Σάββατο 7 Φεβρουαρίου 2015

Θα κατατεθεί στην Βουλή αναθεωρημένος Προϋπολογισμός του 2015;

Αν έχετε προσέξει στις επίσημες δηλώσεις της νέας κυβέρνησης απουσιάζει παντελώς η αναφορά σε αναθεωρημένο προϋπολογισμό. Αύριο αρχίζει η συζήτηση για τις προγραμματικές δηλώσεις με στόχο την ψήφο εμπιστοσύνης. Κατόπιν η Βουλή θα ξεκινήσει διαδικασίες εκλογής νέου Προέδρου της Δημοκρατίας και μετά τι; Μέχρι στιγμής πουθενά δεν αναφέρεται η κατάθεση αναθεωρημένου προϋπολογισμού για το 2015.

Βεβαίως, η κυβέρνηση αφήνει να διοχετευθεί στον προσκείμενο τύπο ότι "βρέθηκαν λιγότερα χρήματα στα ταμεία από όσα έλεγε η κυβέρνηση Σαμαρά" (ΕΦ.ΣΥΝ, 7-8/2). Έτσι θέλει να δικαιολογήσει το "κούρεμα" όχι του χρέους, αλλά των δικών της προεκλογικών δεσμεύσεων, αυτών των πραγματικά ελάχιστων και ανεπαρκέστατων μέτρων που εξαγγέλθηκαν για πρώτη φορά φέτος στη ΔΕΘ.


Η ίδια κυβερνητική εφημερίδα μας σκάει το παραμύθι ότι ο Γιάννης Βαρουφάκης θα τρέξει στο έκτακτο Eurogroup στις 11/2 για να καταθέσει το πρόγραμμα παροχών, το οποίο θα έχει "κουρευτεί" κατά 2 δις ευρώ από τις αρχικές εκτιμήσεις της ΔΕΘ. Τα ερωτήματα πολλά.

Πρώτο: Γιατί το πρόγραμμα αυτό κατατίθεται στο Eurogroup; Προφανώς για να πάρει έγκριση από τους δανειστές. Δηλαδή η νέα κυβέρνηση αποδέχεται πλήρως την αποικιακή κηδεμονία του Eurogroup. Με τους υπαλλήλους στην τρόικα έχει μόνο πρόβλημα. Με άλλα λόγια η Ελλάδα και με την κυβερνώσα αριστερά θα παραμείνει υπό την αποικιακή κατοχή των δανειστών. Τρομερή αλλαγή από τους προηγούμενους.

Δεύτερο: Από πού κι ως πού πρόγραμμα παροχών; Παροχές είναι η αποκατάσταση θεμελιωδών δικαιωμάτων των εργαζομένων και των ελλήνων πολιτών στα εργασιακά, τις αμοιβές, τις συντάξεις, την υγεία, την παιδεία, κοκ; Ή μήπως πρόκειται όντως για παροχές, δηλαδή για ελεημοσύνες, αντί για αποκατάσταση των καταλυθέντων θεμελιωδών δικαιωμάτων;

Τρίτο: Πώς γίνεται για τα ψίχουλα ελεημοσύνης και παροχών που σχεδιάζει να δώσει η κυβέρνηση στους Έλληνες πολίτες - πάντα μετά την έγκριση του Eurogroup - να μην υπάρχουν αρκετά χρήματα στα ταμεία, αλλά για την εξυπηρέτηση του τρέχοντος χρέους δεν τίθεται ούτε καν ζήτημα; Τα ίδια δεν έλεγαν και οι προηγούμενοι; Γιατί η εξυπηρέτηση του χρέους προηγείται της εξυπηρέτησης των θεμελιωδών δικαιωμάτων του ελληνικού λαού;

Όπως και να 'χει, εμείς περιμένουμε να δούμε αν θα κατατεθεί ολοκληρωμένος αναθεωρημένος Προϋπολογισμός για το 2015 από τη νέα κυβέρνηση. Αν δεν κατατεθεί, σημαίνει ότι η νέα κυβέρνηση ακολουθεί την πεπατημένη του Προϋπολογισμού Σαμαρά-Χαρδούβελη με μόνο οριακές - και ύστερα από έξωθεν έγκριση - μεταβολές. Ζήτω που καήκαμε!


Μόνο αν κατατεθεί αναθεωρημένος Προϋπολογισμός θα μπορούμε να αποτιμήσουμε σε πολύ μεγάλο βαθμό τις αληθινές πολιτικές διαθέσεις της νέας κυβέρνησης. Αν όντως θα αλλάξει κάτι και προς τα πού. Κι επειδή στον Προϋπολογισμό μιλάνε οι αριθμοί, η κατάθεση αναθεωρημένου σχεδίου είναι πολύ πιο σημαντική, πολύ πιο σπουδαία από τις προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης. Για να δούμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου