Πέμπτη 22 Μαΐου 2014

Ψηφίζω Τσίπρα σημαίνει ψηφίζω συγκυβέρνηση με την "καλή" ΝΔ και το "καλό" ΠΑΣΟΚ



του Δημήτρη Καζάκη

Το σύνθημα του ΣΥΡΙΖΑ λέει 25 ψηφίζουμε, 26 φεύγουν. Ποιοι φεύγουν; Ποιους θέλει να διώξει η ηγεσία του Τσίπρα από την διακυβέρνηση της χώρας; Μήπως τα πάλαι ποτέ κόμματα της εναλλαγής στην εξουσία (ΠΑΣΟΚ και ΝΔ) που οδήγησαν την χώρα στην χειρότερη χρεοκοπία που γνώρισε ποτέ η ελληνική  ιστορία; Όχι βέβαια. Ο κ. Τσίπρας δεν θέλει να τελειώνουμε με τα κόμματα της εναλλαγής που σήμερα συγκυβερνούν. Του αρκεί να αλλάξουν πολιτική και ηγεσία. Αν συμβεί αυτό, τότε θα τα βρει μαζί τους. Δηλαδή δεν έχει κανένα πρόβλημα να συγκυβερνήσει με μια πιο "καλή" εκδοχή τους.

Το άνοιγμα στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ

Πώς το ξέρουμε; Μα το είπε μόνος του. Το δήλωσε ευθαρσώς στη συνέντευξη που έδωσε ο Τσίπρας στο Βήμα (17/5). Στην ερώτηση αν αποκλείει κυβερνητική συνεργασία με κάποιο από τα σημερινά κυβερνητικά κόμματα, απάντησε: «Με τις ηγεσίες και το πολιτικό προσωπικό που...
επέβαλαν το Μνημόνιο δεν μπορούμε να συνεργαστούμε. Η δυναμική των εκλογών θα αναγκάσει τα μνημονιακά κόμματα να αλλάξουν ηγεσίες και πολιτική».

Προσέξτε καλά τι λέει. Με τις ηγεσίες και το πολιτικό προσωπικό των σημερινών κυβερνήσεων αποκλείει την κυβερνητική συνεργασία. Δηλαδή αποκλείει την συνεργασία με Σαμαρά, Βενιζέλο, υπουργούς και λοιπούς της σημερινής ηγετικής ομάδας. Αν όμως αλλάξουν ηγεσίες και πολιτική, τότε εντάξει. Και προσέξτε αυτό το σιβυλλικό: "Η δυναμική των εκλογών θα αναγκάσει τα μνημονιακά κόμματα να αλλάξουν ηγεσίες και πολιτική."

Πώς το ξέρει ο κ. Τσίπρας; Πώς το ξέρει ότι η "δυναμική των εκλογών" θα αναγκάσει τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ να αλλάξουν ηγεσίες και πολιτική; Πως ξέρει  ο Τσίπρας ότι η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ πάνε για αλλαγή ηγεσίας και πολιτικής; Τι παίζεται στο παρασκήνιο;

Στην ερώτηση αν θα μπορούσε να συνεργαστεί με τα κυβερνητικά κόμματα αν αποκηρύξουν ηγεσίες και πολιτική, αυτός απάντησε: «Δεν μπορώ να προεξοφλήσω ότι στα κόμματα αυτά δεν υπάρχουν και πρόσωπα ή δυνάμεις που δεν έχουν την ιδιοτέλεια και δεν φέρουν την ευθύνη των επιλογών των ηγεσιών τους. Ωστόσο σήμερα δεν πρωταγωνιστούν. Και ασφυκτιούν. Αν χειραφετηθούν από τις ηγεσίες τους, θα μπορούσαν ενδεχομένως να συμβάλουν στο μεγάλο και δύσκολο έργο της κοινωνικής σωτηρίας, το οποίο δεν θα είναι κομματικό σχέδιο αλλά εθνική υπόθεση».

Καταλάβατε τι λέει. Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ δεν είναι ένα ενιαίο κόμμα με σαφή προσανατολισμό και ταυτότητα. Όχι. Υπάρχει η "κακιά" μνημονιακή ΝΔ με τη σημερινή ηγεσία και η "καλή" αντιμνημονιακή ΝΔ με μια άλλη ηγεσία που σήμερα, όπως μας λέει ο Τσίπρας, δεν πρωταγωνιστεί και ασφυκτιά. Το ίδιο και στο ΠΑΣΟΚ. Δυο κόμματα στο πακέτο του ενός.


Ποια όμως είναι η "καλή" αντιμνημονιακή ΝΔ; Η ΝΔ των Καραμανλικών και των δήθεν ανταρτών που όλο αυτό το διάστημα πειθαρχούσαν στο κόμμα τους; Ποιο είναι το "καλό" ΠΑΣΟΚ; Το ΠΑΣΟΚ του Παπανδρέου που επανακάμπτει ως αντιμνηνμονιακός; Με αυτούς θα συνεργαστεί ο κ. Τσίπρας σε κυβερνητικό επίπεδο; Μας το φυλά ως έκπληξη όταν πλέον θα έχει ξεγελαστεί ο ψηφοφόρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Να με ποιους προτιμά να συγκυβερνήσει ο Τσίπρας

Να λοιπόν τι επιδιώκει η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν θέλει την συντριβή της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, αλλά την αλλαγή τους, ώστε να συγκυβερνήσει μαζί τους. Να γιατί πολέμησε με λυσσώδη τρόπο κάθε δυνατότητα συνεργασίας από τα κάτω με κινήματα βάσης, με ξεκάθαρο προσανατολισμό ενάντια στο τωρινό καθεστώς στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές. Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ διέλυσε κάθε προσπάθεια ανοιχτής συνεργασίας με δυνάμεις της κοινωνίας και των πολιτών, όπως είχε προτείνει το ΕΠΑΜ, προκειμένου να επιβάλλει τους δικούς της -πολλές φορές φυτευτούς - κομματικούς υποψηφίους.

Θέλησε να μαντρώσει τους ψηφοφόρους της και όχι να συντρίψει την κυβερνώσα συμπαράταξη. Θέλησε να περιοριστεί η δύναμη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, αλλά όχι να συντριβεί ο κομματικός τους μηχανισμός. Και τώρα λέει στους αφελείς και ευκολόπιστους: ψηφίστε ΣΥΡΙΖΑ να πέσει η κυβέρνηση. Στην ουσία αυτό που θέλει η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, είναι να πέσει ο Σαμαράς και ο Βενιζέλος, ώστε να συγκυβερνήσει με την "καλή" ΝΔ και το "καλό" ΠΑΣΟΚ.

Και το θέλει διακαώς. Γιατί αν τυχόν και συντριβεί ολοκληρωτικά η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και τα συγκοινωνούντα δοχεία τους, τότε ο κ. Τσίπρας και η ομάδα του θα βρεθεί στη δυσάρεστη γι' αυτούς ανάγκη να τα βρουν με δυνάμεις σαν το ΕΠΑΜ. Κι αυτό τους έχει γίνει εφιάλτης. Βλέπετε άλλο να το παίζουν εκ του ασφαλούς ενωτικοί απέναντι στο ΚΚΕ, που ξέρουν ότι δεν πρόκειται να ανταποκριθεί ποτέ. Κι άλλο να αναγκαστούν να καθίσουν στο τραπέζι με δυνάμεις σαν το ΕΠΑΜ. Γιατί σ΄ αυτή την περίπτωση ξέρουν πολύ καλά ότι θα αναγκαστούν να μιλήσουν για την ταμπακέρα, για το δια ταύτα, να δεσμευτούν συγκεκριμένα για το πώς θα γλυτώσει ο κόσμος της δουλειάς από τα χρέη, για το πώς θα ανασάνει. Όχι του Αγίου Ποτέ ανήμερα, αλλά άμεσα και πρακτικά.

Είναι τυχαίο που όσο συγκαταβατικός, συναινετικός και ανοιχτός εμφανίζεται ο κ. Τσίπρας προς την "καλή" ΝΔ και το "καλό" ΠΑΣΟΚ, άλλο τόσο αγνοεί επιδεικτικά και πολεμά στην πράξη τυχόν συνεργασίες από τα κάτω με δυνάμεις σαν το ΕΠΑΜ; Ψήφος λοιπόν στον Τσίπρα σημαίνει ψήφος σε μια συγκυβέρνηση  με την "καλή" ΝΔ και το "καλό" ΠΑΣΟΚ. Ενώ ψήφος στο ΕΠΑΜ σημαίνει ριζική ανατροπή των συσχετισμών δύναμης, ώστε να εξαναγκαστεί ακόμη και η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ να έρθει στην ανάγκη μας, ώστε να μιλήσει επιτέλους για την ταμπακέρα και να δεσμευτεί στα πιο άμεσα και ζωτικά αιτήματα του λαού.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου