Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2017

Οι πλειστηριασμοί συνεχίζονται



της Αθανασίας Πέτσα*

Συνεχίζονται κάθε εβδομάδα οι πλειστηριασμοί ακινήτων σε όλα τα ειρηνοδικεία της χώρας. Η συνεχιζόμενη αποχή των συμβολαιογράφων αφορά μόνο κατοικίες που βγαίνουν σε πλειστηριασμό από τράπεζες, εφορία, ασφαλιστικά ταμεία και χρέη στους δήμους. Έτσι, τις τελευταίες εβδομάδες, βλέπουμε να βγαίνουν στο σφυρί γραφεία, αγροτεμάχια, επαγγελματικοί χώροι, βιομηχανικοί χώροι και διάφορα άλλα ακίνητα. Επιχειρήσεις που, λόγω της κρίσης, έβαλαν λουκέτο ξεπουλιούνται όσο-όσο, αδυνατώντας να αντεπεξέλθουν στις δανειακές τους υποχρεώσεις. Βέβαια, το ότι οι τράπεζες έχουν πάρει δισεκατομμύρια στις τρεις ανακεφαλαιοποιήσεις που έχουν γίνει (χωρίς κανέναν έλεγχο για το πού πήγαν τα λεφτά) και τώρα αρπάζουν και τα ακίνητα, αυτό κανείς δεν το συζητά. Οι συμβολαιογράφοι ενδιαφέρονται προσχηματικά μόνο για τις κατοικίες, περιμένοντας πώς και πώς να ξεκινήσουν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, για να μπορούν να κάνουν ανενόχλητοι τη «δουλειά» τους, αλλά ακόμα και ένα μέρος του «κινήματος κατά των πλειστηριασμών» γυρίζει την πλάτη του σε εκποιήσεις βιομηχανικών και βιοτεχνικών χώρων, καθώς θεωρούν ότι αυτοί δεν αποτελούν «λαϊκή περιουσία».
Το ΕΠΑΜ βρίσκεται κάθε Τετάρτη στις αίθουσες των ειρηνοδικείων, παλεύοντας ενάντια στους
πλειστηριασμούς, χωρίς να κάνει διαχωρισμούς περιπτώσεων και διακρίσεις. Θέση του ΕΠΑΜ είναι ότι υπό τις παρούσες συνθήκες, κανένας πλειστηριασμός δεν πρέπει να γίνεται, εκτός αν αφορά σε καθαρά ιδιωτική διαφορά (πχ απόδοση διατροφής) ή διεκδίκηση δεδουλευμένων και εργατικών αποζημιώσεων. Ακόμα και στην περίπτωση ενός επιχειρηματία «λαμόγιου» ή φοροφυγά, δεν αποδίδεται κανενός είδους δικαιοσύνη με το να του «φάει» το ακίνητο η τράπεζα. Αυτό που θα έπρεπε να γίνει είναι να επιληφθεί η δικαιοσύνη και, εφόσον κριθεί ένοχος, η περιουσία του να δημευθεί προς όφελος του ελληνικού λαού. Για να γίνει όμως αυτό, χρειάζεται να υπάρχει κράτος δικαίου και όχι το σημερινό καθεστώς ανομίας, όπου όλα λειτουργούν για τα συμφέροντα των τραπεζών και των «δανειστών».

Αποτελεί πάγια θέση και δέσμευση του ΕΠΑΜ ότι όταν αποκατασταθεί η νομιμότητα στη χώρα, όλες οι περιουσίες που άλλαξαν χέρια στο πλαίσιο των μνημονιακών νόμων θα επιστραφούν στους νόμιμους ιδιοκτήτες τους, και όσοι κερδοσκόπησαν σε βάρος του ελληνικού λαού θα δοκιμάσουν τις συνέπειες του νόμου (και) με δήμευση της περιουσίας τους. Μέχρι τότε, ο αγώνας για ματαίωση των πλειστηριασμών θα συνεχίζεται με αμείωτη ένταση.
 
*Η Αθανασία Πέτσα είναι μέλος του ΕΠΑΜ Τ.Ο. Θεσσαλονίκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου