Παρασκευή 5 Μαΐου 2017

Συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου: 24/04/2017

Η Παγκόσμια Τράπεζα προ των πυλών
στο Δήμο Θεσσαλονίκης


Η Συνεδρίαση στις 24 Απριλίου 2017

Στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Θεσσαλονίκης, στις 24 Απριλίου 2017, παρουσιάστηκαν προς ψήφιση 36 θέματα, από τα οποία εκείνο που είχε τη μεγαλύτερη σημασία ήταν το 36ο: «Έγκριση Υπογραφής Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ του Δήμου Θεσσαλονίκης και της Παγκόσμιας Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης».
Είναι γνωστό πως εδώ και δύο χρόνια περίπου, ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης και η Αντιδήμαρχος Αστικής Ανθεκτικότητας και Αναπτυξιακών Προγραμμάτων Λίνα Λιάκου αγωνίζονται να συνεργαστούν στενά με την Παγκόσμια Τράπεζα. Η κ. Λιάκου είναι και Chief Resilience Officer του προγράμματος Thessalonikis Resilience Challenge - Ανθεκτική σε προκλήσεις Θεσσαλονίκη. Η πόλη μαζί με την Αθήνα  έγιναν μέλη του Δικτύου 100 Ανθεκτικών Πόλεων  του Ιδρύματος Ροκφέλερ πριν από 2,5 χρόνια.
 Το πρόγραμμα αυτό ασχολείται με την αντιμετώπιση προκλήσεων που μια πόλη μπορεί να αντιμετωπίσει και ερευνά τρόπους να επιβιώσει και να αντέξει. Οι προκλήσεις που σύμφωνα με το πρόγραμμα αντιμετωπίζει  η Θεσσαλονίκη είναι :
Γηράσκουσες υποδομές
Σεισμός
Οικονομικές μεταβολές
Πρόσφυγες
Επεισόδια ταραχών από τους κατοίκους της πόλης


Όπως βλέπουμε η Θεσσαλονίκη τα έχει όλα. Υπάρχουν πολύ παλιές κατασκευές, είναι πόλη που δέχτηκε θανατηφόρο σεισμικό χτύπημα, υποφέρει από ραγδαίες οικονομικές μεταβολές, δέχτηκε μεγάλο αριθμό προσφύγων και μεταναστών, και οι κάτοικοι της πόλης είναι πολύ πιθανό κάποια στιγμή, μετά από τα τραγικά που βιώνουν, να ξεσπάσουν σε ταραχές. Ήρθε λοιπόν ο κύριος Ροκφέλερ με το Δίκτυο των Ανθεκτικών Πόλεων να βάλει τάξη στο χάος.

Το θέμα της έγκρισης υπογραφής μνημονίου με την Παγκόσμια Τράπεζα (Π.Τ.), συζητήθηκε στο τέλος της συνεδρίασης, κατά τις 10.30 μ.μ., όταν ο περισσότερος κόσμος που την παρακολουθούσε τηλεοπτικά είχε αλλάξει κανάλι ή είχε κλείσει το δέκτη.

Όταν, τελικά, έφτασε η ώρα της συζήτησης για το μνημόνιο με την Π.Τ., οι εκπρόσωποι των δημοτικών παρατάξεων και οι δημοτικοί σύμβουλοι κατήγγειλαν σχεδόν ομόφωνα πως το κείμενο του μνημονίου που τους έδωσαν για ενημέρωση, ήταν μεταφρασμένο με τόση προχειρότητα που δεν καταλάβαιναν παρά αποσπασματικά κάποια πράγματα. Οι λέξεις ενός τόσο σοβαρού κειμένου ήταν ατάκτως ερριμμένες.

Οι απόψεις που εκφράστηκαν ήταν εν συντομία οι παρακάτω: Η Τράπεζα προτίθεται να χαρτογραφήσει τις ανάγκες της πόλης , κάτι που το κάνουμε από μόνοι μας. Θα φέρει εδώ τους υπαλλήλους της που θα καλοπληρώνονται. Θα αναπτυχθούν οικονομικά εργαλεία που θα βοηθήσουν το Δήμο να αντλήσει χρηματικούς πόρους. Ποια είναι αυτά δεν αναφέρεται. Υποθέτουμε περιλαμβάνονται και τα Δημοτικά Ομόλογα για τα οποία έχουμε θέμα. Η Τράπεζα εστιάζει το ενδιαφέρον της στην ανάπτυξη του παραλιακού μετώπου για κερδοφορία, στη διαχείριση κρίσεων και φυσικών καταστροφών, στη σχολική στέγη, στη χρηματοδότηση μικρών επιχειρήσεων, σε θεσμικά θέματα, στην αστική ανθεκτικότητα. Επειδή πρόκειται για διεθνή οργανισμό απαιτείται μεγάλη προσοχή. Αν στην περίπτωση του χιονιά, εμείς κοιμόμασταν όρθιοι, αυτό δεν σημαίνει πως δεν υπάρχουν εγχειρίδια σχεδίου δράσης σε περιπτώσεις έκτακτων συνθηκών. Όσο για τους σεισμούς, μάλλον εμείς πρέπει να τους διδάξουμε μετά την εμπειρία του σεισμού του 1978 και τις μελέτες από τους ειδικούς μας που έγιναν μετά.
Οι δράσεις δεν είναι αποσαφηνισμένες και κοστολογημένες. Τι θα κερδίσει η πόλη και τι θα πληρώσει ;  
Υπάρχουν στη Θεσσαλονίκη και πανεπιστήμια διεθνούς κύρους και εθελοντικές οργανώσεις  διάσωσης και διαχείρισης φυσικών καταστροφών, οι οποίες προσφέρουν δωρεάν τις υπηρεσίες τους. Τι από αυτά που θέλει να κάνει η Τράπεζα δεν μπορούμε να το κάνουμε μόνοι μας; Η Τράπεζα θα ενεργήσει για το συμφέρον της, όπως κάνει στην Αφρική και σε αναπτυσσόμενες χώρες.
Το κείμενο προκαλεί πολλά ερωτήματα, γιατί οι σύμβουλοι της Παγκόσμιας Τράπεζας δεν παραιτούνται από την ασυλία τους και γιατί το κείμενο είναι γραμμένο μεν στα αγγλικά και στα ελληνικά, αλλά σε περίπτωση διαφωνίας στη μετάφραση, θα υπερισχύσει η αγγλική γλώσσα!

Όταν ολοκλήρωσαν τις αντιρρήσεις τους οι σύμβουλοι, ανέβηκε στο βήμα η κ. Λίνα Λιάκου για να υπερασπιστεί το μνημόνιο συνεργασίας:
            Είπε ότι η συζήτηση με τη συγκεκριμένη τράπεζα ξεκίνησε από πέρσι τον Ιανουάριο, μετά το ταξίδι της ίδιας και του δημάρχου στην Αμερική. Από το 2012 η Π.Τ. συνεργάζεται με το Δήμο σε επίπεδο στήριξης -όχι χρηματοδότησης. Κατέγραψαν τις προτεραιότητες δουλεύοντας τρεις -τέσσερεις μήνες. Σχετικά με τη διαχείριση κρίσεων, θα μας βοηθήσουν να συγκεντρώσουμε όλη την τεχνογνωσία που διαθέτουμε. Επίσης θα έχουμε οικονομική ανάπτυξη της πόλης. Όταν παρακολουθήσαμε σεμινάρια για διαχείριση κρίσεων, ‘’μας έπεσαν τα σαγόνια’’ (είπε χαρακτηριστικά.
Θα οργανώσουν καλύτερα την εσωτερική λειτουργία του Δήμου, θα διαχειριστούν δημοτικά ακίνητα, θα αναπτύξουν το παράκτιο μέτωπο από την Α’ προβλήτα μέχρι τον Κελλάριο κόλπο. Θα καθοδηγήσουν το Δήμο να διεκδικήσει χώρους στην παραλία. Σχετικά με τις συγκοινωνίες, σε παλαιότερη συζήτηση με την Π.Τ. συμμετείχε και η κ. Καλφακάκου, η οποία θέλει να ενώσει κάτω από ένα σχήμα αστική και θαλάσσια συγκοινωνία, τραμ, μετρό. Ποτέ δε συζητήσαμε χρηματοδότηση με την Τράπεζα. Ο Δήμος την καλεί  για να βοηθήσει στην αυτοχρηματοδότησή του. Ήδη συνεργαζόμαστε με άλλα δύο funds του Ροκφέλερ. Ακόμη και η ΕΥΑΘ και το ΑΠΘ συνεργάστηκαν με την Π.Τ. Στο κάτω- κάτω ανήκουμε στο Δίκτυο Ανθεκτικών Πόλεων του Ροκφέλερ. Κι άλλες 7 πόλεις του Δικτύου υπέγραψαν μνημόνια συνεργασίας με την Τράπεζα που αποτελεί συνεργάτη του Δικτύου’’.

Τελικά, μετά την τοποθέτηση της κ. Λιάκου, το μνημόνιο πήρε αναβολή. Καταψήφισαν τρία μέλη της ‘’Πρωτοβουλίας’’ (της παράταξης Μπουτάρη), και μπροστά στη γενική κατακραυγή το απέσυρε. Θα επανέλθει με καλύτερη μετάφραση του κειμένου.
Δηλαδή, ο κίνδυνος να έχουμε οι Θεσσαλονικείς κι ένα δικό μας  τοπικό μνημόνιο επικρέμαται  ως απειλή πάνω μας…

Άλλα θέματα που απασχόλησαν το συμβούλιο  ήταν η ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων στον πεζόδρομο της Αγίας Σοφίας  και η ξαφνική κόντρα του κ. Μπουτάρη με τον Μητροπολίτη Ανθιμο για το ‘’εγκαίνο’’, δηλ. κάποια ιερά λείψανα  του Αγίου Γεωργίου που τοποθέτησε ο Μητροπολίτης για προσκύνημα στη Ροτόντα, καταπατώντας τη συμφωνία με το δήμαρχο να γίνεται εκκλησιαστική χρήση του μνημείου μόνο 12 φορές το χρόνο.

            Στο  θέμα της ανάπτυξης τραπεζοκαθισμάτων στον πεζόδρομο της Αγίας Σοφίας και σε δύο κάθετους δρόμους, Αγίας Ειρήνης και Γ. Σταύρου, ψήφισαν λευκό πέντε μέλη της παράταξης Μπουτάρη. Είναι οι Ανδρέας Κουράκης, Παναγιώτης Αβραμόπουλος, Παπαναστασίου Θανάσης, Κ. Ζέρβας και  Γιώργος Αρβανίτης. Την επόμενη ημέρα ο Μπουτάρης τους ζήτησε να παραιτηθούν λόγω συστηματικής αντιπολίτευσης. Εκτός του Κ. Ζέρβα, οι άλλοι τέσσερεις του έστειλαν επιστολή στην οποία ζητούν να επαναληφθεί η συζήτηση για το συγκεκριμένο θέμα, αφού γίνει καλύτερη προεργασία που θα λαμβάνει υπόψη της την ανάδειξη του μνημειακού χαρακτήρα της περιοχής. Παραδέχονται πως απέτυχαν να δώσουν αρκετό χώρο στους πεζούς, όπως ήταν η προεκλογική εξαγγελία της παράταξης.
Με άλλα λόγια, ούτε η ίδια η παράταξή του δεν ακολουθεί πλέον το δήμαρχο στις αποφάσεις του. Λειτουργεί με προχειρότητα και χωρίς σωστό σχεδιασμό, με αποτέλεσμα η κατάσταση με τα τραπεζοκαθίσματα να είναι εκτός ελέγχου.

            Επίσης, ο Αντιδήμαρχος Εκπαίδευσης και Αθλητισμού Γιώργος Δημαρέλος ανακοίνωσε στο σώμα πως το 67% του ΟΛΘ παραχωρήθηκε στο σχήμα της DIEP-GmbH των Γερμανών, της Terminal Links SAS των Γάλλων και της Belterra Investments Ltd του Ιβάν Σαββίδη έναντι 231,926 εκατ. ευρώ. Στο σύνδεσμο αυτό θα βρείτε την απάντηση των εργαζομένων του ΟΛΘ.

Ένα πράγμα γίνεται κατανοητό. Όσο οι κάτοικοι της πόλης αφήνουν τους κυβερνήτες της να ενεργούν εν αγνοία τους, θα βρεθούν μπροστά σε εφιαλτικές συνθήκες ζωής και θα αναγκαστούν να αγωνιστούν εκ των υστέρων.
 
Αρθρογράφος: Αννα Σεμερτζίδου - Μπαλούμη, μέλος συντονιστικού ΕΠΑΜ Τ.Ο. Θεσ/νίκης, υπεύθυνη για την παρακολούθηση των πεπραγμένων του δήμου Θεσσαλονίκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου