Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2017

Συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου: 16/01/2017



Η Συνεδρίαση στις 16 Ιανουαρίου 2017
           
Στην πρώτη συνεδρίαση του Δημοτ. Συμβουλίου στο νέο έτος (2017), συζητήθηκαν 54 θέματα εντός ημερησίας διάταξης παρόντος του δημάρχου, όπως επίσης και άλλα θέματα εκτός ημερησίας διάταξης.
Μετά την ψήφιση των θεμάτων, η όλη διαδικασία απέκτησε μεγάλο ενδιαφέρον για δύο κυρίως λόγους: Οι εκπρόσωποι του Συντονιστικού Θεσσαλονίκης ενάντια στους πλειστηριασμούς εμφανίστηκαν απροειδοποίητα στην αίθουσα και ανέβηκαν στο βήμα ζητώντας από το Δ.Σ. να πάρει θέση, με ψήφισμα, υπέρ της προστασίας του λαϊκού σπιτιού από τους πλειστηριασμούς για χρέη προς κράτος και τις τράπεζες, καθώς και να μη γίνονται κατασχέσεις από τους δήμους για απλήρωτα ποσά. Ο άλλος λόγος που έκανε κάπως διαφορετικό το πρώτο Δ.Σ. της χρονιάς, ήταν οι κατηγορίες που δέχτηκε ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης για το χάος που επικράτησε στην πόλη κατά τη διάρκεια του πολικού ψύχους, της σφοδρής χιονόπτωσης και του μποτιλιαρίσματος στους δρόμους, την περασμένη εβδομάδα στις 10 Ιανουαρίου αλλά και μετά.
           
Τα θέματα της ημερήσιας διάταξης  που αξίζει να αναφερθούν, είναι τα εξής:

ΘΕΜΑ 4ο: Έγκριση συμμετοχής του Δήμου Θεσσαλονίκης σε υποβολή χρηματοδοτούμενης πρότασης στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Προγράμματος για την Εκπαίδευση, την κατάρτιση, τη Νεολαία και τον Αθλητισμό ERASMUS+ 2014-2020 με τίτλο στα αγγλικά VET-Business Partnerships on Work-based learning and Apprenticeships («Επιχειρηματικές Συνεργασίες για τη μάθηση που στηρίζεται στην εργασία»). Με άλλα λόγια εγκρίθηκε η υποβολή πρότασης ενδεικτικού προϋπολογισμού 350.000 ευρώ που αφορά τη μαθητεία. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση ο θεσμός της μαθητείας, της εκπαιδευτικής θεωρητικής κατάρτισης και της πρακτικής ταυτόχρονα άσκησης του μαθητή ή σπουδαστή σε πραγματικές συνθήκες εργασίας, αποτελεί την κορωνίδα των δράσεων ενάντια στην ανεργία. Συμβάλλοντας στην επίτευξη των  στόχων που τέθηκαν στη Ρίγα το 2015, καλούν τους ενδιαφερόμενους φορείς και δήμους να υποβάλουν προτάσεις σχετικά με την ΕΕΚ (Επαγγελματική Εκπαίδευση Κατάρτιση) για την ανάπτυξη της μάθησης με ιδιαίτερη προσοχή στη μαθητεία. Αυτός ο θεσμός θεωρείται βέλτιστη πρακτική γιατί υποτίθεται ότι αποσκοπεί στην ενδυνάμωση των νέων, έτσι ώστε να αποκτήσουν δεξιότητες για εύρεση εργασίας. Κάποιοι ‘’κακόβουλοι‘’ βέβαια εξισώνουν τη βέλτιστη λύση με δωρεάν εργασία… Παραθέτουμε στο σύνδεσμο αυτόν επιστολή του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου προς την Υπουργό Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου, όπου διαγράφεται ξεκάθαρα η ‘’χρησιμότητα’’ αυτού του είδους της μαθητείας.

ΘΕΜΑ 5ο: Εγκριση συμμετοχής του Δήμου Θεσσαλονίκης σε υποβολή χρηματοδοτούμενης πρότασης με τίτλο Drive growth through water -economy without reducing the resiliency of the surrounding eco-system στα πλαίσια του προγράμματος Horizon 2020, με ενδεικτικό προϋπολογισμό 250.000 ευρώ. Το όλο θέμα είναι να αναπτύξουμε τη "γαλάζια οικονομία" –δηλ. του νερού- για να πετύχουμε ανάπτυξη, χωρίς να διαταράξουμε το περιβάλλον οικοσύστημα. Το πρόγραμμα Ορίζοντας 2020 προβλέπει να έχει επιτευχθεί μέχρι το 2020 τέτοιας λογής οικονομία που να μη διαταράσσει τους πόρους της γης. Το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ) είναι ο ελληνικός σύνδεσμος με το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα ‘’Ορίζοντας 2020’’. Εξάλλου ο δήμαρχος Μπουτάρης πάντα είχε σκοπό τη στροφή της τοπικής οικονομίας προς τη θάλασσα.

ΘΕΜΑ 15ο: Έγκριση συνδιοργάνωσης του Δήμου Θεσσαλονίκης με την Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία ‘’Διαβάζω για τους άλλους‘’ των δράσεων της Θεσσαλονίκης για το α’ τρίμηνο του 2017. Η ΑΜΚΕ ‘’Διαβάζω για τους άλλους’’ αποτελείται από εθελοντές που διαβάζουν για να ακούν άνθρωποι που δεν μπορούν να το κάνουν μόνοι τους. Φυσικά διαθέτουν χορηγούς. Τις ΜΚΟ και τις ΑΜΚΕ όπως αποδεικνύεται τις λατρεύει ο Δήμος.

ΘΕΜΑΤΑ 27ο & 28ο: Εγκρίθηκε και ο απολογισμός της ΔΕΠΘΕ για το έτος 2016 και ο προϋπολογισμός της για το 2017. Αφού όλα τα έκαναν σωστά στη Δημοτική Επιχείρηση Θεάματος Πληροφορίας Επικοινωνίας, γιατί το πόρισμα των ορκωτών λογιστών μιλάει για οικονομικά προβλήματα;

ΘΕΜΑ 29ο: Συνεργασία του Δήμου με Μουσεία για δωρεάν ξεναγήσεις από εθελοντές ξεναγούς με σκοπό να συγκεντρωθούν χρήματα για τα Χωριά SOS από προσφορά 5 ευρώ ανά επισκέπτη.
ΘΕΜΑ 31Ο: Ο Σύλλογος Στέγη Πολιτισμού και Κοινωνική Συμπαράστασης ‘’Αριστοτέλης’’ θα παράσχει ένα δεκαήμερο δωρεάν ιατρικών εξετάσεων σε συμπολίτες μας που έχουν ανάγκη στο Πολιτιστικό Κέντρο Τούμπας.

Κάποια σημαντικά στοιχεία για τη συνέχιση του προγράμματος React της Υπατης Αρμοστείας για τους μετανάστες και τους πρόσφυγες τα αντλήσαμε από τα δελτία τύπου που αναρτήθηκαν την επόμενη ημέρα στην ιστοσελίδα του Δήμου Θεσσαλονίκη:
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 17.1.2017 ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ: ΥΠΟΓΡΑΦΗΚΕ Η ΣΥΜΒΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ «REACT» Υπάρχουν και άλλες λεπτομέρειες του υλοποιούμενου προγράμματος που δεν μπορούμε εδώ να παραθέσουμε.

ΚΑΛΥΨΕΙΣ ΕΞΟΔΩΝ ΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Στη συνέχεια ακολούθησαν κάποια θέματα εκτός ημερησίας διάταξης που αφορούσαν καλύψεις εξόδων οδοιπορικών για δήμαρχο και αντιδημάρχους καθώς και έγκριση δαπανών για κάλυψη των μισθών των υπαλλήλων που δεν προσήλθαν στην εργασία τους λόγω κακοκαιρίας. Ποσό 4.041 ευρώ ξοδεύτηκε για κάλυψη δαπανών εθιμοτυπικών επισκέψεων στο γραφείο του δημάρχου. Για κάλυψη αεροπορικών εισιτηρίων του δημάρχου προς Αθήνα και προς άλλες πόλεις του εσωτερικού λόγω εκτάκτων αναγκών εγκρίθηκε δαπάνη 7.000 ευρώ. Για έκτακτες μετακινήσεις αντιδημάρχων ξοδεύτηκαν 6.000 ευρώ. Εγκρίθηκε το ποσό των 1.050 ευρώ για ταξίδι προς Βάνταα Φινλανδίας της αντιδημάρχου Καλυψώς Γούλας στο πλαίσιο του διακρατικού προγράμματος URBACT, όπου συγκεντρώνονται εκπρόσωποι δήμων για ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών για την
αντιμετώπιση αστικών θεμάτων. Εγκρίθηκε 362 ευρώ δαπάνη μετάβασης του δημάρχου προς Αθήνα στις 19-21 Ιανουαρίου και εκ νέου μετάβασή του στις 24 του ίδιου μηνός. Τα ταξίδια είναι  απαραίτητα κάποιες φορές, αλλά εδώ ακούμε τον πρόεδρο των εργαζομένων στο Δήμο να μιλάει για υλικά που αγοράζουν με δικά τους έξοδα οι εργαζόμενοι και αναρωτιόμαστε γιατί δεν μπαίνουν προτεραιότητες; Τα κεράσματα και τα ταξίδια σε όλο τον πλανήτη προηγούνται από τις σκούπες των καθαριστών; Ποιο το νόημα να τρέχουν δήμαρχος και αντιδήμαρχοι για να παγιωθεί η κοσμοπολίτική μας ταυτότητα στα πέρατα του κόσμου, όταν στο εσωτερικό υπάρχει στέρηση βασικών ειδών; Όταν έχουμε γίνει απέραντο πτωχοκομείο;

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΝΤΡΕΠΕΤΑΙ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΑΣ!
Το ωραίο στην υπόθεση είναι πως ακούσαμε το δήμαρχο να λέει πως όταν πηγαίνει στο εξωτερικό,  τον κοιτάνε περίεργα, σαν λεπρό! Ντρέπεται λέει που είναι Έλληνας, γιατί τα κάναμε μαντάρα… Και αναρωτιόμαστε, ποιος τα έκανε μαντάρα; Ο λαός ή οι κυβερνήτες του; Εάν αυτούς εννοεί, γιατί δεν τους καταγγέλλει δημοσίως ξεκαθαρίζοντας τα πράγματα;… Και πού τα είπε αυτά; Στους πιο ‘’επιτυχημένους’’ όλων των πολιτικών, στα ‘’ορφανά‘’ του Σημίτη που κατέστρεψαν τη χώρα, στην εκδήλωση των Ραγκούση, Διαμαντοπούλου, Φλωρίδη, που ήρθαν στην πόλη μας στις 15 Ιανουαρίου για να προωθήσουν νέο κόμμα. Πήγε εκεί και δεν ντράπηκε, μόνο ντράπηκε που είναι Έλληνας! Και πότε πήγε;  Αφού τα έκανε ο ίδιος μαντάρα τις μέρες του μεγάλου ψύχους!

Στη συνέχεια και πριν προχωρήσει το συμβούλιο σε τοποθετήσεις και ανακοινώσεις από τους δημοτικούς συμβούλους, τους αντιδημάρχους και το δήμαρχο, επέτρεψαν στον Άδωνι Κουλιούφα, μέλος του Συντονιστικού Συλλογικοτήτων Ενάντια στους Πλειστηριασμούς να ανέβει στο βήμα και να παρουσιάσει τα αιτήματα της ομάδας, παρόλο που,  όπως ειπώθηκε, μπήκαν στην αίθουσα χωρίς να τους έχουν προειδοποιήσει ως είθισται. Εκτός από τον Άδωνι Κουλιούφα, παρόντες ήταν ο Ηλίας Σμήλιος, η Βαρβάρα Σουλτανίδου, η Δέσποινα Χαραλαμπίδου και άλλοι του Συντονισμού. Προηγουμένως είχαν μοιράσει ένα κείμενο με τα αιτήματά τους στα μέλη του Δ.Σ.
Ο Αδωνις Κουλιούφας εξήγησε πως δεν υπάρχει πλέον προστασία της πρώτης κατοικίας
από τον Σεπτέμβριο του 2015 και μετά. Πως οι πλειστηριασμοί επικεντρώνονται στη λαϊκή κατοικία για χρέη προς το κράτος και τις τράπεζες. Το Συντονιστικό απέτρεψε 50 πλειστηριασμούς λαϊκών σπιτιών. Ακόμη και στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς θα παρέμβουν και σε περιπτώσεις διαφορών μεταξύ ιδιωτών, εφόσον υπάρχει από πίσω τράπεζα. Η ΚΕΔΕ πήρε τις αποφάσεις της για την προστασία της πρώτης κατοικίας. Κάλεσε το Δημοτ. Συμβούλιο να πάρει θέση στηρίζοντας την προστασία των λαϊκών κατοικιών και της μικρής περιουσίας.
Όταν μετά τον Αδ. Κουλιούφα μίλησε ο Ηλίας Σμήλιος αναφέρθηκε στην ακραία φτώχεια στην οποία βρίσκεται ο ελληνικός λαός. Στα κομμένα ηλεκτρικά ρεύματα, στην ανεργία που μειώνεται τεχνητά με τους οκταμηνίτες, στο γεγονός πως δε βγήκε στο σφυρί καμία κατοικία στην Εκάλη. Οι δήμοι να μην προβαίνουν σε κατάσχεση λογαριασμών για 500 ή 600 ευρώ χρέος. Ζητάνε την αλλαγή της νομοθεσίας, δηλ: α) Το ακατάσχετο της α’ κατοικίας β) Τη διαγραφή χρεών ευάλωτων ομάδων.
Από τα μέλη του Δ.Σ. αντέδρασε πρώτος ο Σταύρος Καλαφάτης λέγοντας πως χασομερούν 15 λεπτά. Μετά την πρώτη αντίδραση που δέχθηκε χαλάρωσε λιγάκι και είπε πως το ψήφισμα έτσι όπως τους δόθηκε από το συντονιστικό δεν τους βρίσκει σύμφωνους. Πρόκειται –είπε- για την ατομική περιουσία που προστατεύεται και απορεί γιατί μιλάνε για λαϊκή περιουσία. Η Γλυκερία Καλφακάκου δήλωσε πως λυπάται για τους παλιούς συντρόφους που μιλάνε μόνο για τη λαϊκή κατοικία. Πώς θα τη μετρούν, με τα τετραγωνικά; Είπε ότι έτσι κι αλλιώς η α’ κατοικία προστατεύεται, ότι το Συντονιστικό προστάτεψε συγκεκριμένο εργολάβο, κι ότι απλώς τα μέλη του Συντονιστικού ψάχνουν για πολιτικό στίγμα.
Γενικά από τις τοποθετήσεις και άλλων συμβούλων, η φράση λαϊκή κατοικία προκαλεί ασάφεια. Συμφωνούν πως όλες οι κυβερνήσεις με τα μνημονιακά μέτρα χτύπησαν τις λαϊκές τάξεις, δήλωσαν πως θέλουν την προστασία της εστίας των ανθρώπων, επιθυμούν να συσταθεί ένας ελληνικός φορέας διαχείρισης κόκκινων δανείων ώστε να μην περνούν ελληνικές περιουσίες σε ξένα χέρια, γνωρίζουν πως γίνονται κατασχέσεις και σε επιχειρήσεις. Η Μαρία Αγαθαγγελίδου τόνισε πως είναι κατά των κατασχέσεων αλλά πως οι συγκεκριμένοι άνθρωποι του Συντονιστικού ήρθαν εκ του πονηρού κι έχουν άλλες σκοπιμότητες. Τον Αλέξανδρο Άγιο τον ενόχλησε η διαδικασία του «ορμήματος» μέσα στα ειρηνοδικεία ,αλλά είναι υπέρ της προστασίας α’ κατοικίας.
Ο πρόεδρος του Δ.Σ. Αβραμόπουλος συμπλήρωσε πως κατανοούν τον όρο λαϊκή κατοικία, πως δεν είναι σωστό να περάσει η ελληνική περιουσία σε ξένα ταμεία, πως είναι άδικο να έχουν περικοπεί τα εισοδήματα  αλλά να μην περικόπηκαν και τα δάνεια.
Τέλος μίλησε ο δήμαρχος ο οποίος δεν συμφώνησε με την αιχμηρή φρασεολογία του κειμένου του Συντονιστικού. Τα σημεία της παρέμβασής του: Να δούμε και πώς μετακινείται σε συγγενείς η λαϊκή περιουσία. Να σκεφτούμε και τους ομολογιούχους, και τους δανεισμένους σε ελβετικό φράγκο. Να συνειδητοποιήσουμε πως έχουμε πτωχεύσει. Πώς θα αντιμετωπιστούν όλα αυτά τη στιγμή που οι τράπεζες ανήκουν σε ξένα funds; Η α’ κατοικία προστατεύεται από το Σύνταγμα.
Τη συζήτηση έκλεισε ο  Π. Αβραμόπουλος. Πρότεινε προς το σώμα τη σύσταση ειδικής επιτροπής για να εξετάσει τι θα συμπεριλαμβάνει το ψήφισμα. Πρότεινε να συμπεριλάβουν και αίτημα για περικοπές στους λογαριασμούς φυσικού αερίου και νερού για όσους έπαθαν  ζημιά λόγω του παγετού.
           
            Ακολούθησαν ανακοινώσεις:
Γ. Μπουτάρης: Σχετικά με τα έσοδα της TV 100 πρότεινε να μπαίνουν διαφημίσεις στη
μετάδοση του δημοτικού συμβουλίου. Σχετικά με τον παγετό, ότι οι καιρικές συνθήκες ήταν ακραίες. Το αλάτι με την υγρασία πάγωσε κι όταν την Κυριακή το μεσημέρι πήγαν να το φορτώσουν, ήταν πετρωμένο. Τη Δευτέρα πάλι δε λειτουργούσαν οι αλατιέρες και έπιασε πανικό όλο τον κόσμο. Πανικοβληθήκαμε είπε, αντί να δίνουμε οδηγίες προς τους πολίτες. Τα σχολεία έπρεπε να κλείσουν. Έβαλαν σάκους με αλάτι σε 50 περίπου σημεία, αλλά ελάχιστοι πολίτες καθάρισαν τα πεζοδρόμια. Για να ομαλοποιηθεί η κατάσταση ζήτησε από τον Παντελή Φιλιππίδη να μην ανοίξει η αγορά την επόμενη μέρα. Η Υπηρεσία Εσωτερικού Ελέγχου θα επισημάνει πλέον τις ευθύνες. Μπήκε και ο εισαγγελέας στην υπόθεση και αναζητά τους υπεύθυνους για το χάος. Τροχονόμος υπήρχε; Η ΕΥΑΘ, η ΕΠΑ πήραν τα μέτρα τους; Ταξί και λεωφορεία δεν υπήρχαν. Θα δούμε πού κάναμε λάθη. Να είμαστε πιο ψύχραιμοι και τα παθήματα μαθήματα.

Στ. Καλαφάτης: Ανέφερε ότι ο δήμαρχος σε συνέλευση του ΠΑΣΟΚ είπε πως ντρέπεται που είναι Έλληνας. Αυτό είναι τραγικό, είπε, να το λέει ο δήμαρχος της Θεσσαλονίκης. Υποτιμά τους ψηφοφόρους που τον ψήφισαν. Η παταγώδης αποτυχία του με το χιονιά ήταν μια αποκάλυψη της έλλειψης προετοιμασίας, της αποτυχίας διαχείρισης της κατάστασης. Μόνο στο Δήμο Θεσ/νίκης πέτρωσε το αλάτι. Οι υπάλληλοι αγόρασαν με δικά τους χρήματα υλικά. Προτείνει να μεσολαβήσουν σε ΔΕΚΟ, ΕΥΑΘ, ΕΠΑ για προσωρινή μείωση των τιμολογίων, να δοθούν αποζημιώσεις, να αναβαθμιστεί η Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας, να ακυρωθούν οι κλήσεις της δημοτικής αστυνομίας τη μέρα της χιονόπτωσης. Ο Μπουτάρης μετά από 6 χρόνια ακόμη μαθαίνει. Η όλη διαχείριση από τον δήμαρχο ήταν αξιολύπητη. Στάθηκε μόνο στην επικοινωνιακή πλευρά του θέματος και προσπάθησε να διακωμωδήσει την κατάσταση. Ζήτησε ΕΔΕ και αμέσως μετά την απέσυρε. Δεν ζητά  μια καθαρή συγγνώμη, γιατί δεν συμπονά. Είναι απόμακρος. Είναι αφ’ υψηλού. Οι αντιδήμαρχοι κρύφτηκαν στα δύσκολα και όταν ο δήμαρχος είπε πως ίσως και να παραιτηθεί, βγήκαν να τον διαψεύσουν. Οι υφιστάμενοι ακύρωσαν τον προϊστάμενο. Τέλος ζήτησε από τον Μπουτάρη να ζητήσει συγγνώμη από τον κόσμο.
Γενικά, όλοι  βρήκαν έλλειψη σχεδίου στη διαχείριση σοβαρών καταστάσεων, εκτός από τον Μάκη Στεργίου της ‘’Συμμαχίας πολιτών’’ που εντελώς κυνικά δήλωσε πως η ταλαιπωρία των πολιτών είναι ασήμαντη και δεν πρέπει να μας απασχολεί.

Αλλά, ευτυχώς για εμάς, η Θεσσαλονίκη ανήκει στο δίκτυο που οργάνωσε το Ιδρυμα Ροκφέλλερ και έχει το  ‘’καθησυχαστικό’’ όνομα 100 Ανθεκτικές Πόλεις με βασικό και κύριο συντονιστή την Παγκόσμια Τράπεζα. Το πρόγραμμα υλοποιείται από τη Μητροπολιτική Αναπτυξιακή Α.Ε. με πρόεδρο την αντιδήμαρχο Λίνα Λιάκου. Όλοι αυτοί υποτίθεται ότι θα μας δώσουν την απαραίτητη τεχνογνωσία να αντιμετωπίζουμε στο μέλλον τις κρίσεις–σοκ με επιτυχία. Ο αντιδήμαρχος  Νίκος Φωτίου μας προϊδέασε πως παρόμοιες απρόβλεπτες κρίσεις και φυσικές καταστροφές θα έχουμε κι άλλες! Αλλά να μη φοβόμαστε. Η Παγκόσμια Τράπεζα και ο Ροκφέλλερ θα μας σώσουν… Τι είναι αυτό που «είδε» η Παγκόσμια Τράπεζα στο Δήμο Θεσσαλονίκης; Η απάντηση εδώ.
Τι μας λέει σε δημοσίευμά της η κ. Λίνα Λιάκου για τη Θεσσαλονίκη; Πως είναι μια πόλη σε μετάβαση. Πως πρέπει να μεταρρυθμιστεί. Από την ΕΤΕΠ και την Παγκόσμια Τράπεζα! Να περάσει πρώτα από πολλές κρίσεις και προκλήσεις, να αντέξει και να αναπτυχθεί οικονομικά με σεβασμό στο περιβάλλον. Ένα τη ρωτάμε: Ξέρει τι αέρα θα αναπνέει και η ίδια από τα μεταλλεία των Σκουριών; Αέρα με ίνες αμιάντου. Τέλεια ανθεκτικότητα! Έτσι κι «αντέξουμε», ίσως καταφέρουμε να πάρουμε και το πρώτο βραβείο του Ιδρύματος Ροκφέλλερ!

Τέλος έγινε συζήτηση και για την τύχη των αστικών συγκοινωνιών στην πόλη. Θα γίνει διεθνής διαγωνισμός, είπε ο δήμαρχος. Δηλ., θα πωληθεί σε ιδιώτες με συνδιαχειριστές τους Δήμους και τους μετόχους του ΟΑΣΘ; Κανείς δεν είναι ξεκάθαρος επί του θέματος. Μόνο η κ. Λιάκου ήταν χαρούμενη, γιατί οι ειδήμονες της Παγκόσμιας Τράπεζας θα τα κάνουν όλα τέλεια και σ’ αυτό το θέμα. Η κυβέρνηση θέλει τον έλεγχο της υπόθεσης και αντιδρά. Και κακώς το κάνει, γιατί τα τεχνικά κλιμάκια της Π.Τ. τα γνωρίζουν καλύτερα.

Μάθαμε πως ήρθε και ο αρμόδιος Υπουργός Χρήστος Σπίρτζης, συγκέντρωσε τους
δημάρχους και κατέθεσε ένα σχέδιο για τον ΟΑΣΘ και γενικά τις αστικές συγκοινωνίες στη Θεσσαλονίκη. Η κυβέρνηση επιθυμεί δημόσιο φορέα σπασμένο σε δύο μέρη. Ένα θα αφορά το σχεδιασμό και τον έλεγχο και ένα τη λειτουργία. Θα συμπεριλάβει και την ευθύνη λειτουργίας του μετρό και θ’ αποκτήσει το δικό του στόλο λεωφορείων. Η λύση της σύμβασης με τον ΟΑΣΘ δεν είναι θέμα του παρόντος. Φυσικά, αν δεν μπορέσει να τα καταφέρει ο νέος φορέας, θα μπουν και ιδιώτες στο σχήμα. Η χρηματοδότηση θα γίνει από ΕΤΕΠ, από την ΕΤΑ (Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανάπτυξης) και από την Παγκόσμια Τράπεζα… Κι εμείς ρωτάμε: Πότε και με ποια κριτήρια θα φανεί πως ο νέος δημόσιος φορέας δεν θα τα καταφέρει; Με ποιες επιπτώσεις για τους πολίτες; Γιατί θα είναι σπασμένος σε δύο μέρη; Για να δυσκολέψει ο συντονισμός μεταξύ των αρμοδιοτήτων; Ο διεθνής διαγωνισμός για ποιο λόγο θα γίνει αφού σχεδιάζεται νέος δημόσιος φορέας; Γιατί ο Μπουτάρης δήλωσε ευχαριστημένος από την πρόταση λέγοντας πως σωστό είναι να γίνει διεθνής διαγωνισμός, γιατί ούτε το κράτος, ούτε οι δήμοι είναι επιχειρηματίες;
           
Ένα πράγμα γίνεται κατανοητό. Όσο οι κάτοικοι της πόλης αφήνουν τους κυβερνήτες της να ενεργούν εν αγνοία τους, θα βρεθούν μπροστά σε εφιαλτικές συνθήκες ζωής και θα αναγκαστούν να αγωνιστούν εκ των υστέρων.

Η παρακολούθηση των πεπραγμένων του Δήμου Θεσσαλονίκης διενεργείται από τον Τομέα ΟΤΑ του ΕΠΑΜ Θεσσαλονίκης, με συστηματική παρουσία στις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου από τις 8/2/2016.




 [u1]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου