Πέμπτη 20 Απριλίου 2017

Συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου: 10/04/2017


Η Συνεδρίαση στις 10 Απριλίου 2017

Η έκτη τακτική συνεδρίαση του Δ.Σ. Δήμου Θεσσαλονίκης περιελάμβανε 61 θέματα ημερήσιας διάταξης. Προηγήθηκαν τα θέματα εκτός ημερήσιας διάταξης, ακολούθησαν οι ανακοινώσεις του δημάρχου και των επικεφαλής των παρατάξεων και στο τρίτο μέρος της συνεδρίασης συζητήθηκαν τα 61 θέματα. Η προηγούμενη προεδρία του Π. Αβραμόπουλου είχε τις ανακοινώσεις στο τέλος, μετά την ψήφιση των θεμάτων ημερήσιας διάταξης.

Θέματα εκτός ημερησίας διάταξης:

1. Η πρόεδρος της επιτροπής γονέων και κηδεμόνων των μαθητών του 12ου σχολείου, του λυόμενου της παραλίας, μπροστά από το Μέγαρο Μουσικής Θεσ/νίκης, παρουσίασε το καθολικό αίτημα γονέων, παιδιών και δασκάλων να μην κλείσει ο Δήμος το σχολείο. Τα παιδιά μαζί με τους δασκάλους τους αποτελούν μια δεμένη και αποτελεσματική ομάδα και αυτό δεν πρέπει να το χαλάσει κανείς, για λόγους που στην πραγματικότητα δεν ευσταθούν, όπως ανέφερε η κ. Καμπουράκη. Ο Δήμος υποστηρίζει πως το σχολείο αντιμετωπίζει δομικά προβλήματα και πρέπει να εγκαταλειφθεί από τους μαθητές του. Τα 120 παιδιά θα αναγκαστούν να διασκορπιστούν σε όμορα σχολεία και να χάσουν τους φίλους και τους δασκάλους τους. Επειδή το κτίριο του σχολείου δεν είναι επικίνδυνο, δεν καταλαβαίνουν γιατί τους κυνηγάει ο Δήμος από το 2015.

Το κτίριο αυτό υπάρχει από το 1979. Οι υπηρεσίες του Δήμου αποφαίνονται πως τα λυόμενα κτίρια είναι ακατάλληλα, ενώ έρχεται η πολεοδομία και οι ιδιώτες μηχανικοί που ορίζουν οι γονείς για αυτοψία και επιβεβαιώνουν πως το σχολείο είναι κατάλληλο. Το θέμα είναι πως το οικόπεδο δεν έχει άδεια για σχολείο, αλλά είναι χαρακτηρισμένος χώρος πρασίνου.
Όπως πολλοί δημοτικοί σύμβουλοι παρατήρησαν, τα λυόμενα βρίσκονται μπροστά από το κτίριο του Μεγάρου Μουσικής Θεσ/νίκης και δημιουργούν μια αυθόρμητη σύγκριση μεταξύ της πλουσιοπάροχης χλιδής του πανύψηλου Μεγάρου και της φτωχικής εικόνας ενός προκατασκευασμένου ισόγειου σχολείου.
Η ουσία είναι πως οι γονείς θεωρούν άδικη και ακατανόητη την απόφαση του Δήμου να βάλει λουκέτο στο σχολείο, χωρίς να υπάρχει προφανής λόγος.
Το θέμα έκλεισε μετά τη σύσταση τριμερούς επιτροπής από τους Θανάση Παππά, Γιώργο Δημαρέλο και Σωκράτη Δημητριάδη. Εθελοντικά προστέθηκε και η Ρία Καλφακάκου. Αμέτρητες επιτροπές έχουν συσταθεί για το ίδιο θέμα μέχρι τώρα (βλ. σχετικό ρεπορτάζ).

2. Ένα δεύτερο θέμα εκτός ημερησίας ήταν η εμφάνιση στο βήμα του Δ.Σ. της κ. Τατάγια Μαρίας, γενικής διευθύντριας διαφάνειας και εξυπηρέτησης δημοτών, η οποία ανέλαβε να απαντήσει σε ερωτήσεις των δημοτικών συμβούλων σχετικά με τον νέο νόμο 4412/2016 περί δημοσίων συμβάσεων. Πρόκειται για νομοσχέδιο γίγαντα, 300 σελίδων και 349 άρθρων. Σύμφωνα με στελέχη της Αυτοδιοίκησης, πρόκειται για κυκεώνα νέων όρων και προϋποθέσεων για τους δημόσιους διαγωνισμούς.  Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, κ. Πατούλης, πρότεινε να ανασταλεί η εφαρμογή του νόμου μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2017, ώστε να τεθεί σε ισχύ αφού πρώτα αποσαφηνιστούν όροι και γίνει η κατάλληλη εκπαίδευση στους αρμόδιους επί των συμβάσεων.
Οι δημοτικοί σύμβουλοι δεν ρώτησαν σχεδόν τίποτε. Προτίμησαν να πιουν καφέ έξω από την αίθουσα. Ο Ανδρέας Κουράκης τόνισε τον κίνδυνο οι επιτροπές για τους διαγωνισμούς να αριθμούν 200-250 κατά έτος. Θα υπάρξει φόρτος εργασίας του προσωπικού και κίνδυνος συνύπαρξης ελέγχοντος και ελεγχόμενου στις ίδιες επιτροπές. Για καλύτερη ενημέρωσηπαραθέτω έναν σύνδεσμο της ΠΕΔΚΜ όπου φαίνεται ξεκάθαρα η δυσαρέσκεια των δημάρχων για τις ασάφειες, τις ανακολουθίες και την πληθώρα νέων όρων που περιλαμβάνει το νομοσχέδιο.

Ανακοινώσεις:

Δήμαρχος Γ. Μπουτάρης:
1. Το πρώτο θέμα στο οποίο αναφέρθηκε ο δήμαρχος ήταν η απόφασή του να δώσει άδεια σε ιδιώτες να στήσουν τραπεζοκαθίσματα στη Νέα Παραλία. Το ΤΑΙΠΕΔ απαιτεί –όπως ισχυρίστηκε- κάποιο οικονομικό μερίδιο μετά την παραχώρηση της παραλίας στον κεντρικό δήμο. Θεωρεί πως η φασαρία που έκανε το σωματείο «Φίλοι της Νέας παραλίας», απλοί πολίτες και άλλες δημοτικές παρατάξεις, ήταν υπερβολική. Δεν πειράζει λέει αν εκμεταλλευτούμε ένα τμήμα 500 τ.μ. μιας τεράστιας έκτασης. Τον απασχόλησε και το τι θα κάνουν με τον επικίνδυνο ποδηλατόδρομο και με τις τουαλέτες της παραλίας, οι οποίες θα υπάρχουν στα πέντε γυάλινα περίπτερα που θα γίνουν καφετέριες. Θα μπορούν να τις χρησιμοποιούν όλοι όσοι περπατούν ή μόνο όσοι κάθονται στα μαγαζιά; Υπάρχουν δύο υποδομές για τουαλέτες στην παραλία. Οι «Φίλοι της Νέας Παραλίας» θα φυτέψουν 50 δέντρα και θα χρησιμοποιήσουν πρόσφυγες. Αυτό δεν είναι κακό. Κακό είναι που θα αναφερθούν ονομαστικά σ’ αυτούς.
Εκείνο που εμείς θέλουμε να προσθέσουμε, είναι πως αν γίνουν καφέ στην παραλία, θα υπολειτουργούν οι καφετέριες στις γύρω περιοχές. Θα συνωστίζεται πολύς κόσμος για ένα τραπεζάκι με θέα στη θάλασσα και αυτό θα οδηγήσει στη σταδιακή επέκταση των τραπεζιών στο χώρο, όπου τώρα οι περιπατητές κάνουν τη βόλτα τους. Θα ξηλωθεί ενδεχομένως και ο ποδηλατόδρομος (λόγω επικινδυνότητας;)
Τελικά, όλα για τον δήμαρχο είναι κέρδος για τους ιδιώτες. Κάποιος λιμπίστηκε εύκολη κερδοφορία, μετατρέποντας την πόλη σε απέραντη καφετέρια!

2. Το δεύτερο ζήτημα για το οποίο μίλησε ο δήμαρχος, ήταν το θέμα του Πανεπιστημίου Μακεδονίας (ΠΑΜΑΚ).
Ανεξάρτητα από όσα είπε ή μάλλον δεν είπε ο δήμαρχος, το γεγονός που προκάλεσε την αναταραχή ήταν η είσοδος 15 αναρχικών της «Φάμπρικα Υφανέτ» στο ΠΑΜΑΚ κατά τη διάρκεια εκδήλωσης υπέρ των προσφύγων. Η εκδήλωση οργανώθηκε από το ΠΑΜΑΚ, την έδρα της Unesco στο Πανεπιστήμιο και το ΚΘΒΕ, με τίτλο «Η τέχνη αποτυπώνει το μετανάστη». Οι αναρχικοί της Υφανέτ φώναζαν συνθήματα υπέρ των προσφύγων. Με το αιτιολογικό πως καταστρέφουν περιουσία του ιδρύματος, ο πρύτανης Αχιλλέας Ζαπράνης κάλεσε την επέμβαση των ΜΑΤ. Αυτό πυροδότησε την αντίδραση της νεολαίας του Σύριζα η οποία του ζήτησε να παραιτηθεί, γιατί είναι ο πιο αντιδημοκρατικός πρύτανης. Ακόμη και την επόμενη ημέρα ο χώρος φρουρούνταν από οπλισμένους αστυνομικούς, που έκαναν έλεγχο στους εισερχόμενους φοιτητές. Εδώ μπορείτε να διαβάσετεπερισσότερα σχετικά με τα γεγονότα.
Οι ενέργειες του κ. Ζαπράνη μας θυμίζουν τις αντίστοιχες του κ. Φορτσάκη. Οι αναταραχές, οι αυταρχισμοί και η καταστολή από τα ΜΑΤ δημιουργούν ατμόσφαιρα έντασης στα πανεπιστήμια και αυτό κάποια στιγμή μπορεί να πυροδοτήσει βίαιες συγκρούσεις, κατά τη γνώμη μας.
Ο δήμαρχος λοιπόν, ζήτησε να βγει από το Δ.Σ. ομόφωνο ψήφισμα υπεράσπισης του κ. Ζαπράνη και καταδίκης της βίας από όπου κι αν προέρχεται. Αυτό το γνωστό μότο «καταδίκης της βίας από όπου κι αν προέρχεται» δε μας βρίσκει σύμφωνους. Ξεφεύγει ακόμη και της κοινής λογικής. Δηλαδή, είναι εξίσου υπόλογος αυτός που αμύνεται με αυτόν που του επιτίθεται; Εξίσου ένοχος αυτός που υπεραμύνεται των δικαιωμάτων του με αυτόν που τα καταπατά;
Ο δήμαρχος ζήτησε να καταδικαστεί η ενέργεια των αναρχικών.

3. Το τρίτο θέμα στο οποίο έκανε αναφορά, ήταν το θέμα της ΔΕΘ, που θα περιέλθει στο Υπερταμείο Αποκρατικοποιήσεων. Κατά τον δήμαρχο το ταμείο δεν συστάθηκε καν, έχει μόνο διευθύνοντα σύμβουλο. Το γεγονός πως πρόεδρός του είναι ο Γάλλος Ζακ Λε Παπ, πρώην συνεργάτης της Κριστίν Λαγκάρντ, δεν το γνωρίζει; Τα ονόματα των μελών του Δ.Σ. του κατοχικού ταμείου γενικού ξεπουλήματος (δηλ. του Υπερταμείου Αποκρατικοποιήσεων), Διαμαντόπουλος, Αικατερινάρη, Γιουρέλης, τα αγνοεί; Καλή μέθοδος να υποτιμάς τα πράγματα, όταν δεν σε συμφέρει να ομολογήσεις την τραγική τους υπόσταση.
Σύμφωνα με τον δήμαρχο, η Έκθεση χρειάζεται στρατηγικό επενδυτή. Έχουν στον Δήμο το Master Plan. Το 60% θα γίνει –λέει– πάρκο (σ.σ.: σαν το Ελληνικό); Ζητάνε τον εκμοντερνισμό της ΔΕΘ.

4. Η τέταρτη ανακοίνωσή του αφορούσε στην επίσκεψη της Επιτρόπου Κορίνα Κρέτσου. Συμφωνεί και αυτή πως η Θεσσαλονίκη πρέπει να γίνει Μητροπολιτική πόλη (ορισμός ΟΟΣΑ). Δηλαδή να υπάρχει συνεργασία μεταξύ όμορων δήμων, κρατικών φορέων και κοινωνίας των πολιτών. Να χρηματοδοτείται ανεξάρτητα από το κράτος, να αναπτύσσει τη Βιώσιμη Ανάπτυξη. Στον σύνδεσμο που ακολουθεί, το σωματείο ΚΕΜΕΛ που συνεργάζεται με την προθερμοκοιτίδα καινοτόμων επιχειρήσεων OK! Thess, δίνει μια μικρή ιδέα σχετικά με τη λεγόμενη «βιώσιμη ανάπτυξη».

Ο δήμαρχος θα ταξιδέψει στις Βρυξέλλες, όπου θα προωθηθούν οι αντιλήψεις των μητροπολιτικών πόλεων, κάτι στο οποίο αντιδρά η κεντρική κυβέρνηση.

Καλαφάτης Σταύρος:
Στηρίζει με θέρμη την αποφυγή βίας στο ΠΑΜΑΚ. Σχετικά με τις μητροπολιτικές πόλεις, πληροφόρησε το Δ.Σ. πως βγήκε νομοσχέδιο «σκούπα» και συστάθηκε ενδιάμεση αρχή, για να δίνονται αυτόνομα κονδύλια του ΕΣΠΑ σε Μητροπολιτικές περιοχές.
Τα βήματα της κυβέρνησης, που καπηλεύεται έργα προηγουμένων χωρίς να κάνει αναφορά σ’ αυτούς, ακολουθεί και ο δήμαρχος. Η Νέα Παραλία είναι έργο του προκατόχου του. Ο ίδιος δεν αγκάλιασε ποτέ το έργο, το οποίο κόστισε 22 εκατ. ευρώ και χρηματοδοτήθηκε από την Ε.Ε. Για τραπεζοκαθίσματα στην παραλία, πρότεινε να αξιοποιηθούν το Κριστάλ, το Ιντέρνι κ.ά., που έχουν ήδη έτοιμες υποδομές. Όσο για το ΕΣΠΑ, είπε πως χρειάζεται γνώση του αντικειμένου.

Καλφακάκου Ρία:
Για την παραλία πρότεινε να παραμείνει δημόσιος χώρος, χωρίς επιχειρηματικές παρεμβάσεις. Η πόλη χρειάζεται καινούρια σχολεία, πράσινες σχολικές αυλές, πράσινα σημεία για ανακύκλωση. Αντί για κεραίες στις ταράτσες, να κάνουμε πράσινες ταράτσες. Ακόμη και το Maison Crystal, το Interni, το Macedonia Pallas δε θα έπρεπε να υπάρχουν.
Το ΠΑΜΑΚ έγινε επιχειρηματικό πανεπιστήμιο. Ο πρύτανης είναι ο πιο αντιδραστικός πρύτανης σε όλη την επικράτεια τα τελευταία 30 χρόνια. Έφερε απέναντί του όλες τις φοιτητικές παρατάξεις, εκτός της ΔΑΠ. Δεν υπογράφει κανένα ψήφισμα συμπαράστασης. Να δώσει συγκεκριμένα στοιχεία για τις ζημιές που έκαναν οι αναρχικοί.
Σχετικά με το χαρακτηρισμό του ΠΑΜΑΚ ως επιχειρηματικό, συμφωνούμε με την κ. Καλφακάκου και παίρνουμε την ευκαιρία να ενημερώσουμε για κάποια πράγματα:
Στο ΠΑΜΑΚ έχει την έδρα του παράρτημα της παγκόσμιας ΜΚΟ TEDxAcademy, η οποία εξασφαλίζει διαφόρους ομιλητές, επιστήμονες και πολιτικούς (μεταξύ των οποίων τον Μπιλ Κλίντον, τον Έντυ Ράμα, μέλος του Open Society Foundation καιπρωθυπουργός της Αλβανίας) και καλεί φοιτητές και μαθητές, έναντι εισιτηρίου, να τους παρακολουθήσουν. Οι ομιλίες και τα εργαστήρια γίνονται, κυρίως, στο Νoesis, ΑΖΚ. Τα θέματα που συζητιούνται εστιάζουν στη νέα εποχή της τεχνολογίας, των αυτοματισμών, της εικονικής πραγματικότητας, της τεχνητής νοημοσύνης. Τα workshops στελεχώνονται από εθελοντές.
Άλλη φροντίδα του ΠΑΜΑΚ είναι να προωθεί το νέο ψηφιακό μοντέλο της «βιώσιμης ανάπτυξης» και παρακινεί τους φοιτητές, σπουδαστές και μαθητές να ασχολούνται με την τεχνητή νοημοσύνη (ρομποτική). Συνεργάζεται με την κοινότητα Google Developers Θεσ/νίκης και έχει ιδρύσει Ακαδημία Ρομποτικής, η οποία οργανώνει συνέδρια με θέματα όπως το «Internet of Things» (IOT), σε συνδυασμό με το «Android Things» και παρέχει πτυχία. Το «Ίντερνετ των Πραγμάτων» περιλαμβάνει τις έξυπνες συσκευές, την περιρρέουσα νοημοσύνη, που θα επηρεάσει την καθημερινότητα των ανθρώπων (των πλουσίων) του εγγύς μέλλοντος. Όλα όσα τους περιβάλλουν θα λειτουργούν «έξυπνα», αφού θα είναι εφοδιασμένα με τεχνητή νοημοσύνη και θα ελέγχουν τα πάντα σε ένα οικιακό ή εργασιακό περιβάλλον.
Από 19 - 23 Απριλίου στο ΠΑΜΑΚ θα διεξαχθεί διεθνές συνέδριο προσομοίωσης της λειτουργίας των οργάνων του ΟΗΕ, της Unesco, του Συμβουλίου της Ευρώπης και άλλων διεθνών οργανισμών. Θα συναντηθούν 450 φοιτητές από 110 χώρες μέλη του ΟΗΕ. Το συνέδριο διοργανώνεται εδώ και 16 χρόνια με την υποστήριξη του Κέντρου Πληροφόρησης του ΟΗΕ για την Ευρώπη. Αποκαλείται ThessISMUN. Η ιστοσελίδα παρουσιάζεται μόνο στα αγγλικά, δείχνοντας έτσι πόσο «σέβεται" το ελληνικό κοινό.
Το φετινό συνέδριο είναι αφιερωμένο στον Θρασύβουλο Σταματόπουλο, πρέσβη επί τιμή με εκπροσώπηση πολλών χρόνων της Ελλάδας σε διεθνείς οργανισμούς. Ειδικά για φέτος το ThessISMUN συμμετέχει στην εκστρατεία προώθησης των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ. Οι στόχοι της νέας «ανάπτυξης» άρχισαν να γίνονται πιο σαφείς στη φτωχή Ελλάδα. Η μηδενική φτώχεια μεταφράζεται ως Κοινωνικό Βοήθημα Αλληλεγγύης, η αξιοπρεπής εργασία και οικονομική ανάπτυξη για όλους, ως μερική και εκ περιτροπής απασχόληση. Μοιράζεται η δουλειά σε όλους, χωρίς αποκλεισμούς. Λίγες ώρες ο ένας, λίγες ο άλλος. Ο στόχος για λιγότερες ανισότητες σχεδόν έχει επιτευχθεί. Όλοι φτωχοποιούνται και δεν υπάρχει ανισότητα πλέον.

Κατόπιν, τοποθετήθηκαν στα επίκαιρα θέματα και οι υπόλοιποι εκπρόσωποι των παρατάξεων.

Γιάννης Δελής:
Να βγει ψήφισμα συμπαράστασης στα θύματα της διπλής επίθεσης στην Αίγυπτο. Η πληρωμή των συμβασιούχων του Δήμου είναι ένα θέμα που δεν τελείωσε ακόμη. Εκκρεμούν πολλά. Απλά πήραν από 1.000 ευρώ έναντι, έκαστος. Είναι απλήρωτοι 4 μήνες. Τα τραπεζοκαθίσματα θα εξελιχθούν. Το σχέδιο ανάπτυξης της πόλης, που ονομάζεται «Θεσσαλονίκη 2030», εκπόνησε η Μητροπολιτική Αναπτυξιακή Α.Ε. (Ανθεκτικές Πόλεις, Ίδρυμα Ροκφέλερ) με τη συνεργασία της Παγκόσμιας Τράπεζας. Γι’ αυτό ο κόσμος να είναι σε επαγρύπνηση.

Κ. Σεβρής:
Δεν είναι σύμφωνος με την οικονομική εκμετάλλευση της παραλίας. Τα περίπτερα θα μπορούσαν να γίνουν πολιτιστικά εργαστήρια και εκθεσιακοί χώροι. Δίνονται 488.000 ευρώ για τη συντήρηση των σιντριβανιών του Δήμου, που είναι μεγάλο ποσό. Μπορούμε να κάνουμε δικά μας συνεργεία καθαρισμού. Όσο για τον ποδηλατόδρομο, ενοχλεί το Μακεδονία Παλλάς.

Από τους δημοτικούς συμβούλους, ο Σίμος Μπενσασσών αναφέρθηκε στη δουλειά που έκανε με την προ-θερμοκοιτίδα Startups επιχειρήσεων OK!Thess. Οι επιχειρήσεις αυτές λέγονται και νεοφυείς ή καινοτόμες. Ασχολούνται με ψηφιακές εφαρμογές και καινοτόμες ιδέες. Μέχρι στιγμής φιλοξενούν 10 ομάδες. Πραγματοποίησαν τέσσερα σεμινάρια γενικής χρήσης και ένα εξειδικευμένης δράσης.
Φτασμένοι επιχειρηματίες διδάσκουν και κατευθύνουν ομάδες που τώρα εκκολάπτονται. Από τις 7-9 Απριλίου θα γίνει συνέδριο, όπου θα συζητηθεί η αξιοποίηση καινοτόμων επιχειρηματικών ιδεών, από το ΑΠΘ, την Εθνική και το OK!Thess.

Άλλα θέματα που συζητήθηκαν, ήταν η πρόταση Μπουτάρη να μπουν δίδακτρα 400 ευρώ στα πανεπιστήμια. Ο δήμαρχος επανέρχεται στην πρόταση αυτή. Πριν έναν περίπου χρόνο είχε προτείνει δίδακτρα 500 ευρώ ανά έτος. Στο σημείο αυτό κάποιος από το Δ.Σ. τον αποκάλεσε λαγό της κυβέρνησης.
Τελικά ψήφισμα για τον πρύτανη Ζαπράνη βγήκε, παρόλο που δεν ήταν ομόφωνο.
Κάποιος ρώτησε τη νέα αντιδήμαρχο οικονομικών, κ. Αγγελίδου, για την κατάσχεση που έγινε σε τραπεζικό λογαριασμό του Δήμου, επειδή χρωστούσε σε προμηθευτή του. Όρισαν υπεύθυνη δικηγόρο να αμφισβητήσει την υπόθεση προς όφελος του Δήμου. Η Νομική Υπηρεσία του Δήμου δεν μπορούσε να το κάνει αυτό! (σ.σ.: Να το πιστέψουμε άραγε;)

Ακολούθησε η ψήφιση των 61 θεμάτων της ημερήσιας διάταξης.
1.    Το θέμα στο οποίο αντέδρασαν πολλοί ήταν η έγκριση συμφώνου συνεργασίας ανάμεσα στο Δήμο Θεσ/νίκης και τη ΜΚΟ GWP-MED, η οποία έχει χορηγό την Coca Cola Foundation. Εξέφρασαν τις αντιρρήσεις τους για τη στενή συνεργασία με την Κόκα Κόλα 3Ε. Η διεθνής ΜΚΟ Global Water Partnership-Mediterranean (GWP-MED) θα συνεργαστεί με το Δήμο για το πρόγραμμα «Συλλογή Όμβριων Υδάτων». Για τιςδράσεις της ΜΚΟ στην Ελλάδα μπορείτε να ρίξετε μια ματιά εδώ.

Αναλυτικά, η συνεργασία έχει ως αντικείμενο την εκπόνηση τεχνικής μελέτης για την εγκατάσταση υπόγειας δεξαμενής συλλογής βρόχινου νερού σε θέση υφιστάμενου παρτεριού και τη δημιουργία κάθετου κήπου στην πρόσοψη δημοτικού κτιρίου, ο οποίος θα αρδεύεται με το βρόχινο νερό που θα έχει συλλεχθεί. Η προτεινόμενη κατασκευή κάθετου κήπου θα γίνει στο κτίριο της Δ/νσης Αστικού Περιβάλλοντος, στην οδό Κλεάνθους. Το συμφωνητικό έχει ισχύ δύο χρόνια.
Στην Ελλάδα, την ώρα που μηχανικοί και αρχιτέκτονες μεταναστεύουν σε άλλες χώρες, ο Δήμος καλεί ξένη ΜΚΟ, με χορηγό την Κόκα Κόλα, για να εκπονήσει μελέτη! Δεν αποκλείεται να είναι ένα από τα ανταλλάγματα της χορηγίας της Κόκα Κόλα για τον Χριστουγεννιάτικο στολισμό της πόλης.

2.    Ένα ακόμη θέμα που αξίζει να αναφέρουμε είναι η σύναψη προγραμματικής σύμβασης μεταξύ Δήμου και Ειδικού λογαριασμού Κονδυλίων και Έρευνας (ΕΛΚΕ) του ΑΠΘ για την εκπόνηση μελέτης για την επαναχάραξη των ορίων των δημοτικών ενοτήτων Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με τον δημοτικό σύμβουλο Δημήτρη Κούβελα, η μελέτη θα κοστίσει περί τις 19.800 χιλιάδες ευρώ, εκ των οποίων τα 9.000 θα ξοδευτούν σε μετακινήσεις για τη μελέτη των δημοτικών διαμερισμάτων. Παρακαλεί τον Ν. Φωτίου και τη Γ. Ρανέλλα, τους αρμόδιους, να τους δώσουν τα ονόματα των αμειβομένων.
Οι στόχοι του Δήμου μέσω αυτής της μελέτης είναι η βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών, η ενδοδημοτική αποκέντρωση, η εμπλοκή των πολιτών μέσα από την ενεργοποίηση θεσμών συμμετοχικού χαρακτήρα, όπως η επιτροπή διαβούλευσης και οι λαϊκές συνελεύσεις σε θέματα κοινωνίας των πολιτών.

Το γεγονός είναι πως ήδη η περίφημη «κοινωνία των πολιτών» έχει κάνει αισθητή την παρουσία της στη Θεσσαλονίκη. Δημιουργούν μη κερδοσκοπικά σωματεία και γίνονται φρουροί του δημόσιου χώρου, «υιοθετώντας τη γειτονιά τους», όπως λέει και το σύνθημα του Δήμου: «Αγαπώ την πόλη μου, υιοθετώ τη γειτονιά μου». Στέλνουν καταγγελίες στο Δήμο μέσω της ειδικής εφαρμογής «Βελτιώνω την πόλη μου» για τα κακώς κείμενα, για να βάλει κολονάκια στους πεζοδρόμους και στα πεζοδρόμια, για παράνομα παρκαρισμένα αυτοκίνητα, για παράνομα τραπεζοκαθίσματα, υποδεικνύουν θέσεις για δενδροφύτευση, απομακρύνουν κατασκευές που βρίσκονται κοντά σε μνημεία, όπως παλιές εκκλησίες, και τους χαλάνε τη θέα.
Ένα πρόβλημα είναι πως δημιουργήθηκαν πολλές τέτοιες ομάδες. «Φίλοι Νέας Παραλίας», «ΘΕΣΕΠΙΚΕΝΤΡΩ», «Γειτονιά Σβώλου», «Φίλοι μνημείου της Ροτόντας» και άλλες. Παίρνουν νομική μορφή, ΑΦΜ και γνωμοδοτούν για το ένα και για το άλλο. Διαφαίνεται ο κίνδυνος να δημιουργηθεί η «φούσκα» των σωματείων της Κοινωνίας των Πολιτών. Επίσης, διαφαίνεται ο κίνδυνος τα σωματεία αυτά να μετεξελιχθούν σε κάτι πιο αυταρχικό, εάν η γνωμοδότησή τους στο Δήμο έχει δεσμευτικό χαρακτήρα, όπως διαβάσαμε πρόσφατασε πόρισμα επιτροπής για τις αλλαγές στον «Καλλικράτη».

Η παρακολούθηση του δημόσιου χώρου περνάει στα χέρια των οργανωμένων σε συλλογικότητες πολιτών σε μια εποχή, που η Ελλάδα έχει χάσει την Εθνική και Κυβερνητική της κυριαρχία και έλεγχο, σε μια εποχή στην οποία θριαμβεύει ο αποπροσανατολισμός και η απώλεια της κοινωνικής συνοχής. Νέες πραγματικότητες με άγνωστες συνέπειες.

Ένα πράγμα γίνεται κατανοητό. Όσο οι κάτοικοι της πόλης αφήνουν τους κυβερνήτες της να ενεργούν εν αγνοία τους, θα βρεθούν μπροστά σε εφιαλτικές συνθήκες ζωής και θα αναγκαστούν να αγωνιστούν εκ των υστέρων.
 
Αρθρογράφος: Αννα Σεμερτζίδου - Μπαλούμη, μέλος συντον. ΕΠΑΜ Τ.Ο. Θεσ/νίκης, υπεύθυνη για την παρακολούθηση των πεπραγμένων δήμου Θεσσαλονίκης


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου