Δευτέρα 13 Μαρτίου 2017

"Επεξεργασμένα τρόφιμα: Τι δεν γνωρίζουμε σήμερα" από το ΕΠΑΜ στη Θεσσαλονίκη



Την Κυριακή 12/3, η Τ.Ο. Ανατολικής Θεσσαλονίκης του ΕΠΑΜ πραγματοποίησε ανοιχτή εκδήλωση – συζήτηση με θέμα «Επεξεργασμένα τρόφιμα από το εργαστήριο στο πιάτο μας. Όσα δεν γνωρίζουμε» με ομιλητή τον διαιτολόγο – διατροφολόγο και μέλος της ΤΟ Ανατ. Θεσσαλονίκης, Γιώργο Γιαγκίδη, και την παράλληλη παρουσίαση οπτικοακουστικού υλικού.

Έγινε λόγος για τη δυτικοποίηση της διατροφής μας στις τελευταίες δεκαετίες με παράλληλη απομάκρυνση από το μεσογειακό πρότυπο, και αναλύθηκε σύντομα η αρνητική επίδραση πολλών πρόσθετων τροφίμων (Ε), όπως τα συντηρητικά, οι χρωστικές και τα τεχνητά γλυκαντικά. Έγινε επίσης αναφορά στα παραπροϊόντα των βιομηχανιών που τελικά φτάνουν στη διατροφή μας, καθώς και για τα γενετικώς τροποποιημένα προϊόντα.
Το συμπέρασμα από την εμπεριστατωμένη εισήγηση και την πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση που ακολούθησε, είναι πως μόνο η παραδοσιακή μεσογειακή διατροφή, βασισμένη σε νωπά, φρέσκα και ανεπεξέργαστα τρόφιμα, με παράλληλη, σε μικρότερο βαθμό και επιλεκτική κατανάλωση επεξεργασμένων τροφίμων, σε συνδυασμό με τον αντίστοιχο τρόπο ζωής, μπορεί να προάγει την υγεία των πληθυσμών.

Η εκδήλωση ήταν ενταγμένη στο πλαίσιο του κύκλου επιμόρφωσης με θέμα: "Ελέγχοντας την τροφή, ελέγχονται οι κοινωνίες" και πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του Ε.ΠΑ.Μ Θεσσαλονίκης Ναυμαχίας Έλλης 4, 5ος όροφος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου