Δευτέρα 2 Ιανουαρίου 2017

Ίδρυμα Φρίντριχ Νάουμαν



Σειρά: Το κράτος εάλω

της Άννας Σεμερτζίδου*

Σε προηγούμενα άρθρα μας στη σειρά Το κράτος εάλω (Ίδρυμα Φρίντριχ Έμπερτ και Ίδρυμα Χάινριχ Μπελ) αναφερθήκαμε στην Ελληνογερμανική Εταιρική Σχέση (ΕΕΣ) η οποία υπογράφηκε τον Μάρτιο του 2010, δύο μόλις μήνες πριν την υπογραφή του 1ου μνημονίου. Αμέσως μετά την υπογραφή της ΕΕΣ, εγκαταστάθηκαν στη χώρα μας έξι γερμανικά Ιδρύματα (δεξαμενές σκέψης) με σκοπό να παρέχουν την απαραίτητη τεχνογνωσία για τη μεταρρύθμιση της Ελληνικής οικονομίας, κοινωνίας, δημόσιας διοίκησης, πολιτικής σκέψης κ.τ.λ.

Ένα από αυτά τα Ιδρύματα είναι το Ίδρυμα Φρίντριχ Νάουμαν για την Ελευθερία (Friedrich Naumann Foundation for Freedom), το οποίο είναι συνδεδεμένο με το Κόμμα των Γερμανών Φιλελευθέρων FDP. Το Φρ. Νάουμαν ιδρύθηκε το 1958 στη Γερμανία και είναι θεμελιωτής και εκφραστής των φιλελεύθερων πολιτικών ιδεών στη χώρα. Ανάμεσα στους κύριους στόχους του είναι η διαμόρφωση της πολιτικής σκέψης των νέων με σκοπό τη βελτίωση του μέλλοντος της νέας γενιάς, η αναγνώριση των ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η ύπαρξη κράτους δικαίου. Συμβάλλει στη διαμόρφωση του μέλλοντος, ασκώντας τον πολίτη να διεκδικεί τα ατομικά του δικαιώματα και εστιάζει στην αγωγή των νέων, στην υποστήριξή τους με παροχή υποτροφιών, στη διδασκαλία του Φιλελευθερισμού, την Ευρωπαϊκή Ενοποίηση και τις διεθνείς συνεργασίες.

Τα πανηγυρικά εγκαίνια του ελληνικού παραρτήματος έγιναν στις 11 Απριλίου 2013, σε αίθουσα του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων του Παντείου Πανεπιστημίου. Παρόντες στα εγκαίνια ήταν οι Θ. Σκυλακάκης,  Στ. Μάνος,  Θ. Τζήμερος, Γρ. Βαλλιανάτος, ο μη εξαιρετέος Πάσχος Μανδραβέλης κλπ., ο Γερμανός πρέσβης Wolfgang  Dolt, ο πρόεδρος της επιτροπής Ελληνογερμανικών σχέσεων του Ευρωπαϊκού  Κοινοβουλίου Dr. Erwin Lotter, καθώς και ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Αριστείδης Χατζής, ο οποίος εκφώνησε και την κεντρική ομιλία της συνέλευσης με τίτλο «Μια Φιλελεύθερη Ατζέντα για την Ελλάδα» (“A liberal Agenda for Greece”). Αναζητήσαμε την ομιλία του στο διαδίκτυο και διαπιστώσαμε ότι μέχρι στιγμής (8 μήνες μετά) αναρτήθηκε μόνο στα αγγλικά, λες και δεν ζουν εδώ Έλληνες για να διαβάσουν στη γλώσσα τους τι μπορεί να σημαίνει ο αποκαλούμενος «Φιλελευθερισμός».  

Πραγματικά, όπως ακούγεται, η λέξη φέρνει όμορφους συνειρμούς: «Φίλος της Ελευθερίας»!... Σε ποια «ελευθερία» όμως αναφέρονται; Αποκλειστικά στην ελευθερία της αγοράς, χωρίς εμπόδια και παρεμβατισμούς από το καταπιεστικό κράτος, το οποίο πρέπει να συρρικνωθεί σε μεγάλο βαθμό για να αφήσει τον ιδιώτη, το άτομο, να «αναπνεύσει ελεύθερα».
Βασική αρχή του Φιλελευθερισμού του 20ου αιώνα είναι η απεριόριστη ελευθερία προς μεγιστοποίηση του ατομικού οφέλους. Σύμφωνα μ’ αυτή την αρχή, το κράτος λειτουργεί εχθρικά προς την κατεύθυνση αυτή με τους φόρους και τους άλλους κανόνες που επιβάλλει. Η έννοια της  κοινωνικής ισότητας νοείται μόνο ως παροχή ίσων ευκαιριών προς τους πολίτες. Το κράτος πρόνοιας όμως, με τις παροχές του, μπορεί να διαβρώσει τις συνειδήσεις και να ναρκώσει τις ατομικές προσπάθειες πλουτισμού των ανθρώπων. Η απόκτηση περιουσίας είναι ένας καλός
σκοπός, γιατί προστατεύει το άτομο από οικονομικές κρίσεις και από τη φτώχεια. Η ιδιοκτησία πάσης φύσεως αγαθών, σε οποιεσδήποτε ποσότητες, θεωρείται νόμιμη και θεμιτή και σκοπός του κράτους δικαίου είναι  η προστασία της. Ο ανταγωνισμός μεταξύ των ατόμων λειτουργεί όπως ο ανταγωνισμός της ελεύθερης οικονομίας της αγοράς. Υπάρχουν συγκρούσεις συμφερόντων, όμως ο ανταγωνισμός είναι αυτός που καθορίζει τα οικονομικά και πολιτικά πράγματα μιας χώρας. Το μοντέλο της αγοράς μεταφέρεται έτσι στο πολιτικό προσκήνιο και εμφανίζονται κάθε είδους συγκρούσεις (βλ. Βασικές αρχές του Φιλελευθερισμού).


Ας επανέλθουμε όμως στις δραστηριότητες αυτού του γερμανικού Ιδρύματος. Την αμέσως επόμενη ημέρα των επίσημων εγκαινίων, δηλαδή στις 12 Απριλίου 2013, σε συνεργασία με το Φόρουμ για την Ελλάδα (το φιλελεύθερο κόμμα της Ντόρας Μπακογιάννη, που ιδρύθηκε τον Ιούλιο του 2010 και διαλύθηκε δύο χρόνια μετά), και την υποστήριξη της ΜΚΟ Νεολαία – Ευρωπαϊκή Έκφραση, οργανώθηκε  συνέδριο με θέμα «Σχέσεις Βορρά - Νότου στην Ε.Ε. - Συγκρούσεις Εθνικών στερεοτύπων σε μια περίοδο οικονομικής κρίσης», όπου ο κύριος ομιλητής ήταν ο τότε υπουργός Κωστής
Χατζηδάκης. Η «Νεολαία - Ευρωπαϊκή Έκφραση» ιδρύθηκε το 1998, έχει γραφεία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, συνεργάζεται  με πολλές ΜΚΟ που αφορούν νέους και με τη Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς, εκπροσωπείται στο Εθνικό Συμβούλιο Νεολαίας (ΕΣΥΝ) και «εργάζεται για την Ευρωπαϊκή Ενοποίηση, για ένα Ευρωπαϊκό Σύνταγμα και για μια Ευρώπη ομοσπονδιακή, δημοκρατική και αλληλέγγυα».


Ένας άλλος βασικός συνεργάτης του Ιδρύματος Φρίντριχ Νάουμαν, που αναλαμβάνει και μεταφράσεις κειμένων από τα γερμανικά στα ελληνικά, είναι το ΚΕΦΙΜ – Κέντρο Φιλελευθέρων Μελετών - Μάρκος Δραγούμης. Ανάμεσα στις μελέτες που έχει εκπονήσει για την Ελλάδα το Ίδρυμα Φρίντριχ Νάουμαν, είναι και η πρόταση «Νησίδες Ελευθερίας και Ανάπτυξης» που έχει εκπονηθεί το 2016 και αναπτύσσεται  αναλυτικά στο υλικό του ΚΕΦΙΜ.
Πώς να φανταστεί κανείς ότι αυτός ο τόσο ποιητικός τίτλος (Νησίδες Ελευθερίας και Ανάπτυξης) δεν περιγράφει τίποτα άλλο παρά το καθεστώς που θα διέπει τις Ειδικές Οικονομικές Ζώνες σε όλη τη χώρα! Την πρόταση – μελέτη προλογίζει ο Αθανάσιος
Τσιούρας (δικηγόρος, νομικός σύμβουλος του Δημάρχου Αθηναίων Γιώργου Καμίνη και συνεργάτης του ΚΕΦΙΜ), ο οποίος αρχικά τονίζει την κακή οικονομική κατάσταση της χώρας. Φυσικά, κανείς από αυτούς δεν αναφέρει ούτε λέξη για μνημόνια, τρόικα, μη βιώσιμο δημόσιο χρέος κλπ. Απλώς λένε ότι, αντί να ρίχνουμε τα λάθη για την χρεοκοπία στους ξένους, καλά θα κάνουμε να κοιτάξουμε ως φταίχτες  τους εαυτούς μας και το υπερτροφικό κομματοκρατούμενο κράτος με τις πελατειακές του σχέσεις και τις παρασιτικές ομάδες. Σ’ αυτό το πνεύμα λοιπόν ο κ. Τσιούρας καταλήγει αβίαστα στο συμπέρασμα πως η χώρα έχει ανάγκη από άμεσες ξένες επενδύσεις, οι οποίες θα έρθουν μόνο με τη μορφή οικονομικών  ζωνών, όπου θα είναι ευνοϊκές οι φορολογικές ρυθμίσεις και όλα όσα χρειάζονται για το συμφέρον του επενδυτή. Ακολουθεί η κατάθεση αυτούσιας της πρότασης/μελέτης, η οποία εκπονήθηκε από τέσσερεις αποφοίτους της Νομικής Αθηνών. Οι απόφοιτοι είναι μέλη της ομάδας Φοιτητές Νομικής Αθηνών για την Ελευθερία(!) και η ομάδα η ίδια είναι μέλος του διεθνούς οργανισμού «Φοιτητές για την Ελευθερία». Τη μελετητική ομάδα βοήθησε το ΚΕΦΙΜ και η δημοσίευση έγινε με τη γενναιόδωρη προσφορά  του Ιδρύματος Φρίντριχ Νάουμαν.  

Κάνει μεγάλη εντύπωση η ενδελεχής εξέταση των στοιχείων που πρέπει να ληφθούν υπόψη για την ασφαλή δημιουργία των ζωνών αυτών, ώστε να καλύπτονται νομικά και συνταγματικά. Οι τέσσερεις απόφοιτοι (Μαριέλα Τηλιακού, Αντώνης Κουμπιάς, Ορέστης Παστελλάς και Βασίλης Καραμητσόπουλος) εξετάζουν όλες τις προϋποθέσεις και τις πιθανές λύσεις. Βλέπουμε λοιπόν ότι αυτές οι ρυθμίσεις μπορούν να επιτύχουν συνταγματική νομιμοποίηση είτε με αναθεώρηση κάποιων άρθρων του Συντάγματος, είτε με την ίδρυση μιας εταιρείας ειδικού σκοπού με δικαίωμα κυριότητας ή επιφανείας. Να δημιουργηθεί δηλαδή ένα Trust υπό το Αγγλοσαξωνικό δίκαιο, με έδρα την Αγγλία ή το Λουξεμβούργο, και η διαχείριση της ζώνης να γίνεται μέσω ανώνυμης εταιρείας. Η οικονομική ζώνη δεν θα επηρεάζεται από αλλαγές στο Κοινοβούλιο, η φορολογία θα είναι ειδική, ο φορολογικός έλεγχος θα γίνεται από ιδιώτες ελεγκτές, η ασφαλιστική κάλυψη των εργαζομένων θα γίνει με ειδικό ταμείο opt out από το ελληνικό ασφαλιστικό σύστημα. Οι διαφορές που θα προκύπτουν μεταξύ κράτους και διαχειριστών ζώνης θα παραπέμπονται στο Διεθνές Κέντρο Επίλυσης Επενδυτικών Διαφορών. Υπάρχουν και πολλές άλλες παράμετροι – πραγματικά αυτή η μελέτη εξαντλεί όλες τις πτυχές της υπόθεσης!  

Ωστόσο, ο τομέας στον οποίο το Ίδρυμα Φρ. Νάουμαν επιδίδεται με ιδιαίτερη ζέση, είναι αυτός της διοργάνωσης ειδικών σεμιναρίων για νέους. Από την ημέρα ίδρυσής του στην Ελλάδα, έχει επιδείξει πλούσια δράση στον τομέα αυτό, με πληθώρα σεμιναρίων για εξάσκηση των νέων, με βιωματικές ασκήσεις διαλόγου για την Ελευθερία, το Κράτος Δικαίου, την Οικονομία της Αγοράς, τα Ανθρώπινα δικαιώματα, την έννοια της ηγεσίας και του ηγέτη, την επιχειρηματικότητα και άλλα φιλελεύθερα και… ωραία. Για την διοργάνωση αυτών των σεμιναρίων, έχει συνεργαστεί με διάφορους ελληνικούς συλλόγους και φορείς, όπως ο Σύλλογος Αποφοίτων τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης (ΣΑΠΕΔΔ, που ιδρύθηκε το 2013), οι «Φοιτητές για την Ελευθερία», το Youth Business Network, το Ινστιτούτο Διδασκαλίας, Εκπαίδευσης, Ανάπτυξης, η Ακαδημία για την Ελευθερία και τη Δημοκρατία, κ.ά.

Μια χαώδης κατάσταση στον τομέα της εργασίας και μια τερατώδης ανεργία, ευνοούν τέτοιες ενέργειες «προσηλυτισμού» των νέων στις φιλελεύθερες λογικές. Ενδεικτικά παραθέτουμε την ανακοίνωση του σεμιναρίου «Επιχειρηματικότητα, καινοτομία και μάνατζμεντ» (2015). Το σεμινάριο επαναλήφθηκε για δεύτερη χρονιά το 2016 (15 – 18 Σεπτεμβρίου στη Ναύπακτο). Η ανακοίνωση του δεύτερου σεμιναρίου αναφέρει «περιορισμένο αριθμό συμμετεχόντων», χωρίς να λέει ποιος είναι αυτός ο αριθμός, και ότι τα ονόματα των «επιτυχόντων» θα ανακοινωθούν στις 7/9, αλλά πουθενά δεν αναφέρονται τα κριτήρια βάσει των οποίων θα γίνει η επιλογή... Βέβαια, για να μην είμαστε άδικοι στην κριτική μας, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι δεν πρόκειται για κάποιον «ποταπό» διαγωνισμό του Δημοσίου, αλλά για την φιλελεύθερη δράση ενός φιλελεύθερου οργανισμού, οπότε και οι κανόνες της διαφάνειας δεν έχουν ισχύ…

Στις 25 Απριλίου 2016, με τη συνεργασία του Greek Liberties Monitor, το Ίδρυμα παρουσίασε σε ντοκιμαντέρ 6 ιστορίες επιτυχούς επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα της κρίσης, με σκοπό αυτή την παραγωγική και καινοτόμα Ελλάδα να την αναδείξει στο εξωτερικό (για να δουν οι εκτός χώρας πόσο καλά βαδίζουν τα πράγματα στο εσωτερικό παρά την «κρίση»; Ή μήπως για να δείξει ότι τελικά η επιτυχία είναι θέμα ατομικών ικανοτήτων, άρα και η κρίση πλήττει τους ανίκανους); Ομιλητές ήταν ο Μ. Μπόλαρης, ο Κ. Μπακογιάννης, ο Αρίστος Δοξιάδης και ο Christian Thomas.

Το 2014, το Ίδρυμα Φρ. Νάουμαν για την Ελευθερία οργάνωσε την 1η Συνδιάσκεψη
Φιλελεύθερης Νεολαίας στη Θεσσαλονίκη, με την ευκαιρία της ανάδειξης της πόλης σε Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας. Η εκδήλωση έγινε στην Αίθουσα Νερού του Δημαρχείου της πόλης, με παρόντα (φυσικά) και τον δήμαρχο Γ. Μπουτάρη. Παράλληλα, τις ίδιες ημέρες, πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη η ετήσια συνάντηση των Νέων Ηγετών, δηλαδή των επικεφαλής των φιλελεύθερων οργανώσεων νεολαίας των ευρωπαϊκών χωρών. Γενικά, η Θεσσαλονίκη, υπό δημαρχίας Γ. Μπουτάρη, εξελίσσεται σε προπύργιο της δράσης των γερμανικών ιδρυμάτων, καθώς ο πιο «κουλ» δήμαρχος, τους ανοίγει πρόθυμα τις πόρτες και τα παράθυρα της πόλης. Μην ξεχνάμε ότι το 2015 δήλωνε από το Βερολίνο «πιστός υπηρέτης» της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης – είναι δε τόσο φιλελεύθερος στις αντιλήψεις του που θεωρούσε την διακυβέρνηση του 2013… «σοβιετικού τύπου»!

Τελικά, μετά από πολύωρη επεξεργασία ιδεών και προτάσεων, η Συνδιάσκεψη κατέληξε σε μια διακήρυξη, στην οποία οι φιλελεύθεροι νέοι διατύπωσαν τις προτάσεις τους υπό μορφή αιτημάτων, σε τέσσερις τομείς:
α) Για την οικονομία και την ανεργία: Μείωση διοικητικών – γραφειοκρατικών εμποδίων, ενθάρρυνση του ιδιωτικού τομέα έναντι του δημοσίου, μείωση του κρατικού παρεμβατισμού στην αγορά εργασίας, προώθηση των start-up accelerators επιχειρήσεων, διασύνδεση των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων με την αγορά εργασίας, επιδότηση της έρευνας, της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας και δημιουργία θελκτικού επενδυτικού περιβάλλοντος για τις οικονομικές ζώνες, σύμφωνα με τα διεθνώς αναγνωρισμένα πρότυπα του ΟΟΣΑ.
β) Για την εκπαίδευση και την καινοτομία: Ολοήμερο σχολείο, προώθηση της αριστείας, σύνδεση της εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας, κατάργηση των πανελλαδικών εξετάσεων, χρηματοδότηση των πανεπιστημίων από ιδιώτες και λειτουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων.
γ) Για τη Δημόσια Διοίκηση: Περιορισμός της δυνατότητας πρόωρων εκλογών,  δραστική μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων, άρση της μονιμότητας και η καθιέρωση της αξιολόγησης των Δημοσίων Υπαλλήλων, μια σειρά προτάσεις για τον εκσυγχρονισμό της δικαιοσύνης και του σωφρονιστικού συστήματος, καθιέρωση των ηλεκτρονικών συναλλαγών με το κράτος και ουσιαστική ανεξαρτητοποίηση των διαφόρων «ανεξάρτητων αρχών».
δ) Για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση: Οι φιλελεύθεροι νέοι αιτούνται περισσότερη ενημέρωση για τα δικαιώματα των ευρωπαίων πολιτών, περισσότερη και καλύτερη συνεργασία σε όλους τους τομείς, όπως για παράδειγμα στη φύλαξη των συνόρων «καθώς τα ελληνικά σύνορα είναι και ευρωπαϊκά σύνορα», ενώ δεν διστάζουν να «κουνήσουν το δάχτυλο» στους αντιφρονούντες:
«όσοι Έλληνες πολιτικοί επιρρίπτουν την ευθύνη «στις Βρυξέλλες», στις ασαφείς πολιτικές της ΕΕ και στο «καθεστώς των χωρών-δανειστών» κάθε είδους, υπονομεύοντας την κοινή προσπάθεια, να ασχοληθούν κυρίως με τις δικές τους αποτυχίες και ανεπάρκειές τους, δεδομένου ότι κάθε ευρωπαϊκή απόφαση λαμβάνεται σε συμφωνία με τις εκλεγμένες κυβερνήσεις όλων των κρατών μελών κι έτσι είναι κι εκείνες συνυπεύθυνες γι’ αυτές. Η πίστη στη συνέχεια της διαδικασίας της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης είναι πάρα πολύ σημαντική για να χρησιμοποιείται ως αποδιοπομπαίος τράγος για την ανεπαρκή εθνική νομοθεσία». (Δείτε εδώ την τελική διακήρυξη της Συνδιάσκεψης).
Είναι τόσο «πρωτότυπες» και «φρέσκες» οι ιδέες αυτές που προτείνουν και ΑΙΤΟΥΝΤΑΙ οι «νέοι» αυτοί, που ήδη στο σύνολό τους και εντελώς… συμπτωματικά, προβλέπονται ως προαπαιτούμενες μεταρρυθμίσεις από τους δανειστές!

Ενδιαφέρον επίσης παρουσιάζει και ένα βίντεο από την διοργάνωση αυτή, στο οποίο αξίζει να συγκρατήσουμε κάποια ονόματα και φυσιογνωμίες από τους συμμετέχοντες διότι πιθαανόν να τους θαυμάσουμε στο μέλλον καθώς αποτελούν το κατάλληλο, έτοιμο υλικό, μόλις το πολιτικό μας σκηνικό χρειαστεί εφεδρείες «νέων ανθρώπων».
Σε μια χρονική συγκυρία, όπου το σαθρό πολιτικό σύστημα στην Ελλάδα έχει (δικαίως) απαξιωθεί από τους πολίτες, και ειδικά τους νέους, το αίτημα των «φιλελεύθερων νέων» για κατάργηση των κομματικών φοιτητικών οργανώσεων στα Πανεπιστήμια ακούγεται ευχάριστα από πολλά αυτιά και εύκολα μπορεί να γίνει αποδεκτό από μεγάλη μερίδα νέων. Αν ήθελαν όμως οι «φιλελεύθεροι νέοι» να είναι ειλικρινείς απέναντι στον κόσμο στον οποίο απευθύνονται, θα έπρεπε να διατυπώσουν το αίτημά τους ως εξής: «Κατάργηση των φοιτητικών οργανώσεων οι οποίες υποστηρίζονται ανοιχτά από τα επίσημα ελληνικά κόμματα, και ελεύθερη δράση ομάδων και πρωτοβουλιών οι οποίες παρουσιάζονται ως ακομμάτιστες, ενώ προωθούνται και χρηματοδοτούνται από Γερμανικά κόμματα και το Γερμανικό Υπουργείο Εξωτερικών»! Έτσι, για να ξέρουμε για ποιο πράγμα μιλάμε και να μην «μπερδεύεται» και μια μερίδα του εγχώριου τύπου (το protagon βεβαίως βεβαίως) και νομίζει ότι το μόνο που καθοδηγεί αυτούς τους νέους είναι η «κοινή λογική»!…

Ομολογουμένως, το Ίδρυμα κάνει πολλή δουλειά και δεν φείδεται πόρων, αν κρίνουμε για παράδειγμα από το σεμινάριο του 2015 στο Ξυλόκαστρο, όπου με συμμετοχή μόλις 30 (τριάντα) ευρώ, οι συμμετέχοντες απολάμβαναν εκτός από το πρόγραμμα και το υλικό του σεμιναρίου, πλήρη κάλυψη διαμονής και διατροφής σε ξενοδοχείο 4 αστέρων! Παρόμοια χαμηλή είναι η συμμετοχή και στις άλλες διοργανώσεις του Ιδρύματος.
Φυσικά όπως κάθε φιλελεύθερος οργανισμός που σέβεται τον εαυτό του, έτσι και το Ίδρυμα Φρ. Νάουμαν δεν θα μπορούσε να αφήσει έξω από τον τομέα ενδιαφερόντων του και την προάσπιση των ατομικών δικαιωμάτων των πάσης φύσεως μειονοτήτων. Στο πλαίσιο αυτό, το 2014 πρότεινε τον πρόεδρο της «Φιλελεύθερης Συμμαχίας» Γρ. Βαλλιανάτο, για το Διεθνές Βραβείο Hrant Dink 2014”, θέλοντας έτσι να τιμήσει τη δράση του για την προάσπιση των δικαιωμάτων της κοινότητας ΛΟΑΤΙ.  

Συνοψίζοντας, νομίζουμε ότι γίνεται φανερό πως αυτή η ξενόφερτη «δεξαμενή σκέψης» στη χώρα μας, έχει ως στόχο τον προσεταιρισμό Ελλήνων νέων και την πρόσδεσή τους στις γερμανικές προτεραιότητες. Ήμασταν αναλυτικοί στην παρουσίαση των στόχων και των συμπερασμάτων των διαφόρων δραστηριοτήτων του Ιδρύματος Φρίντριχ Νάουμαν, γιατί θεωρήσαμε σημαντικό να καταδείξουμε με ποιον τρόπο μεθοδεύεται ώστε οι μνημονιακές, νεοφιλελεύθερες απαιτήσεις να παρουσιάζονται ως καινούργιες, πρωτότυπες ιδέες «νέων» ανθρώπων και επιστημόνων και μάλιστα υπό το μανδύα του «ακομμάτιστου».  Σημαντική, τέλος, θεωρούμε την επισήμανση ότι τα σχέδια για τεμαχισμό της ελληνικής επικράτειας μέσω ειδικών οικονομικών ζωνών δεν μπήκαν στο ντουλάπι, αλλά είναι υπό επεξεργασία και αναζητούν τρόπους να νομιμοποιηθούν και να μπουν σε εφαρμογή.

*Η Άννα Σεμερτζίδου είναι μέλος του συντονιστικού του ΕΠΑΜ Τ.Ο. Θεσσαλονίκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου