων, για την τεράστια οικολογική καταστροφή που προκαλεί η Κόκα Κόλα, παρόλο που επισκευάζει σχολεία με σκοπό να κεφαλαιοποιήσει τις ‘’δωρεές’’ με αύξηση της κατανάλωσης. Όσο για τα τραπεζοκαθίσματα, αφού γεμίζουμε τα πεζοδρόμια με αυτά, μετά ερχόμαστε και βάζουμε πρόστιμα ενώ ο κόσμος αδυνατεί να έχει ελεύθερη πρόσβαση. Τα τελευταία χρόνια μόνο καφέ και καταστήματα εστίασης λειτουργούν στην πόλη.
7. Δημοτικοί σύμβουλοι κατήγγειλαν τις αυθαιρεσίες στην Αριστοτέλους, όπου ο καθένας κάνει ό, τι θέλει, την κακή κατάσταση στο ΣΜΑ, τον ανακριβή υπολογισμό των εσόδων, όταν προϋπολόγισαν έσοδα 38.000 ευρώ από τα κυλικεία και έλαβαν μόλις 14.000, την πρόθεση του ΟΤΕ να στήσει δίπλα στα παλιά ΚΑΦΑΟ (καλωδιανεμητές) νέα κουτιά με οπτικές ίνες χωρίς να λογαριάζει αν ξηλώνει πρόσφατα διορθωμένα πεζοδρόμια ή αν παρενοχλεί την κίνηση των πολιτών. Είναι βασικό η εταιρεία να πάρει άδεια από το δήμο για τα εκατοντάδες νέα  κουτιά που σκοπεύει να τοποθετήσει. Επίσης έγινε ερώτηση σχετικά με την πρόοδο των εργασιών για τη θαλάσσια συγκοινωνία.

Ένα πράγμα γίνεται κατανοητό. Όσο οι κάτοικοι της πόλης αφήνουν τους κυβερνήτες της να ενεργούν εν αγνοία τους, θα βρεθούν μπροστά σε εφιαλτικές συνθήκες ζωής και θα αναγκαστούν να αγωνιστούν εκ των υστέρων.
 
Αρθρογράφος: Αννα Σεμερτζίδου - Μπαλούμη, μέλος συντονιστικού ΕΠΑΜ Τ.Ο. Θεσ/νίκης, υπεύθυνη για την παρακολούθηση των πεπραγμένων του δήμου Θεσσαλονίκης.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου