Πέμπτη 6 Απριλίου 2017

ΔΕΗ, Ο μεγάλος "ασθενής". Ανακοίνωση του ΕΠΑΜ Τ.Ο. Εορδαίας



Ε.ΠΑ.Μ.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

ΤΟΠΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΕΟΡΔΑΙΑΣ

 

ΔΕΗ: Ο ΜΕΓΑΛΟΣ "ΑΣΘΕΝΗΣ"

Η ηλεκτροδότηση της χώρας από ιδιώτες
Μέχρι το 1950 στην Ελλάδα δραστηριοποιούνταν περίπου 400 εταιρίες ηλεκτρικής ενέργειας. Μια από τις σημαντικότερες ήταν η αμερικανική Thomson-Houston που σε συνεργασία με την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος ιδρύσαν την Ελληνική Ηλεκτρική Εταιρεία. Η πρώτη ύλη που χρησιμοποιούσαν ήταν πετρέλαιο και λιγνίτης που φυσικά εισαγόταν από το εξωτερικό. Ο κατακερματισμός που υπήρχε στους παρόχους ενέργειας, σε συνδυασμό με την εισαγωγή πρώτων υλών εκτίνασσε την τιμή της ενέργειας σε πολλαπλάσια επίπεδα, συγκριτικά με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις ήταν αγαθό πολυτελείας που λειτουργούσε με μειωμένο ωράριο και αυτό με διακοπές ηλεκτροδότησης.

Η ΔΕΗ ως δημόσιος φορέας (αναγκαιότητα, οφέλη)
Για να επεκταθεί το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας σε κάθε περιοχή της Ελλάδας και να αναπτυχτεί υγιής βιομηχανία χρειάστηκε να εθνικοποιηθούν το δίκτυο και οι πάροχοι σε έναν οργανισμό δημοσίου συμφέροντος, την ΔΕΗ. Αυτό όμως προϋπέθετε την αξιοποίηση των εγχώριων πλουτοπαραγωγικών πόρων ώστε να απεξαρτηθεί η ΔΕΗ από ξένα συμφέροντα. Επίσης, η ύπαρξη ενιαίου φορέα εξυπηρετούσε, ώστε να επιμεριστεί το κόστος μεταξύ ζημιογόνων και κερδοφόρων περιοχών προς όφελος του ελληνικού λαού. Έτσι με την ίδρυση της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού, το 1950, το ηλεκτρικό ρεύμα, με την πάροδο του χρόνου, έφτασε σε κάθε ακριτικό νησί και σε κάθε δυσπρόσιτο χωριό της Ελλάδος[1].

Το σχέδιο για πισωγύρισμα
Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια αντίστροφη πορεία στην λειτουργία της ΔΕΗ.
Σκοπός είναι η πάση θυσία ιδιωτικοποίηση…., ΣΑΜΠΟΤΑΡΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΜΕ ΚΑΘΕ ΤΡΟΠΟ, ώστε να φανεί σαν αναγκαιότητα στα μάτια του Ελληνικού Λαού[2].
·         Αρχή ήταν το 1999, με το νόμο 2773 για απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και την ίδρυση της ΡΑΕ (Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας) με σκοπό να εποπτεύει την εγχώρια αγορά ενέργειας και επίτευξη την απελευθέρωση της αγοράς[3].
·         Από το 2001, η ΔΕΗ έχει εισαχθεί στο αμαρτωλό χρηματιστήριο Αθηνών και Λονδίνου[4]. Το 2003 με κοινοτική οδηγία απαιτείται η επίσπευση της απελευθέρωσης ηλεκτρικής ενέργειας[5].
·         Το 2011, η ΔΕΗ κατ’ επιταγή της Ευρωπαϊκής Ένωσης σπάει σε τρία τμήματα, τη ΔΕΗ, τον ΑΔΜΗΕ(Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας) και το ΔΕΔΔΗΕ(Διαχειριστής του Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας). Τα χρόνια των μνημονίων, η κατάσταση οξύνθηκε και οι απαιτήσεις των δανειστών γίνονται όλο και ποιο επιτακτικές για πώληση της ΔΕΗ, του ΑΔΜΗΕ και του ΔΕΔΔΗΕ μέσω του ταμείου αποκρατικοποιήσεων.
·         Παράλληλα με την διαδικασία ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ, παρατηρείται, η παραχώρηση πάγιων δραστηριοτήτων  της ΔΕΗ σε εργολάβους & ιδιώτες προμηθευτές, παρόλο που η επιχείρηση έχει τον εξοπλισμό αλλά και το εξειδικευμένο προσωπικό για να λειτουργεί αυτόνομα. Αυτό προκάλεσε αύξηση του κόστους εργασιών της εταιρίας, διαφθορά, παράνομες συναλλαγές, και συνθήκες απόλυτης εξαθλίωσης και εκμετάλλευσης των εργαζομένων.
·         Τελευταία μνημονιακή δέσμευση της επιχείρησης είναι, να απολέσει σταδιακά το 50% των πελατών μέχρι το 2020 και να περάσουν σε ιδιώτες παρόχους (Μεταπράτες). Αυτό σημαίνει ότι η ΔΕΗ θα χάσει 2,5-3 δις ευρώ έσοδα, όταν το κόστος συντήρησης της εταιρίας είναι 5-5,5 δις. Μέσα στα κόστη της ΔΕΗ είναι και 1 δις επενδύσεις το χρόνο για αναβάθμιση του δικτύου, της διανομής και της μεταφοράς. Τα οποία στην ουσία γίνονται προίκα για τις πολυεθνικές που θα αγοράσουν τις εγκαταστάσεις και την υποδομή της ΔΕΗ, λεφτά κατ ουσία των Ελλήνων πολιτών που πληρώνουν τα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος της ΔΕΗ.
·         Με την εφαρμογή τις διαδικασίας ΝΟΜΕ δηλαδή, δημοπράτησης ηλεκτρικού ρεύματος σε τρίτους προμηθευτές, η τιμή της δημοπρασίας έκλεισε στα 37,7 ευρώ η Mwh, κάτι που κοστίζει στη ΔΕΗ 46 ευρώ η Mwh. Επομένως την αναγκάζουν να πουλάει παραγόμενο προϊόν κάτω του κόστους !!!! (8 με 10 ευρώ την Mwh), πράγμα που οδηγεί την επιχείρηση στην απόλυτη καταστροφή.

Με αυτό το σχέδιο αυτό, θέλουν να οδηγήσουν, την τεχνηέντως χρεοκοπημένη ΔΕΗ (στο σύνολο των υποδομών της), στα νύχια των πιστωτών, με τραγικές συνέπειες για την κοινωνία (νοικοκυριά, επιχειρήσεις, δημόσια ταμεία, εθνική ασφάλεια).

Μέλος ΕΠΑΜ Εορδαίας
Βασιλειάδης Στέφανος

Πτολεμαΐδα, 28 Μαρτίου 2017
Τ.Ο. Εορδαίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου