Σάββατο 29 Απριλίου 2017

«Πως η Ισλανδία δεν έγινε Ελλάδα» από την Τ.Ο. του Ε.ΠΑ.Μ. Ανατολικής Θεσσαλονίκης



Την Κυριακή 23/4/17, η Τ.Ο. Ανατολικής Θεσσαλονίκης του ΕΠΑΜ πραγματοποίησε την ανοιχτή εκδήλωση – συζήτηση με θέμα «Πως η Ισλανδία δεν έγινε Ελλάδα» με εισηγητή τον Γιώργο Χατζηπαρασκευά και σχολιαστή τον Αντώνη Σαπουντζή μέλη της Τ.Ο Ανατ. Θεσσαλονίκης, με παράλληλη παρουσίαση οπτικοακουστικού υλικού.

Έγινε λόγος για το πρόσφατο χρονικό της τρομακτικής ύφεσης της οικονομίας του Ισλανδικού κράτους, λόγο της χρηματιστηριακής κρίσης του 2008 και της προσπάθειας για να γίνει μεταβίβαση του ιδιωτικού χρέους των τραπεζών στους πολίτες από το τότε ισλανδικό διεφθαρμένο και ξεπουλημένο πολιτικό προσωπικό. Το αποτέλεσμα ήταν η κατάρρευση των 3 συστημικών τραπεζών της Ισλανδίας.
Το πώς κατάφεραν οι πολίτες με πρωτοφανείς για τη χώρα μαζικές κινητοποιήσεις, να
οδηγήσουν τον Πρόεδρο της Ισλανδικής δημοκρατίας στο να καταψηφίσει τα «μνημόνια των Ευρωπαίων και του IMF» ανακηρύσσοντας δύο διαδοχικά δημοψηφίσματα για την αποδοχή ή μη αποδοχή των «σχεδίων διάσωσης» της χώρας, είναι κάτι παραπάνω από άξιο λόγου.

Αναδείχτηκε το πώς όλα αυτά τελικά, διαδραματίσανε καταλυτικό ρόλο στο να λάβουν την τύχη της χώρας στα χέρια τους οι Ισλανδοί πολίτες, με αναθεώρηση του συντάγματος από τον ίδιο τον λαό, που οδήγησε σε χρεωκοπία τις 3 συστημικές τράπεζες της Ισλανδίας, προωθώντας την ίδια στιγμή εκδίκαση τραπεζικών και πολιτικών προσώπων για ποινικές ευθύνες, όπως ο πρώην πρωθυπουργός Χαάρντε.

Στο δεύτερο κομμάτι της παρουσίασης (που ήταν και το κύριο ζητούμενο) μέσω του σχολιασμού πάνω σε όσα ειπώθηκαν, έγινε επιτυχώς σύνδεση του προβλήματος της Ισλανδίας με αυτό της Ελλάδας και λόγος της κοινής πηγής αυτού (παγκοσμιοποίηση-ανοιχτή οικονομία).
Τέλος, έγινε λόγος περί του πώς αυτή η απειλή έγινε ο καταλύτης έτσι ώστε ο Ισλανδικός λαός να αποβάλει από την συνείδηση του,  «τυποποιημένες» ιδεολογίες και οικονομικά συστήματα (δεξιά και αριστερά), αναδεικνύοντας πρωτογενώς ως λύση κάτι νέο που ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες της Ισλανδίας σαν ένα «κουστούμι κομμένο και ραμμένο στα μέτρα της».

Ακολούθησαν ερωτoαπαντήσεις και διάλογος εξαιρετικού επιπέδου για θέματα κοινωνικά, οικονομικά και πολιτικής φιλοσοφίας με το ακροατήριο.

Γενικό συμπέρασμα ήταν, πως όταν οι πολίτες αποφασίσουν και δράσουν για έναν σκοπό ενωτικά και μαζικά, μπορούν να πετύχουν χαρακτηριστικές ανατροπές που γράφουν την ιστορία της πατρίδας τους με θετικό πρόσημο.

Η εκδήλωση ήταν ενταγμένη στο πλαίσιο του κύκλου επιμόρφωσης από την Τ.Ο του  Ε.ΠΑ.Μ Ανατολικής Θεσσαλονίκης και πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του Ε.ΠΑ.Μ Θεσσαλονίκης (Ναυμαχίας Έλλης 4, Λαδάδικα, 5ος όροφος).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου