Πέμπτη 11 Δεκεμβρίου 2014

Η ευρωζώνη ετοιμάζεται για επιβολή κουρέματος στις καταθέσεις προς όφελος των τραπεζών.

Δημ.Καζάκης

Οι ελλείψεις του τραπεζικού κεφαλαίου στην ευρωζώνη συνολικού ύψους σχεδόν € 25 δισεκατομμυρίων, όπως προσδιορίστηκαν από τα τεστ αντοχής της ΕΕ, είναι «μόνο η κορυφή του παγόβουνου», δήλωσε την Τετάρτη o Ignazio Angeloni, μέλος του εποπτικού συμβουλίου της ΕΚΤ. Μιλώντας στη Ρώμη, o Angeloni δήλωσε ότι η ΕΚΤ θα αρχίσει σύντομα εκτιμήσεις για τη συνολική κερδοφορία των ευρωπαϊκών τραπεζών.

 Ο ένας μετά τον άλλο παραδέχονται ότι η κατάσταση των συστημικών τραπεζών στην ευρωζώνη είναι σε άθλια χάλια. Με πρώτες βεβαίως εκείνες της Ελλάδας. Ξέρετε εκεινες που επισήμως οι Σαμαροβειζέλοι και ο Τσίπρας μας διαβεβαιώνουν ότι "πέρασαν" τα τεστ αντοχής, αλλά η αλήθεια είναι ότι απέτυχαν 3 από τις 4.

 Η δραματική επιδείνωση της ευρωπαικής οικονομίας, αλλά και της δημοσιοομικής κατάστασης του ευρώ, κάνει την εκ νέου διάσωση των τραπεζών με απευθείας κρατικό χρήμα δύσκολη υπόθεση. Έτσι τα επιτελεία της ευρωζώνης οργανώνουν το σύστημα επιβολής σχεδίων Bail-in εκεί όπου απαιτείται μέσα στο 2015.



 Σ' αυτά τα πλαίσια το Διοικητικό Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ) ενέκρινε σήμερα την ΕΜΣ ένα μέσο άμεσης ανακεφαλαιοποίησης των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων της ζώνης του ευρώ. Η απόφαση σηματοδοτεί το τελικό στάδιο της διαδικασίας κύρωσης και το όργανο είναι πλέον σε λειτουργία. Το Συμβούλιο των Διοικητών του ΕΜΣ αποτελείται από τους υπουργούς οικονομικών της ζώνης των 18.

 Το νέο μέσο επιτρέπει στον ΕΜΣ την ανακεφαλαιοποίηση μιας συστημικής τράπεζας για τη ζώνη του ευρώ απ 'ευθείας κάτω από ειδικές περιστάσεις, ως ύστατο μέτρο. Ο ΕΜΣ μπορεί να ανακεφαλαιοποίησει την τράπεζα απευθείας μόνο αν οι ιδιώτες επενδυτές της (δανειστές, μέτοχοι και καταθέτες) έχουν ενταχθεί σε σχέδιο bail-in, σύμφωνα με την οδηγία της ΕΕ για την ανάκαμψη και την εξυγίανση των τραπεζών (EU Bank Recovery and Resolution Directive).

 Επιπλέον, τα εθνικά ταμεία εξυγίανσης ή,από το 2016 και μετά, το ενιαίο Ταμείο ενιαίο εξυγίανσης, πρέπει να συμβάλουν. Προκειμένου να διατηρηθεί η υψηλή πιστοληπτική ικανότητα και η δανειοδοτική ικανότητα του ΕΜΣ για άλλα μέσα, το συνολικό ποσό των πόρων του ΕΜΣ που διατίθενται για το νέο μέσο περιορίζεται σε 60 δισεκατομμύρια ευρώ.

 Τι σημαίνει αυτό; Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με "κούρεμα" και δέσμευση καταθέσεων δεν αφορά πια ούτε καν τυπικά την κυβέρνηση του κράτους μέλους. Ο ΕΜΣ αποφασίζει και προχωρά αυτόνομα, επιβάλλοντας πρώτα ένα bail-in σαν αυτό της Κύπρου και φυσικά το κόστος της ανακεφαλαιοποίησης θα το φορτώνεται ο λαός. Είτε διαμέσου του βασικού μετόχου της συστημικής τράπεζας, που είναι το κράτος, είτε μέσω εγγυήσεων και έκδοσης ειδικών ομολόγων από το κράτος.

 Να δείτε που θα είμαστε οι πρώτοι που θα το υποστούμε. Στα πλαίσια βέβαια του νέου καθεστώτος μνημονίου που ετοιμάζεται για μετά τις εκλογές και το οποίο θα είναι πολύ σκληρότερο και φρικαλέο από όλα όσα έχουν επιβληθεί μέχρι σήμερα στη χώρα.

 Να γιατί πάμε το ταχύτερο δυνατό σε εκλογές. Οι Σαμαροβενιζέλοι με εντολή των ευρωπαίων αποχωρούν για να παραδώσουν την οπλισμένη νάρκη στην επόμενη "αντιμνημονιακή" κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ. Τους έχετε ικανούς αυτούς στην Κουμουνδούρου να αφοπλίσουν την νάρκη και να αντιμετωπίσουν την κατάσταση υπέρ του λαού; Ή θα επαναλάβουν αυτό που έκανε ο ΓΑΠ μετά τις εκλογές του 2009 και ο Σαμαράς μετά τις εκλογές του 2012;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου